2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Baltával a cigányok ellen: nincs bűncselekmény
2014. 09. 26. 00:00

A nyílt cigányozás, buzizás és zsidózás ellenére a rendőrség gyakran nem ismeri fel, ha valakit származása, vagy hovatartozása miatt bántalmaznak. Egy új jelentésből kiderül, hogyan lesz egyszerű ...

Hiába tűnik egyértelműnek, a rendőrség gyakran nem veszi figyelembe, ha valakivel szemben származása, hovatartozása, vagy szexuális irányultsága miatt követnek el bűncselekményt. Az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint a Társaság a Szabadságjogokért most 24 olyan esetet gyűjtött össze, amikor a rendőrség nem megfelelően járt el.

 

Az öt szervezetből álló Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport szerint a rendőrség gyakran alulminősíti a bűncselekményt, vagyis nem közösség tagja elleni erőszak, hanem például garázdaság ügyében indít nyomozást, ami jóval enyhébben büntetendő. Előfordul, hogy nem végeznek el valamilyen helyszíni intézkedést, vagy a nyomozás során mulasztanak (nem kérik ki a kamerafelvételeket, stb.) Az alulminősítéssel szemben ráadásul nem mindig lehet panasszal élni.

 

A munkacsoport szerint a rendőrségnél rendszerszintű problémák vannak, ami túlmutat egyes rendőrök előítéletességén. Sokszor nincs olyan szakember, aki a gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozna, hiányzik a megfelelő speciális képzés, és nincs a témában pontos adatgyűjtés sem. Azért pozitív példa is van: az ORFK külön szakvonalat alakított a gyűlölet-bűncselekmények feltárására, ami ugyan a munkacsoport szerint remekül működik, sok ügy soha nem jut el erre a szintre.

 

Persze sokszor nehéz megállapítani, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt-e, a rendőrség egyértelműnek tűnő eseteteket sem lát annak.

 

1. Gyöngyöspata – 2011. március 10.

 

Hat-hét roma asszony beszélget a ház udvarán, velük van az egyikük kétéves kislánya is. Megjelenik az utcán a Betyársereg nevű szélsőjobboldali szervezet három tagja, akik ordítozni kezdenek: „rohadt patkányok, takarodjatok be a házba”. Ezt az egyik fiatal nő kikéri magának, mire a betyársereges férfi ostorral és baltával a kezében azt üvöltözi, „rohadt cigányok, a véretekből fogom felépíteni az új házamat ide, a cigánysorra!”, és többször a nő felé suhint. Az asszony feljelentést tesz, a rendőrség pedig zaklatás miatt kezd nyomozást, de végül nem állapít meg bűncselekményt.

 

2. Budapest – 2011. december

 

Az áldozatot két kopasz, bomberdzsekis férfi támadja meg egy Margit körúti sörözőben, miközben hangosan zsidóznak. Az esetet többen is végignézik, de a rendőrség nem hallgatja ki a tanúkat, és felfüggesztik a nyomozást. 2013 tavaszán a BRFK újraindítja, de nem tudja beazonosítani az elkövetőket. Az elmulasztott nyomozati lépések végül nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy felfüggesztik az eljárást.

 

3. Budapest – 2012. március 22.

 

Egy rózsaszín pólót és szűk nadrágot viselő férfi hazafelé utazik a trolin. Két részeg férfi „köcsögnek”, „kis faszszopónak” és „buzinak” nevezi, majd amikor leszáll a Lövölde téren, utánamennek, a földre lökik, ütni kezdik, és halálosan megfenyegetik. A férfi feljelentést tesz, és elmondja azt is, hogy valószínűleg szexuális irányultsága miatt bántalmazták, de a rendőrség ezt nem jegyzőkönyvezi. Az ügyészség szerint azért nem történt gyűlölet-bűncselekmény, mert az ittasan verekedők sajnos amúgy is gyakran buziznak. Végül felfüggesztik az eljárást.

 

4. Budapest, 2012. december 16.

 

Egy meleg férfi a barátaival együtt egy buliba tart az éjszakai buszon, amikor két másik férfi hangos megjegyzéseket tesz a melegekre: „köcsögök!”, „hú, de meleg van itt”. Amikor leszállnak a buszról, a két férfi követni kezdi a csoportot, és az egyiküket arcon vágják, a földre lökik, és tovább ütik. A rendőrség először testi sértésnek minősíti az esetet, és később kiderül, hogy csak akkor kérték ki a térfigyelő kamerák felvételeit, amikor azok már megsemmisültek. A rendőrség az áldozat kérése ellenére a szülei címére küldi ki az eljárásról szóló papírokat, akik így egy levélből tudják meg, hogy a fiuk meleg.

 

5. Bicske, 2013. október 27.

 

A bicskei menekülttáborban lakó férfi épp a vasútállomás felé tart, amikor két másik, padon ülő férfi azt mondja: „Black man go back to Africa, here is Hungary, it’s not Africa”. Az egyikük feláll a padról, és ütni kezdi a férfit, akinek sikerül elmenekülnie, de egyszer csak feltűnik egy autó, benne a két támadóval és másokkal. A két férfi kiszáll, és egy bottal ütni kezdik a sértettet, majd a vasúti sínre teszik, és ott is tovább ütik. A látható rasszista motiváció ellenére csak több hónap után minősítik az ügyet gyűlölet-bűncselekménnyé.