2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Végbúcsút vettek a prímások királyától
2014. 07. 18. 00:00

Végtisztességet vettek Boross Lajos Kossuth-díjas hegedűművésztől, a prímások királyától. A neves muzsikust négylovas fehér hintón, muzsikaszó mellett kísérték végső nyughelyére.

Boross Lajos Kossuth-díjas prímást, a 100 Tagú Cigányzenekar örökös, tiszteletbeli főprímását, július 8-án éjjel, kórházi ágyán érte a halál. A legnevesebb cigányzenészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekintette. A Székely János püspök által celebrált temetésen Balog Zoltán miniszter búcsúbeszédében méltatta a művész pályafutását, a magyar kultúráért tett erőfeszítéseit, kiemelve, Boross Lajos prímáskirályi címét méltán érdemelte ki a zenészek közül.

 

Az ifjú zenésztársak nevében Mága Zoltán búcsúzott el a prímások királyától, azt hangsúlyozva, egy olyan ember ravatala mellett állnak, aki „egyaránt volt zenészként és emberként is példakép”. Kiemelte: prímás, cigányzenész a királyi címet csak a tudással, a szakma és a zenésztársak elismerésével és szeretetével tudja kiérdemelni. „Királynak lenni pedig nem örökölhető titulus. Ezt a rangot csak egy olyan egyéniség kapja, aki talán száz évente egyszer születik.  Lajos Bácsi érzete a mérhetetlen szeretet és tiszteletet, de mégis szerény maradt. Úgy, ahogyan egy jó és nemes lélekhez illik. Mert Õ Ember volt az emberek között” – fogalmazott.

 

 

Mága Zoltán azt mondta: a zenészek büszkék lehetnek arra, hogy ismerték Boross Lajost, és a megszámlálhatatlan közös emlékek halhatatlanná teszik őt számukra. „Nem a rádió és televízió-felvételek, hanem a személyes emlékek, a jókedvű pillanatok, a közös fellépések, a baráti beszélgetések teszik legendássá és feledhetetlenné Lajos bácsit. A hang-, és filmszalagok pedig mementóként ott maradnak az utókornak, hogy lássák, okuljanak, hogyan kell szívvel és lélekkel szolgálni, hogyan egyesül a lélek a hegedű húrjain a vonó segítségével” – tette hozzá.

 

Búcsúbeszédét zárva Mága Zoltán úgy fogalmazott: „,most egy csillaggal kevesebb lett itt a földön, és egy csillaggal több lett a mennyben. Lajos Bácsi, az égi kávéházban üldögélve, vagy muzsikálva időnként tekints le ránk! Hegedűdből zendülő nótákkal hozz jókedvet az Istennek, hogy eltörölje a szenvedést, a nélkülözést, és békében, szeretetben élhessünk együtt itt a Földön!” 

 

Beke Farkas Nándor, a Hungarikummá lett világhírű 100 Tagú Cigányzenekar elnöke örökös, tiszteletbeli főprímásuktól búcsúzva azt mondta: Boross Lajos példaértékű módon fejlesztette, oktatta a fiatal tehetségeket, rengeteg szakmai és emberi instrukcióval látta el az ifjú nemzedéket. „Előadásmódja, hegedűjátéka a zenekar fiataljainak követendő példát mutatott, ösztökélve őket a tanulásra, olyannyira, hogy mára már meghatározó művészeivé váltak zenekarunknak” – tette hozzá.

 

Beje Farkas Nándor a Kossuth-díjas muzsikus ravatala előtt állva úgy fogalmazott: Tudjuk, érezzük, hogy csak a testtől búcsúzunk, ám mindörökké velünk marad a lelke, az emberi nagyságának emléke, a csodálatos és feledhetetlen hegedűjátéka, amelyet megszámlálhatatlan felvétel őriz.

 

Kállai-Kiss Ernő Kossuth-díjas klarinétművész barátként búcsúzott zenésztársától, felidézve néhány közös emléküket.

 

A gyászszertartás méltóságát beárnyékolta a magát kultúrpolitikusnak nevező ceremóniamesterré előlépett Raduly József, aki mintegy fél órán át tartott emlékezőbeszédét felhasználva a kormányt dicsérő propagandabeszéddel fejelte meg. Raduly József a Fidesz-KDNP kormányt, Orbán Viktor miniszterelnököt és Balog Zoltán minisztert dicsőítve azt hangoztatta, hogy csak a jelenlegi kabinet becsüli meg a cigányzenét, míg az szociál-liberális kormányok mindent elvettek a műfajtól és annak képviselőitől. Beszédét többször is felzúdulás kísérte, de rendre utasítva a gyászszertartáson résztvevő zenészeket és tisztelőket, tovább folytatta propagandabeszédét. Raduly József beszéde alatt a temetésen részt vett emberek kétharmada tüntetőleg távozott a szertartásról.

 

A több mint másfél órás búcsúztatást követően a szép és tartalmas kort megélt művészt hófehér koporsójában négylovas hitón vitték végső nyughelyére, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert Díszparcellájába, ahol Vörös Károly és Bihari Imre mellett aludhatja örök álmát.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Ravatal  Ravatal-fotó

 

Koporsó  Gyászmenet

 

Hintó  A sír