HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nemzetközi ifjúsági konferencia a cigányellenességről Bécsben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 November 13    Forrás: RomNet-HBAgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Első alkalommal tartanak ifjúsági konferenciát az Európában egyre terjedő szélsőséges diszkriminációról és a cigányellenességről. Az osztrák fővárosban zajló rendezvényen - amelyet a bécsi székhelyű Romano Centro szervezett a Budapestről irányított Phiren Amencával - 12 ország 70 képviselője vesz részt. A fiatalok sajtótájékoztatót és flashmob-ot is tartottak Bécs leghíresebb utcájában.

Hirdetmény

"Putren le Jakha" (Nyisd ki a szemed!) elnevezésű ifjúsági konferencián az európai országokból érkezett fiatalok megoszthatják tapasztalataikat, véleményüket, és a meghívott szakemberektől pedig előadások során sajátíthatják el a diszkrimináció ellen folytatott küzdelmek jó gyakorlatait, lehetőségeit, illetve megismerhetik a témával kapcsolatban végzett kutatások eredményeit.

 

A résztvevők Albánia, Bulgária, Németország, Macedónia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Spanyolország, Csehország, Magyarország és Ausztria ifjúsági szervezeteit képviselték, de részt vettek osztrák oktatási szakemberek, állami oktatási intézmények vezetői. Az európai sajtóban rendre tapasztalható, cigányokkal kapcsolatos negatív médiaképről és annak okairól az Osztrák Hírügynökség vezetője tartott előadást.

 

A konferencia résztvevői csütörtök délelőtt a fiatal aktivistákkal egy flashmob-ot és sajtótájékoztatót tartottak, hogy közösen hívják fel a figyelmet az Európában egyre terjedő romákat ért szélsőséges diszkriminációra és cigányellenes hangulatra. Bécs méltán leghíresebb utcájában, a Mariahilferstrassen tartott villámcsődület, egy performance keretében hívta fel a figyelmet a sztereotípiákra, a kiközösítésekre, és hogy a hétköznapokban milyen megaláztatások érik a cigányokat akár a nyílt utcán is. A plakátok, transzparensek is arra hívták fel a figyelmet, hogy az emberek nyissák ki a szemüket, lássák meg az emberi értékeket, és próbáljanak tenni annak érdekében, hogy egy jobb világban élhessen mindenki.

 

A sajtótájékoztatón a macedón Roma Ifjúsági Egyesület elnöke arról beszélt, hogy végre tudomásul kellene venni, hogy a 21. században, egy demokratikusan működő társadalomban nem lehet probléma a sokszínűség. Megjegyezte, az ő országa bár egyre közelebb kerül az Európai Unióhoz, és 10 éve várnak acsatlakozásra, amelynek ez évben meg kellett volna történnie, Macedóniában az utóbbi években tovább romlott a romák helyzete. Mint mondta, sokszor az Emberi Jogok Nyilatkozatát, és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Egyezményét sem tartják tiszteletben.

 

A magyarországi helyzetet egy, a közelmúltban történt esetet illusztrálva Herfort Marietta, a Phiren Amenca vezetője példaként említette a magyar romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetésként a miskolci számozott utcákban élő cigányok kitelepítését. Elmondta, hogy a városrészből kitelepítik a cigányokat, mintegy 6 ezer eurót kínálnak addigi otthonukért, ha a városon kívülre költöznek. Az épületeket gépekkel azonnal ledózerolják, így esélyük sincs visszatérni. Ebből az összegből természetesen házat, lakást sehol nem tudnak vásárolni, és a környező települések sorra tiltakoznak a romák beköltözése ellen – tette hozzá. Az iskolai szegregáció, a munkanélküliség,  a családtámogatási rendszer átalakítása, a segélyezés csorbítása, valamint a civil szervezetek munkájának megnehezítése, az új adók és adótervek mind hátrányosan és negatívan érintik a romákat, a társadalom egyre leszakadó és mélyszegénységben élő rétegeit – mondta az európai civil szervezet vezetője. Herfort Marietta megjegyezte, hivatalos statisztikai adatok alapján Magyarországon már 3 millió ember él szegénységben, és a kormány a közmunkával, a segélyek teljes elvonásával próbálja orvosolni a szegénység problémáját.

 

Jozef Miker, Csehországban élő aktivista a romákkal kapcsolatban egy példát emelet ki: Lety nevű kisvárosban abban az épületben, ahol a második világháborúban egy náci koncentrációs  tábor működött, és cigányokat tartottak foga és végeztek i, ma sertéshizlalda működik. Hiába kérik, hogy a cseh kormány emlékhellyé alakítsa át az egykori lágert, eddig kezdeményezésük nem járt sikerrel. Véleménye szerint az, hogy disznók tízezreit nevelik egy ilyen épületben, amelynek kegyhelynek és múzeumnak kellene lennie, a cigányság és a múlt,  a holokauszt tényének meggyalázása, a cigányság történelmének semmibe vétele.

 

Ausztriában az egyik legnagyobb előítélet a cigánysággal szemben, hogy a városokban mindenkit koldusnak, kéregetőnek néznek, és nem akarnak tudomást venni arról, hogy sokan tanulni, dolgozni érkeznek az országba, vagy akár Bécsbe.

 

A  "Putren le Jakha" (Nyisd ki a szemed!) elnevezésű ifjúsági konferencia utolsó két napján, úghynevezett nyílt nap keretében párbeszédeket kezdeményez a cigányellenesség megszüntetéséről, és társadalmi párbeszédeket kezdeményeznek kormányzati szervek, roma érdekképviseletek és állampolgárok között, a diszkrimináció csökkentéséért.

 

Állásfoglalásukban rögzítették, közös kiállásukkal és akcióikkal fel akarják hívni a figyelmet a cigányellenességre, okaira és ki akarják hangsúlyozni, tenni akarnak és fognak is ez ellen!

 

HBA

 

Csoportkép  Sajtótájékoztató

 

Sajtótájékoztató-1  Flashmob 

 

Plakát  MariettaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt