2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hallgatott a Fidesz az ácsi polgármester kritikájára
2014. 02. 25. 00:00

Lakatos Béla keményen bírálta Farkas Flóriánt és az általa vezetett Országos Roma Önkormányzatot, valamint kritizálta a Fidesz cigánypolitikáját is, amiért túlságosan az előbbiekre hagyatkoznak.

Visszavonja párttagsága felfüggesztését Ács fideszes polgármestere, Lakatos Béla. Magyarország egyetlen cigány városvezetője tavaly decemberben az új választási törvény elleni tiltakozásul függesztette fel párttagságát a Fideszben.

Lakatos az Indexnek akkor arról beszélt, mivel a 2014-es választásokon nem szavazhat pártlistára az, aki nemzetiségiként akar voksolni, ez válaszút elé állítja a kettős identitású cigány lakosságot: vagy vállalják a romaságukat és romákra szavazhatnak, vagy nem, és akkor beleszólhatnak az országos politikába. Egy korábbi, lapunknak adott interjújában Lakatos keményen bírálta a Farkas Flóriánt és az általa vezetett Országos Roma Önkormányzatot is.

Lakatos a Fidesz pártigazgatójának és helyi választókerületi elnökének küldött múlt heti levelében arról ír, a pártvezetés nyitott volt a kritikáira, ráadásul a párttal szövetséges Lungo Drom is a kisebbségi regisztráció ellen szólította fel híveit:

Meggyőződésem, hogy fontos volt felhívni a figyelmet az ORÖ által felügyelt tevékenységek alacsony hatékonyságára valamint a kisebbségi választási törvény hibájára. Úgy érzem ez a kritika előre vitte ezt az ügyet és segítheti a jövőben ennek a kérdésnek a hatékonyabb kezelését.

Egyértelművé vált számomra, hogy a problémát a pártvezetés is szeretné kezelni, és a romák helyzetének javításában hatékonyabb módszereket bevezetni a 2014-es választások után, illetve az Európai Unió által nyújtott támogatások 2014-2020 közötti szakaszában a jelenlegi rendszert ezen a területen megjavítani. Emellett bebizonyosodott, hogy a kisebbségekre vonatkozó választási törvény jelenlegi formája a roma kisebbség számára nem volt eléggé kidolgozott, és maga Farkas Flórián ORÖ elnök is a regisztráció ellen kérte a Lungo Drom tagjait.

Lakatos szerint azzal, hogy a Fideszt támogató romák nem kisebbségiként szavaznak, hanem az országos pártlistákra, jelentős roma szavazatot sikerült megmenteni a kormánypárt számára. Levelét azzal zárja, hogy munkájával a Fidesz helyi választókerületi elnöke, Czunyiné Bertalan Judit sikeréért fog dolgozni.