2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romák ellen szavaz az MSZP – a párt mosakszik, a képviselő hallgat
2013. 11. 29. 00:00

Nemrég az ózdi szocialista képviselő kétszer is a romák ellen voksolt: nyáron igent nyomott a vízkorlátozásra, majd a Roma Központot utasította el. Az MSZP parlamenti képviselője eközben ...

Nem látta előre humanitárius következményeit, később azonban korrigált – így kommentálta még nyáron az ózdi, főképp romák lakta szegénytelepeken élők vízkorlátozása ellen határozottan fellépő MSZP-s Nyakó István azt, hogy a párt helyi képviselője, Boda István is megszavazta az indítványt. (Korábbi helyszíni riportunkat itt olvashatja.) Török Zsolt, a párt szóvivője ehhez még azt tette hozzá, hogy a júniusi közgyűlési szavazás előtt Boda nem egyeztetett a pártvezetéssel, „mert nagyon sok képviselőjük van, nincs kapacitás arra, hogy a több ezer testületi ülés előtt a képviselők egyeztessenek az elnökséggel”. Boda egyébként nem nyilatkozott az ügyben.

Megint nem a romákra

Nemrég újra fontos szavazás volt Ózdon: két korábbi jobbikos, ma már független képviselő nyomására az önkormányzat, noha korábban zöld jelzést adott a több helyről kipaterolt Roma Központnak, végül mégis úgy döntött, nem ad teret a főképp uniós pénzből megvalósuló beruházásnak.

false

Boda István újfent támogatta a romák érdekeit sértő döntést, noha korábban többször támogatta a központ létesítését.

Vajon miért? – tettük volna fel neki a kérdést, már ha kötélnek áll, de nem tette. Érdeklődésünket elutasította, és csak annyit mondott tudósítónknak, hogy építik a pártot, és most nem lenne jó semmiféle nyilvánosság.

A párt városi vezetője azonban rendelkezésünkre állt, és elmagyarázta, miért volt következetes döntés az elutasító voks. Veres András egyrészt elmondta: egy olyan projektet akartak befogadni, ami fejlesztést és néhány munkahelyet jelenthetett volna, mert a város legnagyobb gondja a munkahelyek hiánya. Márpedig a településen az utóbbi években sem komolyabb beruházás, sem munkahelyteremtés nem történt, ezért álltak hozzá támogatóan. Csakhogy – tette hozzá – az egész projekt nem volt előkészítve, gyalázatos volt a kommunikációja, és így nem lehetett végrehajtani. Veres úgy tudja, hogy tovább nő a városba költöző cigány családok száma, miközben ezzel kapcsolatos központi intézkedési szándékról nem lehet hallani. (Felmerült, de végül nem tisztázódott, lehet-e ingatlanbiznisz a „világsátor”-projekt mögött, vagy sem. Tény, hogy a magánkézben álló ipari park területén épült volna meg az intézmény.) Veres leszögezte: az összegyűlt nagyszámú aláírás után viszont az vált egyértelművé, hogy az ózdiak jelentős része nem akarja ezt a beruházást, amit a szocialisták is tudomásul vettek.

Nehéz szívvel

Az ügyben megkerestük Nyakó Istvánt is, aki annyit mondott: a helyzet valóban ellentmondásos, de ő, valamint Veres és Boda már a világsátor ötlete kapcsán felkereste az ózdi városvezetést, hogy alakítsa ki a szükséges kommunikációs stratégiát azért, hogy ne az „utca” kezdeményezzen az ügyben. „Rendezzenek az ügyben nyílt ülést (ti. zárt ülésen fogadták be a központot – a szerk.), tartsanak közmeghallgatást, hívják meg tájékoztatásra a környék polgármestereit.” Ez azonban nem történt meg, és – vélte Nyakó – ezért mérgesedett el a helyzet annyira, hogy pár hét alatt több aláírás gyűlt össze a világsátor létesítése ellen, mint amennyivel a polgármestert megválasztották. „Megtapasztalva a közhangulatot, a lakosok álláspontját, valamint a helyi kisebbségi önkormányzat hallgatását, ezeket mind figyelembe véve hoztuk meg az ügyben az elutasító döntést. Nehéz szívvel, teszem hozzá.”

Az MSZP-nek saját romaprogramja is van, ilyeneket lehet benne olvasni: „Az MSZP érvelésében mindenütt erősítse az összetartozás, az egymásra utaltság érzését. (A politikai PR ezt nevezi Obama-modellnek, mert Obama alapozta kommunikációját az amerikai nemzet, fehérek és feketék összetartozására és közös sorsára.)” A teljes anyag itt érhető el.

Júniusban még nem volt kánikula!

Veres Andrást természetesen a vízkorlátozás-afférról is megkérdeztük. „Sajnáljuk ózdiként, hogy a lassan javuló városimázst egy hét alatt sikerült lerombolni. A gond nem azzal volt, hogy takarékoskodni akart a város önkormányzata, hanem az időzítéssel” – értékelt az MSZP városi elnöke. Hozzátette: önkormányzati képviselőjük, Boda István a pénzügyi és gazdasági bizottság titkáraként az igen gombot nyomta meg, amikor a vízkorlátozásról szavaztak, mert az ésszerű takarékosságot a város érdekében a szocialisták is támogatják. Csakhogy a napirend tárgyalásakor – 2013. június 27. – még nem volt 30 fok fölötti hőmérséklet, mint a kútlezárások és a kifolyók leszűkítésének időszakában. (Emlékezetes: Fürjes Pál, Ózd fideszes polgármestere a korlátozás időpontját firtató kérdésre azt mondta: amikor erről decemberben döntöttek, akkor még nem volt kánikula – a szerk.) Veres elmondta: Nyakó István országgyűlési képviselő Boda Istvánnal az intézkedés bevezetése közben, a kánikula észlelésekor kereste fel Fürjes Pál polgármestert, és kérték, halassza el a megszavazott korlátozás bevezetését, aki arra ígéretet is tett. Később viszont – vélhetően valakik ráhatására – nem függesztette fel a korlátozó intézkedés végrehajtását, csak később, Nyakó Istvánnak a belügyminiszterhez írt levele nyomán, és a miniszter utasítására.

Azóta a szocialisták jobban körbejárták ezt a kérdést – folytatta az elnök –, és azt tapasztalták, hogy a közcsapokról elhasznált vízmennyiséget nem a szegény, fizetni nem tudó családok pocsékolták el. Előfordult a kutaknál állami és önkormányzati tulajdonú cég, intézmény gépkocsija is. Nem ellenőriztették az illegálisan nagyobb mennyiséget vételezőket sem, ami főként a kertes övezetekben volt jellemző.  Márpedig – tette hozzá – az MSZP határozottan ellenzi, hogy a családokra hárítsák azt a fogyasztást, amit nem ők használnak fel. A megnyugtató rendezésre több megoldás is lehetséges, de ezt az emberekkel párbeszédben, nem pedig erőből kell rendezni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Népszavazást tartanak Ózdon december 8-án egy olyan beruházásról, amelynek megvalósításáról már letett az észak-borsodi város önkormányzata, ám a referendum kezdeményezői annyi aláírást összegyűjtöttek, hogy a voksolást kötelező volt kiírni.