HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Svájcba indultak a miskolci romák

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, miskolc, Svájc, emigráció
2014 Október 23    Forrás: Origo


Ez a cikk archív

Tizenkét miskolci roma család, összesen 56-an indultak el október huszadikán a miskolci Stadion térről Svájcba. Ez a szám a többszörösére növekedhet a következő hetekben, akár ezren is elhagyhatják Miskolcot, mondta az Origónak Váradi Gábor a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A roma önkormányzat nem támogatja a kiutazást, azt mondják a problémákat helyben kell megoldani.

Hirdetmény

Felbolydult Miskolc, mondta az Origónak Váradi Gábor a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Most még csak 12 család, közöttük 15-20 gyerek utazott ki, de több százan követhetik őket a következő hetekben, hacsak le nem beszélik őket a kiutazástól, vagy a lakhatási problémára nem talál hathatós megoldást az önkormányzat.

 

Akik most elindultak Svájcba, közülük nem mindenki a kilakoltatásokban érintett számozott utcák lakója. Viszont a kilakoltatottak ismerősei, rokonai ugyanúgy nem érzik magukat biztonságban, mint akiket kiköltöztettek, ennek tudható, hogy többen azt tervezik, elhagyják Miskolcot - mondta az okokról Váradi Gábor. A roma önkormányzat nem támogatja a kiutazást, úgy gondolják, a lakhatási és más egyéb problémákat is helyben kell megoldani. 

 

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a miskolci közgyűlés májusban arról döntött, "felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását”. A döntés hátterében az is szerepelhetett, hogy 4,5 milliárdból stadiont terveztek Diósgyőrben, és ennek a fejlesztésnek álltak útjában a lebontásra ítélt lakások. A város a szociális bérlakásokban élőknek 1,5-2 millió forintos lelépési díjat ajánlott, de csak abban az esetben, ha az érintettek Miskolc határán kívül vásárolnak a pénzből ingatlant.

 

Az eljárás ellen hazai és nemzetközi szervezetek is tiltakoztak, de az önkormányzatot ez nem hátráltatta terve megvalósításában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt