HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A Le Monde szerint hevesebb a magyarországi antiszemitizmus

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Október 28    Forrás: Népszava


Ez a cikk archív

„Fordulatot” vélt fölfedezni a Le Monde hétfő délutáni száma a magyar jobboldal antiszemitizmus politikájában. A terjedelmes cikk azt elemzi azonban részletesen, hogy ez a „fordulat” valójában nem létezik, éppen ellenkezőleg.

Hirdetmény

A kiindulópont idézi Navracsics Tibornak október elején elhangzott szavait, amelyben immár a korabeli hivatalos Magyarországot is felelősnek tekintette a tömeges zsidó és cigány deportálásokért. Ez az önkorbácsolás – állapította meg a liberális párizsi újság kommentárja – nem példátlan. A budapesti hatóságok már 1946-ban említést tettek a felelősségről, de ha a fizikai erőszak ma ritkább is, a magyar antiszemitizmust heves szóbeli gyűlölet jellemzi, olyan, amilyennek Nyugat-Európában nincs nyoma.

 

Az Európai Unióban elképzelhetetlen, hogy az állam szubvencionálta Nemzeti Színház antiszemita darabot tűzzön műsorára, amitől csupán a tömeges tiltakozások hatására álltak el. Egy Jobbikos képviselő azt indítványozta, hogy készítsenek névsort a parlament zsidó származású képviselőiről, kétségbe vonván hazafiasságukat, miközben másik társa kiásná a XIX. századból az állítólagos zsidó „rituális vétkeket”. Az 1990-es években – említette meg a Le Monde cikkírója – úgy 15 százalékra becsülték a magyar népesség antiszemita hangulatát, 2006 óta ez elérte a húsz százalékot, amióta a Jobbik a politikai mezőnyben megjelent.

 

A Fidesz – foglalta össze következtetései a párizsi lap - gyakran elnézéssel reagál a vitriolos retorikára, és saját soraiban is eltűri az antiszemita lármázást. A jövő tavaszi parlamenti választások közeledtével változott a hang, mert az antiszemitizmus ellen megcélzott küzdelem lehetővé teheti a szélsőjobb elszigetelését, a konzervatívok párharcban állnak az elveszett szavazatokért. Az igazi választóvonal azonban másutt keresendő, az Európával kialakult viszonyban. Az Orbán Viktor által annyit emlegetett euroszkepticizmus csak fölerősödhet, miközben a Jobbik elszakítaná Magyarországot az Uniótól.

 

Várkonyi TiborHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt