HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Várakozó állásponton a romák

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Január 22    Forrás: veol.hu


Ez a cikk archív

Veszprém – Sokféle szempontból különleges lesz az április 6-ára kitűzött országgyűlési választás. Az újdonságok közül annak próbáltunk utánajárni, hogyan készülnek a voksolásra megyénk legnagyobb létszámú nemzetiségei. Elsőként a cigányoknál, avagy az újabb hivatalos elnevezés szerint a romáknál érdeklődtünk. Tájékozódásunk alapján kiderült, hogy a különböző álláspontú csoportoknál eddig egyformán nem történt semmilyen konkrét lépés, inkább leállásra biztatják egymást.

Hirdetmény

Az országgyűlési képviselők választásáról 2011-ben elfogadott törvény az ország történetében először ad lehetőséget arra, hogy a nemzetiségek saját listát állítsanak, és arról az egyébként szükséges szavazatok negyedével, a német nemzetiségi szakértők számításai szerint, mintegy 20 ezer vokssal teljes jogú képviselőt küldjenek az  Országgyűlésbe. Abban az esetben, ha listát tudtak állítani, de nem érik el a szükséges szavazatszámot, akkor a lista első helyén álló személyből mandátum nélküli nemzetiségi szószóló lesz.


 
A lista állításához és érvényes szavazatokhoz azonban arra is szükség van, hogy a potenciális választók meghatározott időn belül regisztrálják magukat az adott nemzetiséghez tartozó szavazóként. A Népszabadság által a napokban közölt adatok szerint január 16-ig összesen 1568-an jelentkeztek be nemzetiségi választóként, és közülük is csak 819-en kér-ték a névjegyzékbe vétel országgyűlési választásra való kiterjesztését. Az utóbbiak közül 557 a német, 46 pedig roma.

 

Kozák János, a pápai cigány kisebbségi önkormányzat és egyben a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (Macifész) elnöke a nem megfelelő törvény jogos következményének látja a gyér érdeklődést. Az egyik probléma, hogy akik nemzetiségiként akarnak szavazni, azok emiatt nem szavazhatnak pártlistára, ami szerinte súlyos jogfosztás. A másik gond, hogy csak az adott nemzetiség országos önkormányzata állíthat listát, így mindig az lesz képviselő, akit az aktuális önkormányzat szeretne. A fentiek miatt ők inkább arra biztatják tagjaikat, szimpatizánsaikat, hogy inkább a nekik tetsző pártot támogassák.

 

Várakozó állásponton vannak az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) többségét alkotó, a fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Flórián irányításával működő Lungo Drom tagjai is. Babai János, a Veszprém Megyei Roma Önkormányzat és egyben az ORÖ ügyrendi bizottságának elnöke megerősítette, hogy Farkas Flórián várakozó álláspontra kért mindenkit a nemzetiségi szavazáshoz szükséges regisztrálás kapcsán, hiszen a regisztrálással ők is elvesztenék a pártlistára való szavazás lehetőségét.

 

Győrffy ÁrpádHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lendvay József: „A prímás dolga az is, hogy virtuóz legyen”

  • A debreceni roma vezető szerint a jobbikos Jakab Péter a cigányság ellen uszított

  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnélCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt