HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egyre több roma fiatal választja a rendvédelmi hivatásokat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 November 20    Forrás: RomNet-HBAgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Rendőröknek szóló képzést és roma rendvédelmi kampányt indít az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Egyesület az Országos Rendőr-főkapitánysággal együttműködve. A kezdeményezés nyitóeseményén Tove Skarstein, Norvégia Nagykövete köszöntötte a résztvevőket és az egyesület vezetői ismertették a projekt részleteit az Országos Rendőr-főkapitányságon. A kampány arca Oláh Gergő, a közismert tehetségkutató műsor egykori győztese. 

Hirdetmény

A lokális társadalmi béke megőrzése és az esetleges erőszakos atrocitások megelőzése érdekében a rendőri állományt is fel kell készíteni a gyűlölet alapú incidensek megfelelő kezelésére. A most induló képzéssorozat célja, hogy tudatosan felkészítse a rendőrség gyakorló parancsnokait és hasznosítható tudást biztosítson részükre a hirtelen kirobbanó gyűlölet motiválta konfliktusok vagy provokációk kezeléséhez. A képzés újdonsága abban rejlik, hogy az elméleti felkészítés mellett gyakorlati foglalkozásokat is tartanak majd, amelyek során modellezik az ilyen típusú helyzeteket. A tréningek megvalósításában rendészeti szakemberek, pszichológus és a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport szakértői is közreműködnek.

 

Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Egyesület  Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Egyesület 1

 

A konfliktushelyzetek kezelésére történő felkészülés mellett, a fenti tevékenységekkel párhuzamosan egy roma rendvédelmi kampány is indul. A kampány feladata, hogy a rendőrség roma fiataloknak szóló pályázatait népszerűsítse, illetve a roma származású rendvédelmi szakemberek „láthatóbbá” váljanak a társadalomban, hiszen a rendőrség esélyegyenlőségi programjainak köszönhetően évről-évre egyre több roma fiatal – közöttük sok lány – választja a rendvédelmi hivatásokat és munkájukkal ők is aktívan hozzájárulnak a közbiztonság és a közrend fenntartásához.

 

A roma rendvédelmi tisztek tapasztalatai azt mutatják, hogy a cigányságot sújtó társadalmi előítéletek csökkentése céljából alapvető fontosságú a cigány származású fiatalok számának növelése a rendvédelmi szervek állományában. Ugyanakkor a romák rendvédelmi integrációja közvetve az oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, szegénység témaköreit is érintik. Külföldi és hazai példák is jól szemléltetik, hogy a rendvédelmi hivatások kiváló kitörési, megélhetési és karrierlehetőséget biztosítanak azoknak a fiataloknak, akik családjuk szűkös anyagi helyzete miatt egyébként nem tudnák folytatni tanulmányaikat.

 

A kezdeményezés szeretné megváltoztatni azt az általánosító vélekedést, amely a romák vonatkozásában automatikusan kizárja a rendvédelmi hivatások gyakorlását és minél szélesebb körben kommunikálni, hogy számos cigány származású ember vesz részt a rendvédelemben.

 

Plakátok, a rendőri hivatást népszerűsítő reklámfilmek és speciális toborzó események országszerte. Ezek azok az elemek a kampányban, amelyek megvalósításában Oláh Gergő mellett roma származású rendőrök és a rendvédelmi hivatások iránt érdeklődő diákok is közreműködnek. A szervezők minden lehetséges módon megpróbálják elérni majd üzeneteikkel a fiatalokat. A közvetlen találkozást biztosító toborzó rendezvényeken a hátrányos helyzetű, többnyire roma származású fiatalok bepillantást nyerhetnek a rendőrség munkájába, tájékoztatást kapnak a rendőrré válás törvényi feltételeiről, a rendőrségi ösztöndíjakról, valamint cigány származású rendőrökkel találkozhatnak, beszélgethetnek. Oláh Gergő kiemelt szerepet tölt be a fiatalok megszólításában, saját történetével, példamutatásával rendkívül hiteles személy a célcsoport körében.

 

A következő hónapokban a népszerű énekes részvételével készült plakátok, valamint kampányfilmek várhatóan több helyen felbukkannak majd a népszerű közösségi és videó megosztó oldalakon és a televíziók képernyőjén is.

 

A rendvédelmi hivatások iránt érdeklődők a www.sokszinurendvedelem.hu oldalon találnak több információt.

 

A projekt a Norvég Civil Támogatási Alap és a Nyílt Társadalmi Intézet támogatásával valósul meg.

 

A kampányról készült videospot és a werkfilm itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=3buQ7BRiK74

https://www.youtube.com/watch?v=cncWpiOpC8I

 

KÉPGALÉRIA: 

http://www.romnet.hu/galeriak/2014/11/20/egyre_tobb_roma_fiatal_valasztja_a_rendvedelmi_hivatasokatHirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   Tamango  | 2014 November 20 15:03:38 like(0) dislike(0)

GRATULÁLOK!
SOK SIKERT KÍVÁNOK A MUNKÁTOKHOZ!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hégető Honorka-díjat kapott a 444 romagyilkosságokról szóló filmje

  • Törött hegedű kíséretében adtak át petíciót cigánymuzsikusok az EMMI-nél

  • Lakatos Mónika vette át a Womex életműdíját

  • Új időszak kezdődhet a roma felzárkoótatásban

  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett megCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt