2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Basescu elvesztette a romákra tett sértő nyilatkozata ügyében indított pert
2014. 07. 02. 00:00

Elvesztette első fokon Traian Basescu román államelnök azt a pert, amelyet a romákat sértő egyik nyilatkozata miatt kapott bírság eltörlése érdekében indított.

A bukaresti ítélőtábla csütörtöki ítélete nem jogerős.
    

 

Basescu 2010-ben egy szlovéniai sajtótájékoztatón jelentette ki a vándorcigányokról, hogy "kevesen akarnak dolgozni közülük, sokan hagyományosan abból élnek, amit lopnak". A román diszkriminációellenes tanács februárban 600 lejes (40 ezer forint) pénzbírsággal sújtotta az államfőt, aki a bíróságon támadta meg ezt a döntést.
    

 

A diszkriminációellenes tanács többségi döntése szerint az államfő nyilatkozata sérti a romák emberi méltóságát. A bírság indoklásából kiderült, figyelembe vették azt is, hogy a román államfő már többször tett hasonló, vitatható kijelentést. Eddig ötször emeltek panaszt ellene a diszkriminációellenes tanácsnál, és februárban bírságolták meg először.
   

 

A testület kezdetben területi illetéktelenségre hivatkozva nem akart állást foglalni az ügyben, végül a legfelső bíróság kötelezte döntéshozatalra, azzal indokolva, hogy az államfő kijelentésének belföldön is voltak következményei. Az államelnököt a Romani Criss nevű romajogvédő szervezet jelentette fel.
    

 

Basescu a legfelső bíróságon fellebbezhet a bukaresti ítélőtábla döntése ellen.