2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kikhez jutott az ORÖ pályázati pénze?
2015. 02. 08. 00:00

A RomNet megpróbálta feltérképezni, kikhez juthatott az ORÖ pénze, kik kaptak tízmilliókat, hogy az korrupciógyanús lett.

Az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezete uniós támogatásból jelentős tételekre írt ki pályázatot 2015. január 12-én. Hadházy Ákos volt fideszes, most LMP-s képviselő szerint a fideszes Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat úgy költött el - eddig - bruttó kb. 320 millió forint uniós pénzt, hogy az felveti a korrupció gyanúját.

 

Az LMP-s Hadházy Ákos hivatali visszaélés, sikkasztás és hűtlen kezelés miatt feljelentést tett az ügyészségen múlt pénteken, mivel úgy véli, hogy az Országos Roma Önkormányzat több százmillió forintot költött el a romák célzott munkahelyteremtésére, de valójában ebből a pénzből egyetlen romának sem lett munkahelye.

 

Hadházy összesítése szerint az ORÖ tételesen az alábbiakra költött feleslegesen, ami álláspontja szerint felveti a korrupció gyanúját:

 

  • 29 millió forintot autóbérlésekre,
  • 31 millió forintot irodabútor-vásárlásra,
  • 31 millió forintot a toborzás módjának meghatározását célzó tanulmányokra,
  • 19 millió forintot egy olyan tanulmányra, amely arról szól hogy milyen számítógépes hálózat kellene a központi irodába és a hét vidéki irodába,
  • 26 millió forintot a központi iroda felújítására,
  • 21 millió forintot számítógépek és szerverek vásárlására,
  • 30 millió forintot médiavásárlásra,
  • 31 millió forintot szóvivői feladatokra.

 

A felmerült vádak tisztázása érdekében az ORÖ képviselői kezdeményezték a rendkívüli közgyűlés összehívását, amelyet február 9-én hétfőn, 10 órától tartanak az ORÖ Dohány utca 76. alatt lévő épületében. A képviselők tájékoztatása szerint az ülés a Farkas Flórián korábbi elnök által 4 éven át vezetett korábbi közgyűlésekkel szemben a mostani nyilvános lesz, és minden érdeklődőt, és természetesen a sajtó munkatársait is várják. A képviselők vizsgálóbizottságot akarnak felállítani, és az ügy miatt az ügyészséghez, illetve az Állami Számvevőszékhez fordulnak.

 

A RomNet megpróbálta kideríteni a Hadházy Ákos által közzétett adatok és információk alapján mely cégekhez juthatott az több száz milliós keretösszegű pályázati pénzekből. A RomNet-nek csak néhány tételt sikerült adatok hiányában fellelnie. A közbeszerzések között a szóvivői feladatokra és tanulmányokra vonatkozó pályázati kiírást nem sikerült megtalálnunk.

 

A fellelhető és hozzáférhető dokumentumok szerint:  

 

Foglalkoztatási szövetkezet - Híd a munka világába” című projekt keretében gépjárművek bérlete és kapcsolódó flottakezelési szolgáltatásra az Opel típusú autókkal foglalkozó Rentpont Kft. (Budapest, Hősök fasora 50) nyert érvényes pályázati ajánlatával nettó 22.606.452 Ft. ajánlattal. Feltétel volt: 10 (tíz) db alsó és középkategóriás, ebből 3 (három) db középkategóriás kombi típusú, dízel vagy benzin meghajtású, legalább 65 kW motorteljesítménnyel ellátott és 7 (hét) db alsó kategóriás, 70 kW motorteljesítményt meg nem haladó dízel vagy benzin meghajtású személygépjármű bérlete, az ahhoz kapcsolódó flottakezelési szolgáltatással, 2015.07.31-ig terjedő időtartamra. A gépjárműveknek nem szükséges azonos gyártmányú gépjárműveknek lenniük. További feltételek: A gépjárművek mindegyikének rendelkeznie kell: ABS-sel, min 4 légzsákkal, 4 irányban állítható vezető üléssel, és fejtámlával; - klíma berendezéssel; - minimum (normál állapotban, álló üléssorokkal) 350 liter csomagtérrel; - az alábbi felszereléssel: riasztó, indításgátló, GPS nyomkövető, váltózár.  tíz autó bérlése mindössze fél évre szrevízszolgáltatással nettó 22 millió 606 ezer Ft.

 

„Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába című projekt keretében központi iroda felújítása”  nyertes ajánlatot tett Lukács László és Társa Kft. (Postai cím: Budaörs, Estike u. 6.) nettó: 19.347.700 Ft.  A cégnek az ORÖ 1016 Budapest, Gellérthegy u. 21. szám (Budapest I. kerület, belterület 7237/1/A/1 hrsz.) alatti, 450 m2 alapterületű irodájának felújítása, ennek keretében építészeti munkák (bontási, kőműves, asztalosipari, lakatos, gipszkartonozási, burkolási, festés-mázolási munkák) elvégzése, az iroda klimatizálása, elektromos felújítása, gépészeti munkák elvégzése, továbbá a jelenlegi raktárhelyiség szerverszobává alakítása a feladata.

 

A „Foglalkoztatási szövetkezet - Híd a munka világába” elnevezésű projekt szakmai megvalósításához kapcsolódó projektmenedzsment tevékenység szakértői támogatása és a foglalkoztatási szövetkezet működésének megalapozását támogató pályázati tanácsadói tevékenység határozott idejű megbízási szerződés keretében. A nyertes a mindössze két bejelentett dolgozóval működő Synergy Capital System Kft. Szombathely, 9700, Szövő u. 46/a. nettó 23.850.000 Ft értékben.

 

„Foglalkoztatási szövetkezet - Híd a munka világába című projekt keretében nyomdai kivitelezésre”  érvényes ajánlatával nyert a 2013-ban alakult Green Voice Kft. Kecskemét, Széchenyi tér 14. (a hivatalos cégadatok szerint a cég Kecskeméten a Batthyány utca 17. I. em. 2. alatt van bejegyezve, és éves árbevétele mindössze 1.608 ezer Ft. volt.) 11.085.000 Ft-os ajánlattal, és a keretösszegből a következő feladatokat kell ellátnia:

 

Feladat:

• konferenciacsomagok gyártása – 500 csomag
• brosúrák gyártása a helyi szövetkezeti irodák munkaerő-piaci szolgáltatásait ismertetendő – 25 000 példány
• nyomtatott tájékoztató anyagok: szórólapok gyártása – 100 000 példány
• a beruházás helyszínén "C" típusú tábla elkészítése és elhelyezése – 11 db
• a beruházás helyszínén "D" típusú tábla elkészítése és elhelyezése – 11 db
• eredménykommunikációs kiadványok gyártása – 1000 példány
• roll upok gyártása – 10 db
• sajtófal gyártása – 1 db
• regionális irodák külső dekorációjának legyártása és felszerelése – 7 vidéki helyszínen

 

„Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába” elnevezésű projekt keretében rendszerépítés és rendszerüzemeltetés, valamint webszerver elhelyezése szerverteremben. A nyertes a 2013. december 21-én alakult, és 2014. 01-09-én 500 ezer forintos tőkével bejegyzett Stark Consulting Kft. (Budapest, Kőris utca 27.5.em.12.) lett nettó  24.380.000 Ft-os ajánlatával.

 

Amennyiben az ORÖ közérdekű adatkérelmünkre vonatkozó kérésünket teljesíti, cikkünket frissítjük.

 

Hidvégi-B. Attila – RomNet