2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Soros a roma munkásosztályért kampányol
2013. 11. 26. 00:00

A romák helyzetének megismerésére és javítására már eddig is rengeteg pénzt áldozó milliárdos most a Guardianben vázolta elképzeléseit az uniós problémává vált romahelyzet megoldására.

Soros leszögezi: a romák pradox módon az európai integráció vesztesei: miközben életminőségük hazájuk uniós csatlakozása óta csak romlott, az irántuk való viszony is ellenségesebbé vált.

Ezt a két, egymást erősítő tendenciát Soros az oktatáson keresztül szeretné megfordítani. Ehhez az európai államok elé példaként állítja saját alapítványai által finanszírozott kezdeményezést: a 2005 óta a Világbank együttműködésével működő Roma Oktatási Alap több, mint 1600 egyetemen 100 000 diákot segít diplomához.

Soros azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a kapacitás semmiképpen nem elegendő, különösen nem akkor, amikor a roma népesség fele még iskoláskorú. Ezért a Roma Oktatási Alapot a kormányoknak és az EU-nak kéne felduzzasztania. Soros dicséri is az Európai bizottságot a strukturális alapokon keresztül kifejtett "segítőkészségéért", az uniós támogatások szerinte az integráció költségének 80 százalékát lefedi, amihez a kormányoknak már csak a 20 százalékot kellene hozzátenni.

A politikai kampánybeszédnek is beillő írásban Soros többször is megemlíti a roma ideálok megszületésének fontosságát, szerinte csak a roma identitásukat megtartó értelmiségiek, üzletemberek rombolhatják szét a negatív sztereotípiákat. Jelenleg ugyanis a sikeres romák inkább a feltűnésmentes asszimilációt választják, amivel nem igazán csökken a romákkal szembeni előítélet. Ezért a milliárdos az oktatási programokban nagy hangsúlyt fektetne a roma identitás vállalásának megkönnyítésére is. 

Az oktatáson keresztüli felemelés mellett Soros a munkavállalás fontosságát is hangsúlyozza, szerinte egy "roma munkásosztály" kialakítása nélkül nem lehet a 10-12 milliós roma népességet integrálni -főleg, hogy a jelentős roma kisebbséggel rendelkező országokban a munkaerőpiacra újonnan belépők 20 százaléka közülük kerül ki. A romákat elérő munkahelyteremtést Soros a szakiskolai és a gyakornoki ösztöndíjakon keresztül tartja megvalósíthatónak.