2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Eörsi Mátyás: Statisztikailag létezik a "romabűnözés"
2014. 07. 10. 00:00

A DK politikusa cigánybűnözés helyett a romabűnözés szót használta, amikor az ATV-ben Pásztor Albert volt miskolci főrendőr jelöléséről beszélt.

"Most csak arról beszélünk, hogy romabűnözés van-e . Sajnos ilyen statisztikailag létezik" - fogalmazott Eörsi Mátyás, az SZDSZ volt, a Demokratikus Koalíció (DK) jelenlegi politikusa az ATV-ben szerda este. A meghökkentő szavak a videón 11:22-nél hagyják el Eörsi Mátyás száját.

Hozzátette még nyilatkozatához, hogy emögött igen súlyos szociális tragédiák vannak.

 

Rónai Egon egyébként Pásztor Albert volt rendőkapitányról, a DK és az MSZP miskolci polgármesterjelöltjéről kérdezgette a liberális politikust.

 

Eörsi elmondta az interjúban: a baloldal jelöltje most már tudja, hogy nem beszélhet cigánybűnözésről.

 

Pásztor Albert a jegyzőkönyvekből tudja, amit hivatalosan nem szabadna tudnia, ugyanis az összes valliomás azzal kezdődik, hogy "roma vagyok". Eörsi ugyanakkor elismerte, hogyha Pásztor a Fidesz jelöltje lenne, valószínűleg más mércével mérné, nem ült volna le vele megbeszélni, hogy hogy értette 2009-es, nagy vihar kavaró nyilatkozatát.

 

Pásztor akkor azt mondta: "azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük". Emiatt az országos rendőrkapitány felfüggesztette, ám egy szimpátiatüntetés hatására visszavonta a felfüggesztést, így Pásztor 2011-ig dolgozott rendőrkapitányként.