2024 May 02., Thursday/Zsigmond napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Holokauszt Emlékév – Csókosokat és a Fidesz klientúrát támogatja a Civil Alap?
2013. 12. 18. 00:00

A Civil Alap összesen másfél milliárd forintot oszt szét különféle szervezeteknek a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programsorozathoz kapcsolódó pályázati kiírásában ...

A Civil Alap összesen másfél milliárd forintot oszt szét különféle szervezeteknek a Magyar Holokauszt Emlékév 2014. programsorozathoz kapcsolódó pályázati kiírásában. A beérkezett pályaműveket az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága véleményezte és rangsorolta, majd - a kétharmados kormányerőnek megfelelően - meghozta a döntési javaslatát: a pénz kétharmadával a kormány, és a Fidesz-klientúra kielégítését kell szolgálni. A másfél milliárdból még 80 millió forint sem jutott a roma holokauszt megemlékezésre, és ennek az aprópénznek is a kétharmadát nem roma szervezetek kapták. A zsebtömés ezzel még közel sem ért véget. Sok száz millió forintot oszt szét Balog lelkész úr minisztériuma baráti szervezeteknek, hivataloknak, botrányosnak nevezhető programokra.

 

A kormány hétfőn este közölte honlapján, hogy „a társadalmi aktivitás növelése, valamint a Magyar Holokauszt Emlékév céljainak társadalmasítása érdekében meghirdetett Civil Alap-2014 pályázati programmal kapcsolatban a Miniszterelnökség nyilvánosságra hozta a támogatásra előterjesztett pályázatok neveit tartalmazó dokumentumot”. Tudatták azt is, a kezdeményezés célja az volt, hogy „az emlékévet, annak céljait a magyarországi zsidó közösségek, valamint a civil szféra bevonásával megismertessék a társadalommal, segítsék a szembenézést a történelemmel, valamint ösztönözzék a társadalmi aktivitást”.

 

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, volt kultúráért felelős államtitkár kupaktanácsa bizonyára nagyon szeret enni és inni, mert rendkívül értékesnek és hasznosnak találta a Gasztronómiai és borászati bemutatókat, mert a Tokaj-hegyalján tervezett programot két és fél, az Amerika Alapítvány Iskola pályaművét tíz millió forinttal támogatja. A progresszív zsidó egyesület szintén 10 milliót kap zenés-kajás rendezvényszervezésre, míg az ATV-n futó "Heti szakasz" című heti közéleti magazin 15 milliót, szintén kóser ételek és reklámok késztésére, bemutatására.

 

A barátok és haverok sem maradnak ki, a klientúra kielégítési is rendkívül fontos: másfél millió forintot kapott Simon János és Fricz Tamás politológusok szervezete, a Demokráciáért és Politikai Kultúráért Közhasznú Alapítvány, hátha szerveznek egy Békemenetet az Élet menete mellett,vagy helyett.  Az Erzsébetvárosi Önkormányzati Vagyonkezelő 70 millió forint támogatásra számíthat egy Zsidó Helytörténeti Tár létrehozásához. A pécsi érdekeltségű U Group Kft. 11 millió forintért építhetne emlékhelyet a Fejér megyei Sárbogárdon. Az alig egy hónapja bejegyzett céget ezen kívül még egy 25 milliós támogatásra is javasolja L. Simon László egy Radnóti-emléknapi rendezvény megvalósítására. A zsidó temetők és zsinagógák fotóbemutatására az YPC Communications Kft. két projektben összesen 18,7 millió forint támogatást kaphat. 

 

A Cink. hu hozta nyilvánosságra, hogy a Nyírő József szálasista nyilas író erdélyi újratemetésének kommunikálása szerződtetett Magyar Nemzet-es Lukács Csaba újságíró három programra összesen 18 millió, 2,5 + 5,5 + 5 millió forintos megbízatást kaphat filmforgatásra, weboldalépítésre és konferenciaszervezésre.

 

Nem beszélve azoknak a fideszes önkormányzatoknak a támogatásáról, akik sok tízmilliárd forint adósságot halmoztak fel, de egy tollvonással megszabadították őket tartozásaiktól.

 

De mi is a helyzet a roma holokauszttal?

 

Hosszú évtizedeken át elhallgatták, a megemlékezésekből kifelejtették, hogy cigányok százezreit irtották ki iparszerű módszerekkel a vészkorszakban. Augusztus 2-át nem jegyzik, nem jegyezték. A Pedig a Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2. Roma civil szervezetek tartottak megemlékezéseket, hogy tudassák, bizony cigányok tízezreit gázosították el lágerekben, koncentrációs táborokban, és nem csak a zsidók voltak üldözöttek. Horváth Aladár a Roma Polgárjogi Alapítványával virrasztást tartott a Parlament előtt, emlékeztetve, hogy az auschwitz-birkenaui lágerben 1944. augusztus 3-ra virradóra háromezer cigányt gázosítottak el egyetlen éjszaka alatt. Eltelt pár év, és a sok kiabálás, követelés hatására, Daróczi Ágnes kardoskodásának köszönhetően lett egy roma holokauszt emlékmű a IX. kerületi Nehru parton. Ez az egyetlen emlékhely ma is.

 

A Civil Alap másfél milliárd forintos támogatásából mégsem jut kellő figyelem, lehetőség, hogy a romák is megemlékezhessenek méltó módon halottjaikról. Sem programok, sem rendezvények, sem emléktáblák, vagy emlékművek avatására, cigány alkotók műveinek bemutatására nem nyílhat lehetőség.

 

A döntési listából az látszik, hogy a roma holokauszt témájával is foglalkozó nyertes szervezetek jó része nem cigány érdekképviselet, tömörülés. A teljes támogatási összeg 5 százalékát fordították a roma holokauszt témájával foglalkozó programok támogatására, kevesebb mint 80 millió forint összegben.

 

A kormány által létrehozott Tom Lantos Intézet 10,5 millió forintból koordinálhatja két programját, a Jezsuita Roma Szakkollégium 5 millióból, társszerve a Kultúra és Segélyegylet Alapítvány 4,5 millióból szervezhet utazásokat a Sant'Egidio közösséggel Krakkó-Auschwitzban szervezendő "Fiatal európaiak egy erőszak nélküli világért" elnevezésű nemzetközi találkozóra. Éppen arra az ellopott programra, amit a TernYpe Magyarország és a Nemzetközi Hálózata évek óta szervez félezer európai roma fiatal számára. Idén augusztusban a RomNet is beszámolt egy héten át tartott nemzetközi megemlékezésükről, és a Krakkóban rendezett roma holokauszt emléknapi konferenciájukról. Persze a Balog minisztérium lelkész úr által létrehozott szakkolisok csak szeptemberben utaznak a roma holokauszt megemlékezésre, mert augusztusban még nyári szünet van. Az evangélikus roma szakkollégisták 2,4 millióért utazhatnak Auschwitzba.

 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Hiány című három kiállítására, a Pharrajimosra és Anne Frank képregényére 4,5 milliót kap. A Geszti Péter által tulajdonolt ARC Kft. 8 milliót kaphat a Reality című filmsorozat 14. résszel történő kiegészítésre, amelynek témája a roma holokauszt.

 

Senki ne lepődjön meg, hogy a Magyarország Berlini Nagykövetsége két roma holokauszt megemlékezésre összesen 4 millió forint támogatást remélhet a magyar kormánytól.

 

Roma szervezetek közöl a Karaván Művészeti Alapítvány 5,6 milliót, a győri Czinka Panna Egyesület 11 milliót, a Romák Felzárkóztatásáért kispesti szervezet pedig 2,3 milliót nyerhet. És ezzel a kör be is zárult. Más, mások támogatásra nem javasoltak. Minden bizonnyal azért, mert nem túl narancssárgák, vagy nem pedáloztak eleget az elmúlt 3-6 évben, netán nem a polgári keresztény értékrendet vallják magukénak. Pedig a pályázatukat benyújtották. A formanyomtatvány mindenire egyformán vonatkozott. 3+2 oldal terjedelem.

 

A Fidesz-közeli barátok zsebtömése ezzel még koránt sem ért véget. A RomNet következő cikkében hamarosan nyilvánosságra hozza, hogy a kormányhoz hű szervezetek botrányosnak nevezhető programjaikra hány tíz millió forintot kaphatnak minisztériumi költségvetésekből.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Roma Holokauszt programok 2014

 

 

Teljes költségvetés:                        1.500.000.000.-ft

Ebből roma megemlékezésre:           79.400.000.-ft       5,3 %

közvetlenül 1 roma szervezetnek:   11.000.000.-ft         0,8%

 

 A nyertesek között szemezgettünk:


 

 

1006

KARAVÁN MÛVÉSZETI ALAPÍTVÁNY

 

Szerencsés találkozások - művészeti emlékprogram a Magyar Holokauszt Emlékévében

 

 

5 600 000 Ft 

 

389

 

TOM LANTOS INTÉZET

 

Előítéletek, népírtások, múltfeldolgozások - európai nyári egyetem tanároknak, köztisztviselőknek és médiamunkásoknak az intézet szervezésében

 

 

7 000 000 Ft 

 

388

TOM LANTOS INTÉZET

 

Paradigmaváltás a holokauszt emlékezetben: rasszizmus, antiszemitizmus és homofóbia elleni küzdelem az emlékezetmunka segítségével - konferencia és műhelytalálkozó a Tom Lantos Intézet, a University of Victoria és a Közép-európai Egyetem szervezésében

 

3 500 000 Ft 

 

 

223

CIGÁNY KULTURÁLIS ÉS KÖZMÛVELÕDÉSI EGYESÜLET

 

Társadalmi emlékezés a Roma Holocaust Emlékműnél, Holocaust Képzőművészeti kiállítás, emlékmise a pécsi Székesegyházban, Holocaust Konferencia

 

 

1 100 000 Ft 

 

852

JEZSUITA ROMA KOLLÉGIUM ÉS SZAKKOLLÉGIUM

 

A vonat-programsorozat, utak és előadások szervezése; Radnóti-emléknap

 

 

5 000 000 Ft 

 

776

Kultúra és Segélyegylet Alapítvány

 

"Magyar fiatalok egy erőszak nélküli világért" / "a társadalmi emlékezést és emlékeztetést segítő programok a magyar holokauszt témakörében": a pályázati kiírásban foglaltaknak megfelelően 2014. szeptember 17. és 21. között alapítványunk a Sant'Egidio közösséggel, a Jezsuita Roma Szakkollégiummal és más oktatási intézményekkel együttműködésben 400, 16 és 25 év közötti magyar fiatalt kíván fölkészíteni és elvinni a Sant'Egidio Közösség által Krakkó-Auschwitzben szervezendő "Fiatal európaiak egy erőszak nélküli világért" elnevezésű nemzetközi találkozóra.

 

 

4 500 000 Ft 

 

369

MAGYAR ZSIDÓ KULTURÁLIS EGYESÜLET

 

Hiány címmel Metró Galéria kiállítások a Magyar Holokauszt Emlékév során (3 kiállítás: Hiány; Pharrajimos, a roma holokauszt; Anne Frank képregény)

 

 

4 500 000 Ft 

 

269

ROMÁK FELZÁRKÓZTATÁSÁÉRT EGYESÜLET

 

Kispesten a Kulturális Centrumban a 2014. évi Holokauszt emlékműsor megrendezése (rendezvény 3 oktatási intézmény diákjainak; nyilvános beszélgetések túlélőkkel a Kispesti Rendezvény Központban; beszélgetőest Moldova Ágnes filmrendezővel; diákok képzőművészeti alkotásainak kiállítása - díjkiosztó rendezvény)

 

 

2 300 000 Ft 

 

254

LOGOS KIADÓ BT.

 

Magyar Holokauszt 70. - Veszteségek és felelősségek című új kutatási eredményeket tartalmazó 22 hazai és külföldi tudós tanulmánygyűjteményének kiadása. Konferenciák, tudományos tanácskozások, Zsidó-Roma Holokauszt emlékkoncert, a társadalmi emlékezést segítő oktatási programok megvalósítása.

 

1 000 000 Ft 

 

 

108

 

ARC PRODUKCIÓ KFT.

 

A Reality című filmsorozat kiegészítése 14. résszel romaholokauszt témában

 

8 000 000 Ft

 

 

165

FILMI BT.

A Porrajmos - Cigány holokauszt és a Fekete lista - Cigány munkaszolgálatosok 1944-ben című, és még 4 db kisfilm, a cigány holokauszt témakörében készült dokumentumfilmek DVD albumba rendezése, szerkesztése, sokszorosítása, a terjesztés előkészítése tanintézmények részére.

4 000 000 Ft

 

 

192

MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETSÉGE BERLIN

Felolvasóest német magyar roma holokauszt túlélők visszaemlékezéseiből magyar és német roma származású színészek előadásában.

