HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigány Helytörténeti Gyűjteményt avattak Újpesten

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Október 14    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A kiállított archív képek megdöbbentő egyszerűséggel cáfolják a sztereotípiákat. A cigányok keresztelnek, házasodnak, dolgoznak. Szépek, jól öltözöttek. Legyenek katonák a fronton magyar bajtársaikkal a lövészárokban. Egy munkahelyen a többséggel, újpesti gyárakban az ötvenes években. Akár a szegkovácsok akár a muzsikusok, vagy kereskedő családok.

Hirdetmény

2014. október 10-én péntek délután nyitotta meg a nagyközönség számára az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. A zenés ünnepséggel egybekötött megnyitón 15 órakor a tanodába járó gyermekek és szüleik részére adták át az épületet, három tanteremmel, tornateremmel és a többfunkciós aulával. A részben felújított épületben Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester elmondta: az Újpesti Tanoda program sikertörténet. Melyben az elmúlt tanévekben számos gyermek tantárgyi fejlesztése, iskolai felzárkóztatása történt meg.

 

 


Az iskola aulájában 17 órai kezdettel adták át az Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjteményt. Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára azt mondta, örömmel ad át olyasvalamit, ahol a cigányság múltja és jövője egyszerre van jelen. Wintermantel Zsolt polgármester kifejtette, Újpest ma is színes, összetartó közösség. Mindenfajta anyagi támogatás megsokszorozódik ott, ahol lelkes közösség van és hozzáteszi a magáét. Csóka János Pál a cigány önkormányzat elnöke méltatta Molnár István Gábor kutatót, akinek 17 éves gyűjtés eredményeként sikerült az anyagot feltárni, archiválni, majd méltó kiállítás formájában a mai naptól bemutatni. Molnár István Gábor megköszönte az újpesti cigányságnak, hogy vele együtt dolgoztak, valamint közvetlen munkatársainak a megfeszített munkát.

 

A több ezer archív fényképből, levéltári dokumentumból és tárgyi emlékből álló anyag az e célra kialakított kutatószobába került. A kiállítótérben a gyűjtemény 20%-át sikerült elhelyezni. A tervek szerint intézményesítik a közösségi házzal együtt, így állandó látogatottsága, fejlesztése is megoldható. A kutató hozzáfűzte, hogy a történeti, néprajzi és dokumentációs munka mellett fontos volt számára az anyag esztétikai megjelenése is.

 

A megnyitó végén Újpest cigányságáért – Díj került átadásra. Giczy Béla gimnáziumigazgató, Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester és Hegedűs Róbert aktivista személyében.   Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt