2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányútra tévedt a szepsi eset kivizsgálása
2014. 06. 21. 00:00

Semmi sem változott a szlovákiai szepsi roma telepen végrehajtott rendőrakció óta eltelt egy évben, állítja Jana Dubovcová emberi jogi biztos.

Tavaly június 19-én a rendőrségi razzia volt a helyi roma telepen, ahol állítólag megelőző akciót hajtott végre több tucat rendőr. Összesen 15 személyt állítottak elő, de az akció utána többségüket elengedték.

Jana Dubovcová emberi jogi biztos (SITA-felvétel)

 

A telep lakói a rendőrség brutalitása ellen tiltakoztak, többüket megverték, egyes otthonokba pedig engedély nélkül törtek be. „Tavaly rendkívüli jelentést készítettem a parlament számára, az abban leírtakat megismételtem az idei éves jelentésemben, de nincs információm arról, hogy bárki is foglalkozott volna bármilyen intézkedés elfogadásával, pedig több olyan intézkedést is javasoltam, amelyek rendkívül fontosak” – jelentette ki az ombudsman.

 

Dubovcová elsősorban azt javasolta, hogy a rendőrőrsöket szereljék fel kamerákkal, mivel szerinte többször előfordult, hogy minden jogalap nélkül tartottak fogva órákig embereket. „Ezek az emberek nem rendelkeznek semmilyen jogi védelemmel, nem védi őket semmi a rendőri túlkapások ellen, ezért nagyon fontos, hogy a rendőrség hogyan kezeli ügyeiket” – magyarázta álláspontját Dubovcová.

 

Nemcsak az ombudsman, hanem az Etnikai és Kultúra Kutató Központ (CVEK) is elégedetlen a rendőrség elmúlt egy évben végzett vizsgálataival. „Nem hallottam semmi olyan fejleményről, hogy meghatározó lépéseket tettek volna az ügyben” – jelentette ki Elena Gallova Kriglerova, a CVEK munkatársa. Szerinte annál is fontosabb lenne a szepsi események alapos kivizsgálása, hogy az emberek bízhassanak a rendőrségben, hogy biztonságban érezhessék magukat.

 

A rendőrség nagyon szűkszavúan nyilatkozik az ügyben. „A nyomozás az adott ügyben folytatódik, folyamatban vannak a kihallgatások és a szakértői bizonyítások – válaszolta lapunk kérdéseire a belügyminisztérium. – Jelenleg több információval nem szolgálhatunk.” Ez azonban az ügy büntetőjogi része, a belügyminisztérium belső vizsgálata eredetileg ugyanis semmilyen kivetnivalót nem talált a rendőri intézkedésekben. Csak a főügyészség közbelépésére indult büntetőeljárás, az ügyet jelenleg az Eperjesi Kerületi Ügyész felügyeli.