2 000 000 Ft

 

193

MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETSÉGE BERLIN

Német nyelvű könyv magyarországi megjelentetésének támogatása: Reinhard Florian: Hazavágytam, Kelet-Poroszországba! - Egy roma holokauszt túlélő emlékiratai

2 000 000 Ft

 

 

348

B.K.L. KIADÓI ÉS REKLÁM KFT. (B.K.L. KIADÓ)

T. Molnár Zsuzsanna: A berekből a Csillagerődbe című regényének kiadása. A regény elsődleges célközönsége a 14-20 év közötti korosztály, célja a társadalmi feszültségek oldása, ismeretek nyújtása. A regény a cigány holokauszt feldolgozása, körkép a vidéki Magyarországról, a falu és a falun kívüli cigányok egymáshoz való viszonyáról. A regény szövege szómagyarázattal és szövegbe beépített, magyarra fordított lovári népdalokkal egészül ki

600 000.-ft

416

EVANGÉLIKUS ROMA SZAKKOLLÉGIUM

Az Evangélikus Roma Szakkollégium és a Nyíregyháza-Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház közös holokauszt emlékhelyet felkereső tanulmányútja Auschwitzba.

2 400 000 Ft

 

464

BÉT ORIM PROGRESSZÍV ZSIDÓ EGYESÜLET

Az Együttélés Háza - Tolerancia Központ workshop (pályázat általános iskolások részére), interaktív kiállítás (zsidó és roma kultúra képzőművészeti ága, holokauszt egyes állomásai, minden érzékszervre ható kiállítás), roma és zsidó zenei és gasztronómiai est, weblap, hangos idegenvezető mobilos alkalmazás, 2 Mitzvah Day, rádiós reklámspotok)

10 000 000 Ft

480

ÚJPESTI VÁROSVÉDÕ EGYESÜLET

Holokauszt '70 emlékkiállítás. Megközelítőleg 60 tablóból álló fotó és dokumentumanyag felújításával, kiegészítésével, új, digitális, interaktív technikák felhasználásával az Újpesti Kulturális Központ Újpest Galériájában. 4 szekció: "Ember az embertelenségben" (korszak rémtetteinek szemléltetése); "Soah" (az újpesti zsidóüldözés); "Porrajmos" (cigány holokauszt bemutatása); Napjaink emlékhelyei, életmentők.

500 000 Ft

 

 

490

CZINKA PANNA ROMA KULTURÁLIS EGYESÜLET

Dunántúli roma holokausztról való megemlékezés-sorozat: helytörténeti pályázat közép-és főiskolai diákok számára, festmény pályázat roma festőművészek számára, Pharrajimos történeti konferencia, roma holokauszt nemzetközi emléknap, Auschwitz-tanulmányi kirándulás.

11 000 000 Ft

 

816

VÁRPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZTA

Harmat József (szerk.): Roma holokauszt a Grábler-tónál, Várpalota, 2014 c. forráskiadvány megjelentetése. A Várpalota melletti Grábler-tónál 1945 februárjában a nyilasok száznál is több romát öltek meg. 1945 január végén a székesfehérvári nyilasok egyik vezetőjétől a várpalotai fegyveres pártszolgálatosok utasítást kaptak, hogy a hazaárulónak nyilvánított fehérvári cigányokat kísérjék Várpalotára és végezzék ki őket. A tóhoz kísért romákat az velük ásatott gödrökbe lőtték - mintegy 100 embert.

1 000 000 Ft

 

 

817

VÁRPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZTA

Porrajimos-emléknap a roma holokauszt Grábler-tavi áldozatainak emlékére címmel teljes napot felölelő megemlékezlés-sorozat: kiállítás, koncert.

1 900 000 Ft

 

 

1071

BÉKÉSCSABAI JÓKAI SZÍNHÁZ

A Szomnakaj - etno ballada c. cigánymusical előadása. Az eredeti cigány zenére írt mese szereplői olyan fiatal színművészek, akik származásuknál fogva értik, érzik a cigány kultúra valamennyi elemét, sajatásosságát, s hitelesen tudják a cigány s nem cigány számára érthetővé tenni a kulturális különbözősége szakadékait és hídjait.

 

1 500 000 Ft

 

 

Összesen:

 

79.400.000.-ft

 

 

A támogatásra javasolt szervezetek teljes listáját itt tekinheti meg!