HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tűz pusztított egy franciaországi cigánytelepen, egy halott

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Február 12    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Egy nyolcéves gyermek meghalt szerda reggel abban a tűzben, amely a Párizs közeli Bobigny egyik illegális cigánytelepén tört ki - közölte a prefektúra.

Hirdetmény

A gyermek holttestére az egyik kunyhóban találtak rá a tűzoltók a táborhelyen. A tűzhöz, amelynek eredete egyelőre ismeretlen, reggel 5 óra tájban riasztották a tűzoltókat, akik kétszáz embert telepítettek ki, s fél 7-re eloltották a tüzet. Az oltáshoz mintegy száz tűzoltót rendeltek ki.
    

 

A telepen 2013-ban kétszer is volt tűzeset, de akkor senki nem sérült meg. Akkor több romacsalád is azt mondta, hogy "veszélyben érzi magát a bádogváros közelében élőkkel kialakult feszültségek miatt".  
    

 

Az Emberi Jogok Ligájának januári jelentése szerint tavaly 22 franciaországi illegális cigánytelepen - ahol mintegy 2 ezren élnek - volt tűz, míg 2012-ben csak 11 romatáborban. 
    

 

Catherine Peyge, Bobigny kommunista polgármestere jelezte: a tragédia után sürgősen találkozni kíván Cécile Duflot lakhatási miniszterrel. A polgármester elítélte "a hajtóvadászatot, amely a romákat sújtja", s amely szerinte csak súlyosbítja a bizonytalan helyzetüket.
    

 

Elisabeth Pochon, a megye szocialista képviselője szerint egy ilyen tragédia "elkerülhetetlen", miután "a megyében rengeteg cigánytelep van, nagyon bizonytalan körülményekkel".
    

 

"Ez tényleg óriási szerencsétlenség, talán eljött az ideje annak, hogy erre mindenki ráeszméljen. Remélem, hogy humánus és felelős megoldásokat fogunk találni" - tette hozzá  a France Bleu rádióban.
    

 

A prefektúra szerint a Párizstól északra található Seine-Saint-Denis megyében 2013-ban 135 cigánytelepet számoltak fel, azaz hetente több mint kettőt. A hivatalos adatok szerint Párizs környékén 2013 elején 8 ezer kelet-európai roma élt az utak menték kialakított átmeneti táborhelyeken, jelenleg 3 ezerre tehető a számuk 46 telepen.
    

 

A lakhatás biztosításáért felelős tárcaközi bizottság (Dihal) összesítése szerint Franciaországban mintegy 17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él mintegy 400 illegálisan kialakított bádogvárosban. Számuk évek óta nem változik, a kiutasítások után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza. Kétharmaduk a Seine-Saint-Denis megyében koncentrálódik. Ez Franciaország egyik legszegényebb megyéje, itt robbantak ki 2005-ben a külvárosi zavargások.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt