HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szlovákia: Felmentették a roma gyerekeket ütlegelő rendőrt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Január 15    Forrás: parameter.sk


Ez a cikk archív

Emlékezhetünk a 2009 áprilisában történt esetre, amikor az egyik kassai rendőrőrsön szlovák rendőrök kiskorú roma fiúkat arra kényszerítettek, hogy vetkőzzenek meztelenre és pofozzák meg egymást.

Hirdetmény

A cselekményt az egyik rendőr videóra rögzítette, majd egy ismerőse az ő telefonjában lelt rá a felvételre, és küldte el azt a sajtónak.

 

A Kassai II. számú járásbíróságra 2013 októberében érkezett a vádemelési javaslat a gyorsreagálású egység (PMJ) 32 éves egykori referense, Július C. ellen. Kiskorú ellen elkövetett hatalommal való visszaéléssel gyanúsították, ami összefüggött a kassai rendőrőrsön történtekkel, tulajdonképpen azt előzte meg.

 

Júliust járőrként küldték ki társaival együtt egy bűnügyi helyszínre, ahol egy idős asszonyt támadtak meg fiatalok. A feltételezett elkövetőket ezután a Luník IX-es lakótelepen, illetve annak közelében állították elő. Július együtt utazott három előállított sráccal a rendőrség kutyás egységének Nissan Navara típusú autójában. A három fiatalkorút, Ivan K.-t (13), Tibor ®.-t (16) és Miroslav B.-t (16) pedig a gyanú szerint többször is kézzel arcon vágta a kocsiban.

 

A vizsgálat alatt a rendőr mindezt tagadta, és részletesen leírta, hogy a szállításuk közben nem volt szükség kényszerítő eszközök alkalmazására. A fiúk azonban azt állították, hogy a fekete kesztyűt viselő rendőr többször megütötte őket az út során.

 

 

Július a bíróságon elutasította a vallomástételt, a fiúk vallomása pedig ellentmondásokkal volt tele - írja a SME. Ezeket pedig sem a szüleiknek, sem a másik kettő, a kocsiban elöl ülő rendőr nem tudta eloszlatni.

 

Az ügyész négy év börtönbüntetést kért a rendőrre, valamint azt, hogy ne dolgozhasson többé a fegyveres erők semmilyen egységénél. Vele szemben a védőügyvéd az ellentmondásokat firtatta, és védence felmentését kérte.

 

Július azt állította, hogy nem ért a fiúkhoz, ha viszont nehézsúlyú bokszolóként hozzájuk ért volna, akkor máshogy néztek volna ki...

 

A bíróság végül Júliust, aki immár egy éve ismét a rendőrség kötelékében dolgozik, felmentette, mégpedig olyan indoklással, hogy az eset nem történt meg.

 

Az ügyész fellebbezett, a kerületi bíróságra kerül az ügy.

 

Július ugyanakkor kilenc másik rendőrrel egyetemben továbbra is gyanúsított abban, hogy molesztálták és egymás pofozására kényszerítették a gyerekeket.

 

 


Mi történt?

 

A 2009-es videón látható, hogy hat kiskorú roma fiatal áll egy helyiségben a kassai rendőrőrsön, és vetkőznek. Egy hang mordul rájuk, hogy aki az utolsó lesz, azt megbüntetik. Az egyik gyerek nem akar vetkőzni, majd ráförmed a hang: "Vess le mindent! Kezeket tarkóra!" 

 

A megalázó felvételen a kamera ráközelít a kisfiú nemi szervére, majd arra, ahogy az egyik fiú az egyik elkövetőre tekint. A következő felvételen az látszik, ahogy a rendőrök kutyákat tartanak, amelyek a gyerekekre ugatnak. Egyik kissrác elbújik az íróasztal mögé. Közben hallani ismét a hangot: Csendben légy! Ne bőgj már! Kib.szott cigány banda!"

 

Az ezutáni felvételen a fiúknak egymásnak kell csókot adni majd megpofozni a másikat. "Rendesen adj neki. Te meg üss vissza. Most pedig adjatok egymásnak puszit" - hallatszik az utasítás. "Ne pofázz, adj neki! Majd én megmondom mennyit. Adok én neki, ha elhajol" - szól ismét a felvételt készítő személy. 

 

Látni a felvételen, ahogy a rendőrök kamerával és mobiltelefonnal készítik a videót. A rendőrök pedig csak nevetnek, amikor a kisfiúk várják az újabb instrukciókat. "Ez volt neked a pofon? Adj olyan erőset, mint ő neked!" - folytatják.


 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt