2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egyre több roma fiatal választja a rendvédelmi hivatásokat
2014. 11. 20. 00:00

Rendőröknek szóló képzést és roma rendvédelmi kampányt indít az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Egyesület az Országos Rendőr-főkapitánysággal együttműködve.

A lokális társadalmi béke megőrzése és az esetleges erőszakos atrocitások megelőzése érdekében a rendőri állományt is fel kell készíteni a gyűlölet alapú incidensek megfelelő kezelésére. A most induló képzéssorozat célja, hogy tudatosan felkészítse a rendőrség gyakorló parancsnokait és hasznosítható tudást biztosítson részükre a hirtelen kirobbanó gyűlölet motiválta konfliktusok vagy provokációk kezeléséhez. A képzés újdonsága abban rejlik, hogy az elméleti felkészítés mellett gyakorlati foglalkozásokat is tartanak majd, amelyek során modellezik az ilyen típusú helyzeteket. A tréningek megvalósításában rendészeti szakemberek, pszichológus és a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport szakértői is közreműködnek.

 

Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Egyesület  Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Egyesület 1

 

A konfliktushelyzetek kezelésére történő felkészülés mellett, a fenti tevékenységekkel párhuzamosan egy roma rendvédelmi kampány is indul. A kampány feladata, hogy a rendőrség roma fiataloknak szóló pályázatait népszerűsítse, illetve a roma származású rendvédelmi szakemberek „láthatóbbá” váljanak a társadalomban, hiszen a rendőrség esélyegyenlőségi programjainak köszönhetően évről-évre egyre több roma fiatal – közöttük sok lány – választja a rendvédelmi hivatásokat és munkájukkal ők is aktívan hozzájárulnak a közbiztonság és a közrend fenntartásához.

 

A roma rendvédelmi tisztek tapasztalatai azt mutatják, hogy a cigányságot sújtó társadalmi előítéletek csökkentése céljából alapvető fontosságú a cigány származású fiatalok számának növelése a rendvédelmi szervek állományában. Ugyanakkor a romák rendvédelmi integrációja közvetve az oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, szegénység témaköreit is érintik. Külföldi és hazai példák is jól szemléltetik, hogy a rendvédelmi hivatások kiváló kitörési, megélhetési és karrierlehetőséget biztosítanak azoknak a fiataloknak, akik családjuk szűkös anyagi helyzete miatt egyébként nem tudnák folytatni tanulmányaikat.

 

A kezdeményezés szeretné megváltoztatni azt az általánosító vélekedést, amely a romák vonatkozásában automatikusan kizárja a rendvédelmi hivatások gyakorlását és minél szélesebb körben kommunikálni, hogy számos cigány származású ember vesz részt a rendvédelemben.

 

Plakátok, a rendőri hivatást népszerűsítő reklámfilmek és speciális toborzó események országszerte. Ezek azok az elemek a kampányban, amelyek megvalósításában Oláh Gergő mellett roma származású rendőrök és a rendvédelmi hivatások iránt érdeklődő diákok is közreműködnek. A szervezők minden lehetséges módon megpróbálják elérni majd üzeneteikkel a fiatalokat. A közvetlen találkozást biztosító toborzó rendezvényeken a hátrányos helyzetű, többnyire roma származású fiatalok bepillantást nyerhetnek a rendőrség munkájába, tájékoztatást kapnak a rendőrré válás törvényi feltételeiről, a rendőrségi ösztöndíjakról, valamint cigány származású rendőrökkel találkozhatnak, beszélgethetnek. Oláh Gergő kiemelt szerepet tölt be a fiatalok megszólításában, saját történetével, példamutatásával rendkívül hiteles személy a célcsoport körében.

 

A következő hónapokban a népszerű énekes részvételével készült plakátok, valamint kampányfilmek várhatóan több helyen felbukkannak majd a népszerű közösségi és videó megosztó oldalakon és a televíziók képernyőjén is.

 

A rendvédelmi hivatások iránt érdeklődők a www.sokszinurendvedelem.hu oldalon találnak több információt.

 

A projekt a Norvég Civil Támogatási Alap és a Nyílt Társadalmi Intézet támogatásával valósul meg.

 

A kampányról készült videospot és a werkfilm itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=3buQ7BRiK74

https://www.youtube.com/watch?v=cncWpiOpC8I

 

KÉPGALÉRIA: 

/galeriak/2014/11/20/egyre_tobb_roma_fiatal_valasztja_a_rendvedelmi_hivatasokat