HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Körülbelül 2600 roma származású diplomás van Magyarországon

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  diploma, érettségi
2013 November 15    Forrás: vg


Ez a cikk archív

A 13 magyarországi kisebbséghez tartozók összlétszáma a két népszámlálás között a másfélszeresére nőtt. Pontosan ilyen arányban gyarapodtak a romák és a németek.

Hirdetmény

Ugyanakkor csökkenést mutatnak a népszámlálási adatok három kisebbségnél, a szlováknál, a görögöknél és szlovénoknál. Az elmúlt 10 évben az örmények száma több mint ötszörösére, a románoké és a ruszinoké több mint háromszorosára, a bolgárok és a németeké kétszeresére nőtt- derült ki Tóth Ágnes és Vékás János tanulmányából.

 

Az aktív korú cigányok aránya enyhén nőtt (60,8-63 százalékra), de az idősebb aktív korúak aránya még mindig nagyon alacsony. Az időskorúak már korábban is példátlan alacsony aránya tovább csökkent a rossz egészségügyi állapotok okozta alacsony átlagéletkor miatt.

 

A foglalkoztatottak aránya a románoknál nőtt meg a legnagyobb mértékben, közel 11 százalékos növekedést mutat. A szerbek foglalkoztatása szintén nőtt, itt 6,4 százalékos növekedést tapasztaltak. Csökkenést csak a görög embereknél tapasztalható, itt 47 százalékról közel 43 százalékra csökkent a foglalkoztatottak száma.

 

2001-ben a cigányok 10,8 százaléka volt foglalkoztatott. Ez az arány 10 évvel később, napjainkra már 16,4 százalékra nőtt, ez azonban még mindig aggasztóan kevés a sikeres integráció szempontjából.

 

A tanulmány táblázatából kiderül, hogy 10 évvel ezelőtt a cigányság 49 százaléka vallotta magát eltartottnak, addig ez napjainkra 47 százalékra csökkent. A második legeltartottabb nép a görög, majd az ukrán. Az előbbinél több mint 28 százalék, az utóbbinál 24 százalék vallotta eltartottnak magát.

 

Tíz évvel ezelőtt a ruszinok és az örmények közt voltak a legkevesebben, akik még az általános iskolát sem fejezték be. Az érettségizettek száma gyarapodott, míg a főiskolát, egyetemet végzetteké csökkent. A 2011-es népszámlálási adatokból kimutatták, hogy a cigányok 3,4 százaléka rendelkezik érettségivel és a diplomások száma az 1 százalékot sem éri el, ez körülbelül 2600 roma származású diplomást jelent.

 

Felsőfokú végzettségűek legnagyobb arányú növekedése a horvátok és a szlovének körében tapasztalható.

Szerző: VG Online


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hégető Honorka-díjat kapott a 444 romagyilkosságokról szóló filmje

  • Törött hegedű kíséretében adtak át petíciót cigánymuzsikusok az EMMI-nél

  • Lakatos Mónika vette át a Womex életműdíját

  • Új időszak kezdődhet a roma felzárkoótatásban

  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett megCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt