2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ne regisztrálj! – Az RPT felhívása
2014. 01. 07. 00:00

A Roma Polgári Tömörülés felhívja a nemzetiségeket, ne regisztráltassák magukat az országgyűlési választásokra, és ha visszaélést tapasztalnak, tegyenek feljelentést, vagy kérjék az RPT segítségét!

 

Már kézbesítik a postások a Nemzeti Választási Iroda levelét, a regisztáció elindult!

 

Az RPT elnökének közleménye:

 

Ne regisztrálj! – Az RPT felhívása

 

A rendszerváltozás egyik, ha nem az egyetlen igazi vívmánya volt a szabad választás, az egypártrendszer eltörlése. Sajnos negyedszázaddal később, az idei évtől azt kell tapasztalnunk, hogy ezt a jogunkat akarják eltörölni, korlátozni, és arra kényszerítenek minden nemzetiséget, hogy visszarendeződjenek abba a korba, abba a politikai közegbe, amelyből nem csak Magyarország, hanem minden volt kommunista ország kitört.

 

A nemzetiségek is élni kívánnak szabadságjogukkal, dönteni és beleszólni akarnak hazájuk demokratikus életébe, jövőjének formálásába. Ehhez, ha kell, szembeszállunk az elnyomó törvénnyel, és békés, demokratikus eszközökkel küzdünk, hogy egy saját képre formált törvény alapján ne teremtődhessenek diktátorok, pozíciókba betonozott díszképviselők.

 

A Roma Polgári Tömörülés elsőként felismerve a választójogi törvény nemzetiségekre vonatkozó, diszkriminatív szabályozását, már a rendelkezés elfogadása után petícióban tiltakozott a hátrányos megkülönböztetés ellen. Másfél évvel később, 2013 szeptemberében kampányt indított Ne regisztrálj! címmel. A kezdeményezéshez közel félszáz civil szervezet és önkormányzat, párt, közszereplő, és a magyarországi örmény közösség vezetője is csatlakozott. Célunk továbbra is az, hogy felhívjuk a választópolgárok figyelmét arra, az, aki nemzetiségi közösség tagjaként felvételét kéri a választói névjegyzékbe, elveszíti jogát, hogy az országgyűlési választásokon pártokra voksolhasson. Szavazatával csak az országos önkormányzata által állított listára, vagyis egy nem demokratikus módon, egy ember által kijelölt személyre szavazhat, még akkor is, ha annak politikai törekvésével, akaratával, vagy személyével nem ért egyet.

 

A Roma Polgári Tömörülés felhívja minden, magát valamely magyarországi nemzeti közösséghez tartozó, választójoggal rendelkező polgár figyelmét, hogy ne regisztráltassa magát az országgyűlési választásokra, a Nemzeti Választási Irodától kapott formanyomtatványt ne töltse ki, dobja ki! A választói névjegyzékbe való felvételi kérelmét csak az új Országgyűlés megalakulása után, május végétől, kizárólag a helyhatósági választásokra kezdeményezze! Ne engedje magát zsarolással, ígérgetéssel, vagy hazugsággal befolyásolni, megtéveszteni, és amennyiben akarata ellenére, személyes adataival visszaélve bárki regisztráltatta őt a választói névjegyzékbe, és erről értesítést kap a Nemzetei Választási Irodától, tegyen büntetőfeljelentést. 

Arra is felhívjuk a választópolgárok figyelmét, hogy az országgyűlési választások előtti regisztráció nem feltétel ahhoz, hogy ősszel választó, vagy választható állampolgárkárként vegyen részt a nemzetiségi önkormányzati választásokban.

 

Szólj bele közös ügyeinkbe, élj alkotmányos jogoddal, és gyakorold azt! Ehhez az első lépés, hogy ne regisztrálj, szavazz a számodra szimpatikus politikai pártra vagy programra és jelöltre, hogy megfelelően képviselhessék érdekeidet!

 

Budapest, 2014. január 6.

 

Makai István, a Roma Polgári Tömörölés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke