2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Várakozó állásponton a romák
2014. 01. 22. 00:00

Sokféle szempontból különleges lesz az április 6-ára kitűzött országgyűlési választás. Az újdonságok közül annak próbáltunk utánajárni, hogyan készülnek a voksolásra megyénk legnagyobb létszámú ...

Az országgyűlési képviselők választásáról 2011-ben elfogadott törvény az ország történetében először ad lehetőséget arra, hogy a nemzetiségek saját listát állítsanak, és arról az egyébként szükséges szavazatok negyedével, a német nemzetiségi szakértők számításai szerint, mintegy 20 ezer vokssal teljes jogú képviselőt küldjenek az  Országgyűlésbe. Abban az esetben, ha listát tudtak állítani, de nem érik el a szükséges szavazatszámot, akkor a lista első helyén álló személyből mandátum nélküli nemzetiségi szószóló lesz.


 
A lista állításához és érvényes szavazatokhoz azonban arra is szükség van, hogy a potenciális választók meghatározott időn belül regisztrálják magukat az adott nemzetiséghez tartozó szavazóként. A Népszabadság által a napokban közölt adatok szerint január 16-ig összesen 1568-an jelentkeztek be nemzetiségi választóként, és közülük is csak 819-en kér-ték a névjegyzékbe vétel országgyűlési választásra való kiterjesztését. Az utóbbiak közül 557 a német, 46 pedig roma.

 

Kozák János, a pápai cigány kisebbségi önkormányzat és egyben a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (Macifész) elnöke a nem megfelelő törvény jogos következményének látja a gyér érdeklődést. Az egyik probléma, hogy akik nemzetiségiként akarnak szavazni, azok emiatt nem szavazhatnak pártlistára, ami szerinte súlyos jogfosztás. A másik gond, hogy csak az adott nemzetiség országos önkormányzata állíthat listát, így mindig az lesz képviselő, akit az aktuális önkormányzat szeretne. A fentiek miatt ők inkább arra biztatják tagjaikat, szimpatizánsaikat, hogy inkább a nekik tetsző pártot támogassák.

 

Várakozó állásponton vannak az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) többségét alkotó, a fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Flórián irányításával működő Lungo Drom tagjai is. Babai János, a Veszprém Megyei Roma Önkormányzat és egyben az ORÖ ügyrendi bizottságának elnöke megerősítette, hogy Farkas Flórián várakozó álláspontra kért mindenkit a nemzetiségi szavazáshoz szükséges regisztrálás kapcsán, hiszen a regisztrálással ők is elvesztenék a pártlistára való szavazás lehetőségét.

 

Győrffy Árpád