2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Õk lesznek a roma elit: a jövő cigány reménységei Szárszón
2013. 12. 11. 00:00

Ti lesztek az elit, azaz a minőség – mondta Balog Zoltán miniszter a zömmel cigány egyetemista és főiskolás fiataloknak Balatonszárszón a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat éves konferenciáján.

Százhúsz hallgató töltötte a hétvégét Szárszón az öt magyarországi roma szakkollégiumból (egyharmad részük azonban nem cigány). Két éve a kormány a nagy hazai egyházakkal karöltve hozta ezeket létre, s ahogyan Balog Zoltán miniszter fogalmazott: milliárdos nagyságrendben költ az állam a hálózatra és cserében elvárásaik is vannak, „az, hogy járjátok végig az utatokat”.


Új lehetőség adódik a választási rendszerben a cigányság képviseletére – hangsúlyozta Balog Zoltán, hiszen 2014 tavaszán először kerülhet a parlamentbe a romák által választott, teljes jogú képviselő. A miniszter szerint nem lenne jó, ha a roma értelmiség a „tisztaság, a függetlenség jelszavával” elfordulna a politikától, „alig várjuk, hogy átvegyétek a marsallbotot, azt szeretnénk, ha mindinkább a ti világotokká válna a kisebbségi önkormányzati rendszer.”

 

– Ne higgyetek azoknak, akik szerint nincs esély, lehetőség a felemelkedésre – biztatta hallgatóságát a szárszói Soli Deo Gloria konferenciatelepen. – Több út is létezik, a tiétek az, hogy jó magyarok, jó romák, keresztények és értelmiségiek legyetek. Hármas identitásotok a ti sajátosságotok: magyarok, romák és keresztények vagytok. A negyedik pedig az életforma, az értelmiségi lét. Vigyázzatok mindegyikre! Az egész országnak fontos, hogy a romák közül kiemelkedjenek olyan értelmiségiek, akik nemcsak önmagukért, hanem egy egész közösségért felelősséget éreznek. Akik értik mindkét oldal (romák és magyarok) problémáját és akik számára e közben az útjelző a keresztény hit. Elit lesztek, azaz minőség; egy közösség képviselői, kiválasztottak, ami nemcsak életforma, hanem nagy teher is.

 

Jezsuita, katolikus, református, görögkatolikus és evangélikus cigány szakkollégium működik öt nagyvárosban, s az ezekből érkezett fiatalok idei konferenciájuknak a „Melyik a te utad?; a roma értelmiségi lét esélyei” címet adták. Útravalót kaptak az egyházak képviselőitől és szólt hozzájuk Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke is.

 
– Jó úton vagytok, azt a szeretetet és megértést, amit a szakkollégiumokban kaptok, sehol máshol nem kapnátok meg – így Farkas Flórián. – A jövő reménységei vagytok. Hosszú az utatok, de végig kell menni rajta, mert ha ti nem jártok sikerrel, akkor sikertelen lesz a romák integrációja. Biztos vagyok benne, hogy ti nem a szakadékot fogjátok mélyíteni, hanem a békés egymás mellett élést erősítitek, meglátjátok a jót. Ebben segítenek a minden korábbinál nagyobb szerepet vállaló egyházak is.