HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A roma holokauszt emléknapján, Csepelen avatják fel a cigányság első komplex intézményét

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Július 24    Forrás: RomNet-HBAgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Csepelen, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, avatja fel Áder János köztársasági elnök a Roma Polgári Tömörülés által létrehozott, a cigányság első komplex intézményét.

Hirdetmény

A roma holokauszt 70. évfordulójának emlékére, Csepelen avatják fel az ország első és eddig egyetlen, a cigány kultúrát, történelmet, holokausztot és a hagyományos mesterségeket is bemutató központot. A Roma Polgári Tömörülés által létrehozott Cigány Történeti – Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot Áder János köztársasági elnök kiemelt, központi állami rendezvénnyé nyilvánított ceremónia keretében avatja fel augusztus 2-án – tudta meg a RomNet.

 

Csepeli intézmény

 

A Roma Polgári Tömörülés saját forrásból és magánadományokból, állami és önkormányzati, illetve pályázati támogatás igénybevétele nélkül, civil kezdeményezés és összefogás eredményeként hozta létre a főváros XXI. kerületében azt a komplex, a cigány kultúrát, történelmet, holokausztot és a hagyományos mesterségeket is bemutató központot, amely Magyarországon és Európában is egyedülálló intézményként tölti be küldetését.

 

Az RPT azzal a küldetéstudattal hozta létre egyedülálló intézményét, hogy az méltó helyet és lehetőséget adjon a holokauszt cigány áldozatai előtti tiszteletadásra is.

 

Az intézmény fotók, filmek, dokumentumok, tárgyak és egy interaktív honlap segítségével ismeretei és mutatja be a cigányság történelmét, kultúráját, valamint a népcsoport és az emberiség legszörnyűbb tragédiáját, a pharrajimost a holokausztot.

 

Makai István, az intézmény alapítója, a Roma Polgári Tömörülés elnöke a Cigány Történeti – Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központról a holokauszt nemzetközi emléknapjára utalva így nyilatkozott: „Ez a hely kegyelet és tiszteletadás azok emléke előtt, akiknek életét erőszakos módon, egy gyilkos eszme szellemiségét követve szakították meg. Az utókor főhajtása a mártírok, az ártatlan véráldozatok, az elhurcoltak előtt. Milliók lelke figyelmeztet minket: nem elég kimondanunk, hogy soha többé, tennünk is kell érte! Emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk közös felelőssége, mert az Ember múltja és jelene alakítja az Emberiség jövőjét. Nem lehet elhazudnunk múltunk, eltitkolnunk történelmünk, mert a némaság keserű fájdalma sajgó lelkünkön üt további sebeket. Bátor szembenézésre van szükség, még ha az fájdalmas és szégyenletes is. Hitet és fényt kell vinnünk, hogy legyőzzük a sötétséget, amely sokszor a tudatlanságból, az emberi gyarlóságból fakad. Ismernünk kell embertársainkat, közös kultúránkat, gyökereinket, hogy lebontsuk az előítélet falait, ezáltal befogadók és ne kirekesztők legyünk. Egyéni sorsok és egyéni felelősségek formáljak társadalmunk, de tartalmas és értékes jövőt csak közös összefogással, erkölcsileg is megtisztult alapokra lehet építeni. A vészkorszak borzalmai, a hétköznapokban ma is fellelhető diszkrimináció sötét leple az Emberiség jövője érdekében arra figyelmeztet minket: annak tudatában éljünk és cselekedjünk a mindennapokban, hogy múltunk közös lesz a jövőben is.”

 

A teljesen felújított épület megnyitóján nem csak az intézményt avatja fel a diplomácia testületek, a történelmi egyházak vezetőinek jelenlétében Áder János államfő és Makai István, az RPT elnöke, hanem leleplezik a roma holokauszt áldozatainak márványból készült emlékfalát is, és az állami vezetők és a roma civil szervezetek képviselői a népirtás 70. évfordulójának és a nemzetközi emléknap tiszteletére elhelyezik a kegyelet koszorúit is.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Csepel-emlékfal  Csepeli intézmény

 

Tabló-kpöszönet  Tabló-holokauszt

 Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   12115218  | 2014 Július 29 13:41:05 like(0) dislike(0)

Tisztelt sSzerkesztőség!

Kérdésem: a rendevény pontos időpontja mikor van, és Csepelen pontosa mia a helyszín? Utca hsz.

 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt