HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok: a katonai elhárítás emberei ellen is vádat emelhetnek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Október 03    Forrás: mandiner.hu


Ez a cikk archív

Vádelőkészítő szakba lépett az a katonai nyomozás, ami a romagyilkosságok ügyében történt mulasztások miatt indult. Az ügy hátterében az áll, hogy a romagyilkosságok miatt tizenhárom év fegyházra ítélt Csontos Istvánt korábban a Katonai Biztonsági Szolgálat beszervezte.

Hirdetmény

Október végéig dönteni fog az ügyészség a romagyilkosságok kapcsán hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsított négy katona elleni vádemelésről, miután vádelőkészítő szakba lépett az emiatt indult katonai nyomozás – írja a Magyar Hírlap. A lapnak az ügyészség szóvivője nem árult el több részletet, sem a gyanúsítottak kilétét, mivel minősített ügyről van szó.

 

romagyilkosságok

 

Feltételezések szerint az ügy középpontjában a Katonai Biztonsági Szolgálat felelőssége állhat, amely korábban beszervezte Csontos Istvánt, akit a romagyilkosságok negyedrendű vádlottjaként tizenhárom év fegyházra ítéltek. A büntetőeljárás során viszont a szolgálat, és Csontos tartótisztje, H. Ernő is tagadta a kapcsolatot – ezért eljárás is indult hamis tanúzás miatt.

 

Az ügyre akkor derült fény, mikor a 2010-es kormányváltás során Hende Csaba honvédelmi miniszter leváltotta a Katonai Biztonsági Hivatal teljes vezetőségét. Egy 2010 szeptemberében készült vizsgálati jelentés szerint a hivatal korábbi vezetői, Kovácsics Ferenc és helyettese, Hamar Ferenc súlyos szakmai és etikai hibákat követtek el az ügyben. H. Ernő több hibát is vétett a Csontossal való kapcsolattartásban: Csontos sokat tudott róla és járt a lakásán is. Az ügyben érintett többi közép- és felsővezetőt már korábban eltávolították a hivatalból.

 

Korábban kiderült az is, hogy a romagyilkosságok egyik elkövetőjét, Kiss Istvánt már megfigyelés alatt tartotta a Nemzetbiztonsági Hivatal, azonban nem hosszabbították meg a megfigyelését, holott erre lett volna ok.

 

per

 

A romagyilkosságok ügyében lefolytatott elsőfokú büntetőeljárás iratai augusztus végén érkeztek meg a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségre, amelynek ettől kezdve hatvan napja van, hogy döntsön a vádindítványról – idézi a Magyar Hírlap cikkét az Index.

 

A romagyilkosságok vádlottjai közül hármat, Kiss Istvánt, Kiss Árpádot és Pető Zsoltot tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte az első fokú bíróság, míg a negyedrendű vádlott, Csontos István tizenhárom év fegyházat kapott.

 

per2Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt