HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigányútra tévedt a szepsi eset kivizsgálása

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Június 21    Forrás: Új Szó


Ez a cikk archív

Semmi sem változott a szlovákiai szepsi roma telepen végrehajtott rendőrakció óta eltelt egy évben, állítja Jana Dubovcová emberi jogi biztos.

Hirdetmény

Tavaly június 19-én a rendőrségi razzia volt a helyi roma telepen, ahol állítólag megelőző akciót hajtott végre több tucat rendőr. Összesen 15 személyt állítottak elő, de az akció utána többségüket elengedték.

Jana Dubovcová emberi jogi biztos (SITA-felvétel)

 

A telep lakói a rendőrség brutalitása ellen tiltakoztak, többüket megverték, egyes otthonokba pedig engedély nélkül törtek be. „Tavaly rendkívüli jelentést készítettem a parlament számára, az abban leírtakat megismételtem az idei éves jelentésemben, de nincs információm arról, hogy bárki is foglalkozott volna bármilyen intézkedés elfogadásával, pedig több olyan intézkedést is javasoltam, amelyek rendkívül fontosak” – jelentette ki az ombudsman.

 

Dubovcová elsősorban azt javasolta, hogy a rendőrőrsöket szereljék fel kamerákkal, mivel szerinte többször előfordult, hogy minden jogalap nélkül tartottak fogva órákig embereket. „Ezek az emberek nem rendelkeznek semmilyen jogi védelemmel, nem védi őket semmi a rendőri túlkapások ellen, ezért nagyon fontos, hogy a rendőrség hogyan kezeli ügyeiket” – magyarázta álláspontját Dubovcová.

 

Nemcsak az ombudsman, hanem az Etnikai és Kultúra Kutató Központ (CVEK) is elégedetlen a rendőrség elmúlt egy évben végzett vizsgálataival. „Nem hallottam semmi olyan fejleményről, hogy meghatározó lépéseket tettek volna az ügyben” – jelentette ki Elena Gallova Kriglerova, a CVEK munkatársa. Szerinte annál is fontosabb lenne a szepsi események alapos kivizsgálása, hogy az emberek bízhassanak a rendőrségben, hogy biztonságban érezhessék magukat.

 

A rendőrség nagyon szűkszavúan nyilatkozik az ügyben. „A nyomozás az adott ügyben folytatódik, folyamatban vannak a kihallgatások és a szakértői bizonyítások – válaszolta lapunk kérdéseire a belügyminisztérium. – Jelenleg több információval nem szolgálhatunk.” Ez azonban az ügy büntetőjogi része, a belügyminisztérium belső vizsgálata eredetileg ugyanis semmilyen kivetnivalót nem talált a rendőri intézkedésekben. Csak a főügyészség közbelépésére indult büntetőeljárás, az ügyet jelenleg az Eperjesi Kerületi Ügyész felügyeli.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt