HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szétesőben az elnémult cigánypárt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Július 14    Forrás: Népszabadság - Czene Gábor


Ez a cikk archív

Feloszlatta magát a Magyarországi Cigánypárt (MCP) budapesti szervezete, amelynek Horváth Aladár volt a vezetője. Szerintük a miskolci vezetés nem nézett szembe a választási kudarc okaival, a párt megszűnt létezni. Horváth Aladár azonban folytatja a polgárjogi mozgalmat.

Hirdetmény

Az MCP nagy reményekkel vágott neki az országgyűlési választásnak. A pártvezetők több százezer szavazattal és parlamenti bejutással kalkuláltak. Horváth Aladár, az MCP szóvivője, listavezetője és budapesti elnöke egyik nyilatkozatában úgy vélte, jelöltjük Ózdon – esetleg Sátoraljaújhelyen – akár egyéni győzelmet is arathat.

 

Aztán más kispártokhoz hasonlóan az MCP-t is meggyanúsították, hogy jogsértő módon, az ajánlások manipulálásával állított országos listát. A cigánypárt azzal utasította vissza a vádat, hogy a választási eredmény igazolni fogja: nem volt szükségük csalásra. Egyszerűen felfoghatatlan – ezt már az eredmény ismeretében mondta Horváth Aladár. Az MCP katasztrofálisan szerepelt. Nem egészen kilencezren szavaztak rá: kevesebben, mint ahány regisztrált tagja van a pártnak. Horváth Aladár a Józsefvárosban mindössze fél százalékot kapott, az ózdi és a sátoraljaújhelyi jelölt sem sokkal többet.

 

cigánypárt

 

Horváth Aladár megvált tisztségeitől, az európai parlamenti választáson az MCP nem indult. A közelmúltban pedig a budapesti szervezet egyhangú szavazással önmaga feloszlatása mellett döntött. Az erről szóló közlemény szerint a budapesti tagok – a roma közösségek politikai kirekesztése miatt – továbbra is kikerülhetetlen, ezért helyes lépésnek tartják, hogy az MCP elindult a parlamenti választáson.

 

A fővárosi pártszervezet feloszlatását azzal magyarázzák, hogy az MCP miskolci vezetése nem nézett szembe a választási kudarc okaival, nem történt meg ennek elvi és stratégiai elemzése, a következtetések levonása. Az elnök és a pártigazgató az áprilisi elnökségi döntés ellenére sem hívta össze a párt kongresszusát, amelynek feladata az MCP politikai és pénzügyi beszámolóinak, elszámolásának meghallgatása és véleményezése lett volna. Az előzőekből következik: a párt megszűnt létezni.

 

A parlamenti választások óta nem volt mondanivalója egyetlen fontos közpolitikai kérdésben sem, így megerősítette azt a negatív vélekedést, hogy az MCP működése a kampánytámogatás felhasználásáig tartott. „A budapesti pártszervezet nem kíván felelősséget vállalni a pártvezetés mulasztásaiért, ami nem hagy más lehetőséget, mint azonnali döntésünket” – áll a közleményben.

 

Horváth József miskolci pártelnököt nem sikerült elérnünk.

 

A szintén miskolci Dancs Mihály pártigazgató (a választás után ő is felajánlotta lemondását) kérdésünkre közölte, hogy a pénzügyi beszámoló elkészült, a közeljövőben megtartják a kongresszust. Ekkor döntenek arról is, mi legyen az MCP sorsa. Ennél bővebbet egyelőre nem tudott mondani. Miközben az MCP a szétesés jeleit mutatja, Horváth Aladár – mint mondta – ezen a héten asztalhoz ül a volt budapesti szervezet tagjaival és másokkal. Megbeszélik, hogy civil szervezetként vagy párt formájában folytassák-e a polgárjogi mozgalmat.

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt