HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigány rendőröket akar a szlovák belügy

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia, rendőr
2013 November 08    Forrás: bumm.sk


Ez a cikk archív

Brit modellt alkalmazna a belügyminisztérium a romák és a többségi társadalom közti konfliktusok kezelésére, ám ez nem lesz egyszerű menet: a cigány rendőröket a fehérek nem mindig tolerálják. A romák egymás ellen követik el a legtöbb bűntényt.

Hirdetmény

"Megtörtént, hogy részeg rendbontók koszos cigánynak szidalmaztak" - mondta el a Sme-nek a homonnai Zuzana Kotlárová, aki maga is roma származású, és rendőr, ami Szlovákiában egyelőre ritka kombináció. 

 

A belügyminisztérium ezért igyekszik minél több roma rendőrt kiképezni, és a számos roma telepen a bevált brit modellt alkalmazni. Nagy-Britanniában a betelepült kolóniákban az adott közegből származó rendőröket alkalmaznak. 

 

Szlovákiában ezt a pozíciót egyelőre "specialista referens"-nek hívják, feladata kapcsolatot teremteni és felügyelni a telepek biztonságára. A Sme szerint 231 ilyen rendőr teljesít szolgálatot az országban, ám csupán néhányuk roma származású. 

 

Zuzana Koltárová kilencedik éve szolgál a rendőrség kötelékében, 20 évesen jelentkezett édesapja mintájára, aki 21 éven át volt városi rendőr. Elmondása szerint kollégái pozitívan fogadták, és nem találkozott rasszizmussal részükről, ami meglepte őt. "Az alap- és középiskolában ugyanis a gyerekek nagyon őszinték és kegyetlenek tudnak lenni. Ám a munkahelyemen semmi hasonló nem fordult elő" - emlékezett vissza Kotárová. 

 

 

Egymás közt többet bűnöznek

 

Ugyanígy a telepen élő cigányok is elfogadták, az elmúlt évek során csupán kétszer vádolták emg azzal a romák, hogy "gádzsó"-t játszik. Az ő feladata szerinte a "jó rendőr", aki segíteni akar nekik. "Nem csinálhatok rendet gumibottal" - mondja. Rendőri beavatkozást végrehajtani egy romatelepen nem egyszerű feladat szerinte, mert a romák impulzívabbak és temperamentumosak. Előfordulhat, hogy három ember miatt tömegverekedés alakul ki. 

 

Az ő területén viszonylag jó a helyzet "nálunk jobb romák vannak" - mondja, ám Késmárk és Szepesség már rizikósabb, a helyzet kiélezettebb. Koltárová szerint nem állja meg a helyét, hogy a romák a fehérek ellen követnek el csak bűntényeket, mivel a legtöbbet egymás között követik el. "Ha emelkedik a romák által bejelentett bűncselekmények száma, tudjuk, hogy jól dolgoznak az embereink" - véli Daniel Milo, a belügyminisztérium bűnmegelőzési osztályának vezetője.

 

 

A rendőr ügyfele az ember

 

A brit modellről Petr Torák mesélt, aki az első cseh roma rendőr volt az angliai Peterborough-ban, ma pedig szlovákiai és csehországi rendőröket képez ki. Egyik feladata többek között az volt, hogy felügyleje a roma gyerekek iskolába járását, és bekapcsolja őket a rendszerbe, az értetlenkedő családoktól pedig megvonták a segélyt. Torák szerint a brit szigeteken az a szabály érvényes, hogy minden ember a rendőr ügyfele. "Mivel az állampolgárok adójából vagyunk fizetve, ezért ott a rendőrök vannak az emberekért, nem pedig fordítva. És ennek köszönhetően tisztelnek bennünket az emberek" - magyarázta. 

 

(bumm, Sme)Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt