2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Monstre koncertet ad a 100 tagú a Zeneakadémián
2014. 09. 02. 00:00

Rendkívüli zenei csemegének számító nagyszabású koncertet ad a 100 Tagú Cigányzenekar vasárnap a Zeneakadémián. Az esten vendégművészként fellép Roby Lakatos és Lendvay József, valamint a Sabbathsong.

Minden eddiginél legszínesebbnek nevezte a vasárnapra tervezett műsorukat Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar  elnök-menedzsere keddi sajtótájékoztatójukon, aki egyben a baráti koncert producere is. Az idén 29 éves zenekar, amely már hivatalosan is Hungarikumnak számít, olyan produkcióval várja a zeneszerető közönségét, amely szinte átöleli a teljes zenei világot.  

 

Minden eddiginél legszínesebbnek nevezte a vasárnapra tervezett műsorukat Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar  elnök-menedzsere keddi sajtótájékoztatójukon, aki egyben a baráti koncert producere is. Az idén 29 éves zenekar, amely már hivatalosan is Hungarikumnak számít, olyan produkcióval várja a zeneszerető közönségét, amely szinte átöleli a teljes zenei világot.  

 

Suki András hegedűművész, a zenekar koncertmestere elmondta, a klasszikus zenét egyedi hangzással előadó és feldolgozó 100 Tagú Cigányzenekar például Liszt Ferenc, Brahms, Rossini legismertebb zeneművei mellett az úgynevezett sikerszámaikat is előadják. Így hallhatja majd a Zeneakadémia közönsége a Monti csárdást, a Rákóczi indulót, de különlegességnek, igazi zenei csemegének számít, hogy a már több mkint két évtizede Belgiumban élő világhírű hegedűművész, Roby Lakatos, és a fiatal tehetség, a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, számos nemzetközi verseny győztese, Lendvay József is együtt muzsikál majd a cigányzenekarral.

 

Suki András azt mondta: a két világhírű vendégművésszel és a zenekar teljes tagságával minden eddiginél többet próbáltak és „szívvel-lélekkel” készülnek a monstre koncertre, hogy a Zeneakadémiához, és a 100 Tagú Cigányzenekar közel 30 éves múltjához méltó és színvonalas műsorral varázsolják el közönségüket.

 

A koncerten a már 16 éves Sabbathsong Klezmer Band 10 fős zenekarával és a 100 Tagú Cigányzenekarral közösen Jiddis dalokat ad majd elő, de ismert és közkedvelt énekeket, dalokat is hallhatunk majd tőlük, úgy mint a Hegedűs a háztetőn című film betétdalait, vagy a Hevenu Shalom Aleichem című éneket, amelyet a sajtótájékoztatón elő is adtak az újságíróknak a 100 tagú kamarazenekarával közösen. (A felvétel az alábbi linken megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=oMuD6Ucd2EQ&feature=youtu.be )

 

Beke Farkas Nándor elnök-menedzser, arra utalva, hogy megszámlálhatatlan külföldi koncertjeik, turnésorozatuk, nagylemezeik, és számos szakmai és állami elismerésük után csak idén, 29 évvel megalakulásuk után kapták meg hivatalosan is a Hungarikum minősítést, úgy fogalmazott: az emberek szívében már régóta Hungarikumnak számítanak, de felemelőnek tartja, hogy a zenekart is beválasztották abba a 41 termékbe, amely Magyarországot jelképezi. Ez nagy megtiszteltetés, és egyben nagy felelősség is, mert ez védjegy, márkanév, amelyhez méltónak és hűnek kell maradni – tette hozzá, azt hangsúlyozva, immár hivatalosan is Hungarikumnak számítva „nemzeti oltalom alá kerültek”.

 

„Zenekarunk pozitív imázsformáló erővel bír, minden korosztály szívesen hallgatja, és Magyarország jó hírét viszi szerte a világba” – mondta Beke Farkas Nándor, azt hangsúlyozva, hogy zenekaruk egyformán magyar és cigány idehaza és külföldön is, hiszen angol és francia nevében is tükrözi: Hungarian Gypsy Orchestra, illetve Hundred Gypsy Violins.

 

Megfogalmazása szerint Magyarországon belül és kívül egyaránt hidakat képeznek kultúrák és társadalmak között, és ebben a 100 Tagú Cigányzenekar mindig is zászlóshajónak számított. Megjegyezte, egyedi hangzásvilágú zenekarukat Isten ajándékának tartja, amelyben már majd három évtizede három generáció játszik együtt, és van példa arra is, hogy az alakulást követő években kötődött szerelmekből, házasságokból született gyermekek is már a zenekar tagjaivá váltak.

A vasárnap esti koncert producere, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke elmondta, novemberben olaszországi koncertkörútra indulnak, de idén még több magyar nagyvárosban és Budapesten is találkozhat a közönség a Hungarikum zenekarral.

 

koncertplakát   100tagú-sabbathsong

 

A 100 Tagú Cigányzenekar médiapartnere a RomNet.hu

 

A sajtótájékoztatón készült képgaléria itt megtekinthető:

 

/galeriak/2014/09/02/monstre_koncertet_ad_a_100_tagu_a_zeneakademian

 

Kép és szöveg: Hidvégi-B. Attila

 

Zeneakadémia - Nagyterem 2014. szeptember 07. 18:30

 

A műsor:

I. rész - 52 perc

 

Rossini: Tell Vilmos nyitány (részlet)
Brahms: V. Magyar táncok
Szentirmay: Emlékezés Biharira
Jiddis dalok: Sabbathsong Klezmer Band
Monti: Csárdás
Hubay: Hullámzó balaton
Sarasate: Cigányosan (szólista: lendvay józsef)
Ismeretlen: Cimbalomszóló
Ferraris: Két gitár (szólista: roby lakatos)
Dinicu: Hora staccato

 

II. rész - 54 perc

 

Brahm: I. Magyar tánc
Strauss: Éljen a magyar
Liszt: II. Magyar rapszódia
Erkel: Palotás
Strauss: Cigánybáró
Marquina: Spanyol cigánytánc
Berlioz: Rákoczi induló

 

Finálé

Lendvay József, Roby Lakatos, Sabbathsong, 100 Tagú: Örömzene
Strauss: Radetczky marsch
Dankó: Csárdás

 

Közreműködők, vendég művészek:

Lendvay József - Hegedűművész
Roby Lakatos - hegedűművész
Sabbathsong Klezmer Band
Tóth Géza - konferanszié

 

A koncert fővédnöke: Vattamány Zsolt (VII.ker.polgármester)

 

Producer: Beke Farkas Nándor (elnök-menedzser)

 

A koncert gyermekeknek 5 éves kor alatt ingyenes

 

Jegyek rendelhetők:

http://www.ticketportal.hu/event.aspx?id=46542

http://zeneakademia.jegy.hu/auditwiev.php?eid=265994&aid=4802&vid=417