2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kereszttűz alatt a romaellenes kijelentéseiről elhíresült polgármester
2013. 12. 05. 00:00

Valamennyi francia parlamenti párt elítélte csütörtökön azt a polgármestert, aki egy hónapja azon sajnálkozott, hogy „túl korán” hívták ki a tűzoltókat egy helyi cigánytelepre.

Luc Jousse, a dél-franciaországi Roquebrune-sur-Argens jobboldali polgármestere egy november 12-én titkokban készült felvétel szerint - amelyet a Mediapart tényfeltáró portál szerda este tett közzé -, azon sajnálkozott, hogy "túl korán" hívták ki a tűzoltókat a településen található cigánytelepen kiütött tűzhöz. A polgármestert jelölő legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) a leghatározottabban elítélte a kijelentést.

 

"Szeretnék emlékeztetni arra, hogy a romák kilencedik alkalommal csináltak nekem itt tüzet. Kilenc tűzeset, kilenc tűzoltás, amelyből az utolsónál maguk álltak neki. Tudják, mit csinálnak: elektromos kábeleket lopnak és aztán elégetik, hogy rezet nyerjenek belőle, és ők maguk raktak tüzet a lakókocsikban. Vicc! Szinte kár, hogy túl korán hívtuk ki a tűzoltókat" - mondta a polgármester a lakossági fórumon készült felvételen, miközben a hallgatóság nevetgél. 

 

Christian Jacob, az UMP nemzetgyűlési frakcióvezetője szerint a kijelentés elfogadhatatlan és megdöbbentő, ezért szankciót kell, hogy vonjon maga után. A legnagyobb ellenzéki párt politikai vezetése december 11-i ülésén dönt a megfelelő szankciókról - jelentette be az UMP. 

Thierry Mandon, a kormánypárti szocialista frakció szóvivője szerint "be kell fejezni a romák elleni gyűlöletkeltést". Úgy vélte, hogy ami történt "az már nem egyszerűen mocskos rasszizmus, hanem az emberi élet tagadása". 

 

Florian Philippot, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) alelnöke azt kérte, hogy az UMP "ugyanolyan határozottsággal és gyorsasággal" zárja ki a soraiból a polgármestert, ahogy azt az FN az utóbbi hetekben három, rasszista kijelentést tett jelöltjével megtette a jövő évi önkormányzati választások előtt.