2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Közös munkában a fiatalok
2013. 11. 05. 00:00

Az újpesti Regnum Marianum Katolikus Közösség fiataljai és az Újpesti Cigány Önkormányzat aktivistái közösen festették le az Újpesti Cigány Közösségi Ház külső, falfirkákkal sűrűn teletűzdelt falait.

Az ötlet Deák Gáboré, a katolikus fiatalok csoportjának vezetőjéé. Deák Gábor felkereste Csóka János Pált, a cigány önkormányzat elnökét, hogy tartson előadást katolikus fiataloknak az újpesti romák életéről, amit önkéntes munkával honorálnak. Múlt hét szombaton jól sikerült a közös munka, gyermekeink élményekkel telve, barátként váltak el, miután szépre varázsolták a közösségi ház külsejét.

 

 

Egymás jobb megismerése és megértése a közösségi házunk célkitűzései között szereplő egyik legfontosabb momentum – kezdi a ház bemutatását Csóka János Pál. A cigány nemzetiségi közösségi tér megteremtésénél, belső tereinek tervezésénél, az épület fokozatos átalakításánál tartunk. A lassú és esetleges pályázati lehetőségek miatt, a ház funkció szerinti átépítése, energetikai korszerűsítése késik, de elkezdtük működtetését az adott lehetőségek között. Ennek oka, hogy felzárkóztató délutáni tanoda típusú iskolánkra, vagy a szociális segítő irodánkra égető szüksége van a helyi roma közösségnek. A ház jelenlegi bútorai adományokból, közösségünk tagjainak felajánlásából származnak, például az egyik ülőgarnitúrát Szentandrássy István Kossuth – díjas festőművészünktől, míg az iskola felszerelését egy külföldi alapítványtól kaptuk. Az újpesti cigány családok tagjai jelentős társadalmi munkával járultak hozzá a működéshez. Ki pakolni, ki takarítani, ki pedig a gyerekeknek uzsonnát készíteni jár el a Tél utcai épületbe.

 

Milyen céljaik vannak, és hogyan kapcsolódnak össze a terveik?

 

Az újpesti cigányság közösségi életének minőségi befolyásolása, lépésről lépésre való megszervezése, fejlesztése, a családok identitásának erősítése, a nyelv, kultúra, művészetek közvetítése a célunk – foglalja össze Giczy Béla tanár, a cigány önkormányzat elnökhelyettese, a Bródy Gimnázium igazgatója.  Az „Eötvös József” Cigány – Magyar Pedagógiai Társasággal kötött megállapodás értelmében az aulában rendeznénk be az újpesti cigányság története című országosan egyedülálló, helytörténeti kutatáson alapuló anyagot, amely közel háromezer archív fényképet és több száz korabeli dokumentumot, családinterjút tartalmaz. A reprezentatív módon felújított aula falaira történetileg és néprajzi szempontból is értékes fényképritkaságok, korabeli dokumentumok, mesterlevelek, a tárolókba szegkovács szerszámok és termékek kerülnek. Ez nem kizárólag állandó kiállításként fontos, hanem a mindennapi nevelésben is nagy szerepet kap. Tapasztaltuk, hogy a gyerekeknek nemcsak az önértékelésében segít őseik megismerése, hanem megváltozik, elmélyül lokális kapcsolatuk is. Így az Újpesthez közelebb kerülő fiatalok jobban vigyáznak majd a magukhoz is csatolható környezetükhöz.

 

Balog Aranka tanár, a cigány önkormányzat képviselője beszél az oktatási programunkról: A házban működő Tanodában délutánonként egyéni és csoportos fejlesztés, korrepetálás zajlik. Célunk, hogy az újpesti hátrányos helyzetű gyerekeknek segítsünk hasznosan és élvezetesen eltölteni az iskolán kívüli idejét. Kialakításra fog kerülni egy tornaterem, amelyben különböző sportágakban fejleszthetik magukat gyermekeink. Mindezen programelemeket összekapcsolva igyekszünk sokoldalú támogatással esélyt adni gyermekeinknek a boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet elérésére, az elkallódás elkerülésére. Az új Nemzetiségi törvény lehetőségeivel élve szeretnénk intézményesíteni közösségi házunkat, amely országosan is példaértékűvé válhat.

 

Dörnyei Kristóf a Regnum Marianum Katolikus Közösség tagja a munka végeztével hozzáteszi: Érzem, hogy átfordult valami a gyerekekben a cigányokhoz való hozzáállásban. Az a félelem, elzárkózás, ami eddig volt a fiataljainkban, megváltozott. A közös munka, az együtt elfogyasztott uzsonna és nem utolsó sorban a közös ima, megtette hatását.

 

Hegedűs Róbert a cigány önkormányzat aktivistája

Helyi Téma