2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány Helytörténeti Gyűjteményt avattak Újpesten
2014. 10. 14. 00:00

A kiállított archív képek megdöbbentő egyszerűséggel cáfolják a sztereotípiákat. A cigányok keresztelnek, házasodnak, dolgoznak. Szépek, jól öltözöttek.

2014. október 10-én péntek délután nyitotta meg a nagyközönség számára az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. A zenés ünnepséggel egybekötött megnyitón 15 órakor a tanodába járó gyermekek és szüleik részére adták át az épületet, három tanteremmel, tornateremmel és a többfunkciós aulával. A részben felújított épületben Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester elmondta: az Újpesti Tanoda program sikertörténet. Melyben az elmúlt tanévekben számos gyermek tantárgyi fejlesztése, iskolai felzárkóztatása történt meg.

 

 


Az iskola aulájában 17 órai kezdettel adták át az Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjteményt. Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára azt mondta, örömmel ad át olyasvalamit, ahol a cigányság múltja és jövője egyszerre van jelen. Wintermantel Zsolt polgármester kifejtette, Újpest ma is színes, összetartó közösség. Mindenfajta anyagi támogatás megsokszorozódik ott, ahol lelkes közösség van és hozzáteszi a magáét. Csóka János Pál a cigány önkormányzat elnöke méltatta Molnár István Gábor kutatót, akinek 17 éves gyűjtés eredményeként sikerült az anyagot feltárni, archiválni, majd méltó kiállítás formájában a mai naptól bemutatni. Molnár István Gábor megköszönte az újpesti cigányságnak, hogy vele együtt dolgoztak, valamint közvetlen munkatársainak a megfeszített munkát.

 

A több ezer archív fényképből, levéltári dokumentumból és tárgyi emlékből álló anyag az e célra kialakított kutatószobába került. A kiállítótérben a gyűjtemény 20%-át sikerült elhelyezni. A tervek szerint intézményesítik a közösségi házzal együtt, így állandó látogatottsága, fejlesztése is megoldható. A kutató hozzáfűzte, hogy a történeti, néprajzi és dokumentációs munka mellett fontos volt számára az anyag esztétikai megjelenése is.

 

A megnyitó végén Újpest cigányságáért – Díj került átadásra. Giczy Béla gimnáziumigazgató, Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester és Hegedűs Róbert aktivista személyében.