2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A 100 Tagú Cigányzenekarral énekelt a világhírű Joss Stone
2014. 07. 28. 00:00

A világhírű énekesnő, Joss Stone a VII. kerületi próbatermében látogatta meg a 100 Tagú Cigányzenekart, majd egy közös éneklést követően cimbalmosként és táncosként is „debütált” a zenekarral.

A már több millió lemezt eladott, fiatal kora ellenére sokszoros Grammy-díjas angol származású énekesnő a 2012-ben megjelent The Soul Sessions Volume 2 című lemezének turnéjával látogatott el Budapestre. A világsztár európai turnéjáról egy dokumentumfilmet is készít: minden országból egy számára szimpatikus, de az adott nemzetet és annak kultúráját is képviselő zenekarral közösen énekel.

 

Joss Stone-Lendvai Csócsi Józseffel

 

Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke a RomNetnek azt mondta, a világhírű énekesnő saját maga választotta ki a Hungarikummá minősített zenekart, mert a világon egyedülálló zenekar koncertfelvételei magával ragadták az énekesnőt. A magyar cigányzene és a klasszikus zeneművek egyedi hangzása elvarázsolta Joss Stonet, ezért nehéz volt megtalálni számára azt a zeneművet, amely a fiatal énekesnő egyedi stílusához is igazodik is. Az énekesnő menedzsmentje és a 100 Tagú Cigányzenekar vezetői úgy gondolták, Joss Stone lehengerlő színpadi jelenlétéhez és elementáris erejű, a soul műfajának legszebb hagyományait idéző orgánumához Seress Rezső Szomorú vasárnap című száma illene a leginkább. Tekintettel arra is, hogy saját stílusukra formálva nem csak a legnagyobb magyar sztárok, hanem a világ legnagyobb énekesei is elénekelték már a világhírű slágert, így többek között Frank Sinatra, Billie Holiday, a Genesis, Ray Charles, Björk, Sarah Brightman, Sinead O"Connor, Crosby, Tom Jones és Louis Armstrong is.

 

Joss Stone köszöntése

 

Az énekesnő mindössze másfél nap alatt készült fel a közös produkcióra, majd két rövid próba után már rögzítették is a felvételt, amely majd nemcsak a világsztár úti-dokumentumfilmjében, hanem egy készülő videoklipjében is szerepel majd. Joss Stone meghallgatta a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak, és a Lendvai Csócsi József főprímás által vezetett zenekar legsikeresebb számait is. A Most kezdődik a tánc című csárdás hallatán az énekesnő táncra is perdült, de legjobban Ökrös Oszkár virtuóz cimbalom játéka káprázatta el. Az angol származású világsztárt annyira lenyűgözte a hangszer és a virtuóz játék, hogy a hangszer mögé ülve ő maga is kipróbálta azt.

 

Az énekesnőt lenyűgözte a cigányzenekar szívből fakadó játéka, ezért úgy döntött, a jövőben keresik annak lehetőségét, hogy akár Magyarországon, akár Európa más városában együtt, közösen lépjenek fel, és adjanak koncertet.

 

A 100 Tagú Cigányzenekar újra bizonyította, hogy igazi Hungarikum, és külföldiek számára ők képviselik a magyar kultúrát, hirdeteik a magyar zene egytemességét és nagszerűségét. 

 

HBA