HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigányútra tévedt a szepsi eset kivizsgálása

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Június 21    Forrás: Új Szó


Ez a cikk archív

Semmi sem változott a szlovákiai szepsi roma telepen végrehajtott rendőrakció óta eltelt egy évben, állítja Jana Dubovcová emberi jogi biztos.

Hirdetmény

Tavaly június 19-én a rendőrségi razzia volt a helyi roma telepen, ahol állítólag megelőző akciót hajtott végre több tucat rendőr. Összesen 15 személyt állítottak elő, de az akció utána többségüket elengedték.

Jana Dubovcová emberi jogi biztos (SITA-felvétel)

 

A telep lakói a rendőrség brutalitása ellen tiltakoztak, többüket megverték, egyes otthonokba pedig engedély nélkül törtek be. „Tavaly rendkívüli jelentést készítettem a parlament számára, az abban leírtakat megismételtem az idei éves jelentésemben, de nincs információm arról, hogy bárki is foglalkozott volna bármilyen intézkedés elfogadásával, pedig több olyan intézkedést is javasoltam, amelyek rendkívül fontosak” – jelentette ki az ombudsman.

 

Dubovcová elsősorban azt javasolta, hogy a rendőrőrsöket szereljék fel kamerákkal, mivel szerinte többször előfordult, hogy minden jogalap nélkül tartottak fogva órákig embereket. „Ezek az emberek nem rendelkeznek semmilyen jogi védelemmel, nem védi őket semmi a rendőri túlkapások ellen, ezért nagyon fontos, hogy a rendőrség hogyan kezeli ügyeiket” – magyarázta álláspontját Dubovcová.

 

Nemcsak az ombudsman, hanem az Etnikai és Kultúra Kutató Központ (CVEK) is elégedetlen a rendőrség elmúlt egy évben végzett vizsgálataival. „Nem hallottam semmi olyan fejleményről, hogy meghatározó lépéseket tettek volna az ügyben” – jelentette ki Elena Gallova Kriglerova, a CVEK munkatársa. Szerinte annál is fontosabb lenne a szepsi események alapos kivizsgálása, hogy az emberek bízhassanak a rendőrségben, hogy biztonságban érezhessék magukat.

 

A rendőrség nagyon szűkszavúan nyilatkozik az ügyben. „A nyomozás az adott ügyben folytatódik, folyamatban vannak a kihallgatások és a szakértői bizonyítások – válaszolta lapunk kérdéseire a belügyminisztérium. – Jelenleg több információval nem szolgálhatunk.” Ez azonban az ügy büntetőjogi része, a belügyminisztérium belső vizsgálata eredetileg ugyanis semmilyen kivetnivalót nem talált a rendőri intézkedésekben. Csak a főügyészség közbelépésére indult büntetőeljárás, az ügyet jelenleg az Eperjesi Kerületi Ügyész felügyeli.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt