2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyurcsány Ferenc: Pásztor Albert jelöléséről
2014. 07. 05. 00:00

Gyurcsány Ferenc publicisztikájában magyarázza, miért támogatja a DK és az MSZP Pásztor Albertet. A volt kormányfő szerint Pásztor jó polgármestere lesz Miskolcnak.

 

Pásztor Albert jelölése Miskolc polgármesterévé szenvedélyes vitákat vált ki. Hallom és értem a kritikusainkat. Nem tagadom, magam sem vagyok teljesen nyugodt. De azt hiszem, végül jól döntöttünk. Pásztor jó polgármestere lesz Miskolcnak.

 

Megvetem, ha valaki bántja a másikat apja vagy anyja, azaz a származása miatt, vagy éppen azért, mert lányként lányt szeret, és nem folytatom, értik, hogy mit akarok mondani. Sőt, nem csak megvetem az ilyen embereket, hanem küzdök is ellenük. Ezért akasztottam táblát a nyakamba egy tüntetésen, miszerint „én is cigány vagyok”, és ezért megyek el a budapesti Pride-ra, ha éppen otthon vagyok.

 

Csapdában vergődünk. Van egy igaznak vélt feltételezés, miszerint a cigány lakosság körében magasabb a bűnözés aránya, mint a nem cigány magyar lakosság körében. De nem tudjuk, hogy valóban helytálló-e ez a közkeletű vélemény. Nem tudjuk, mert nincs semmilyen statisztikánk a származásról, és a rettenetes holokauszt és porajmos után ösztönösen is irtózunk bármi hasonlótól.

 

És tényleg csak a dermesztő szegénység vagy a gyalázatos előítélet az oka mindennek, vagy más is ott van a háttérben?

 

Pásztor rossz mondatokat mondott öt éve. Pontosabban nem mondott ki még néhány fontos mondatot. Olyanokat például, hogy azért, mert bizonyos bűncselekményeket a korábbi hónapokban kizárólag cigányok követtek el, még nem gondolja, hogy a cigányok bűnözők. Nem gondolja, mert becsületesen, tisztességesen élő cigányok százait ismeri, és látja a szenvedésüket, hogy pusztán a cigányságuk miatt nehezebben élnek, mint nem cigány sorstársaik. Mert nem veszik fel őket bolti eladónak, mert azt mondja a főnök, hogy a vevők nem akarják, hogy egy cigány szeletelje a parizert, mert félnek beülni egy cigány taxisofőr mellé, mert látják a buszon a félelmet a nem cigány miskolciakban, ha egy cigány keveredik melléjük az éjszakai járaton. Nem tudom, de azt hiszem, hogy cigány honfitársaink meg félnek a mi feltételezett megvetésünktől, felsőbbrendűségünktől.

 

Miskolcon tömegesen néznek farkasszemet egymással cigányok és nem cigányok. Méregetik egymást, a nem cigányok menekülnek a cigányok elől. Papolhatunk integrációról, de ott, Miskolcon és még ezernyi helyen elkülönülés és félelem van. És növekvő gyűlölet. Csak mondom: magyar gyűlöl magyart, magyar fél magyartól. Cigány magyar meg nem cigány magyar.

 

Cigány szóvivőm volt, Daróczi Dávid. Tőle tudom, hogy nővérének mennyivel nehezebb volt az élete csak azért, mert rajta látszott, hogy ő cigány. És ezért, csak ezért, rá már nem voltak kíváncsiak, sőt, elutasították ezer helyen és helyzetben, hiszen ő „csak egy cigány”.

 

Mert nem néztünk szembe ennek a hatalmas bajnak a lényegével, mára a fideszes-jobbikos megbélyegző szöveg vonz milliókat. Mi több, cigány származású választók sokasága is inkább nekik hisz, rájuk szavaz. Nem elég a tapasztalat, hogy feltegyük a kérdést: nem rontottunk-e el mi is valamit? Elég-e, ha folytatjuk az elmúlt negyedszázad politikáját, ami legalább részben az anticiganista, rasszista meggyőződés megerősödéséhez vezetett? És tényleg így szeretne fordítani a baloldal drámai hátrányából? Hogy képtelen egyszerre őrizni elvi antirasszista meggyőződést és reagálni a cigány-nem cigány együttélés drámai konfliktusainak növekedésére?

 

Az egykori rendőr, a mai polgármesterjelölt rosszul nyitott ki egy ajtót. De ki kellett nyitni, mert szürkület van idebent. Pásztor tisztességes demokrata. És mert nekem is voltak rossz mondataim, inkább őt, az egész embert nézem, mintsem sokáig gargalizálnék ügyetlen és sokakat bántó mondatain. Merjenek hinni neki! Vagy engedjék a nem egyszerűen tűrhetetlenül beszélő, de átkozottan is cselekvő fideszes polgármestert a hivatalában maradni, esetleg emeljék fel a Jobbik jelöltjét! És leköltözhetünk Miskolcra, némi tapasztalatot szerezni. De mostanában inkább onnan költöznek el az emberek. Mert ott valami elromlott. Mi viszont megmaradtunk a régi szerelőnek. Eddig…



 

 

 

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke