HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem bontják le a szlovák roma telepeket

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, szlovákia, telep
2013 Október 26    Forrás: ujszo.com


Ez a cikk archív

Kisajátítással rendezné az állam a roma telepek helyzetét; a községeknek kellene területet biztosítani a roma telepek számára. Ez is szerepel abban a háttéranyagban, amit a közlekedési minisztérium felügyelete alá tartozó munkacsoport dolgozott ki.

Hirdetmény

 

A lapunk birtokában lévő dokumentum szerint az építkezési törvény módosításával oldaná meg a roma telepek alatti parcellák tulajdonjogi viszonyait a kormány. A készülő jogszabály szerint közérdeknek számítana a marginalizálódott csoportok lakhatásának megoldása.

 

Ez azt jelenti, hogy a telepek feltehetően ott maradnak majd, ahol most is vannak, csak a parcellák kerülnének az állam kezébe. Peter Pollák romaügyi kormánybiztos már hivatalba lépésekor is az egyik legfontosabb feladatának nevezte azoknak a parcelláknak a tulajdonjogi rendezését, ahol a roma telepek állnak.

 

„A közlekedési minisztériummal közösen szakértői csoportot hoztunk létre, ennek a feladata az egyes lépések megtervezése” – jelentette ki Pollák. Szerinte a parcellákat nem kapják meg ingyen a telepek lakói. „Létrehoztunk egy másik szakértői csoportot is, amelynek feladata, hogy megtalálja a módját a kisajátított parcellák tulajdonosainak kártalanítására” – mondta a kormánybiztos.

 

Civil szakértők azt mindenképpen pozitívnak tartják, hogy végre aktívabban lépnek fel a roma telepek ügyében. „Az is pozitív, hogy felismerték: nem kezelhetik ugyanúgy az építési törvényben a roma viskókat, mint a több százezres, feketén épült villákat” – mondta lapunknak Jarmila Lajčáková, az Etnikai és Kulturális Kutatóközpont (CVEK) munkatársa.

 

A javaslat szerint az idén elkészített Roma közösségek atlaszában szereplő településeken az engedély nélkül épített házakat a település fejlesztési tervének elfogadása után egy éven belül kérvényezheti a ház lakója. Az építési törvény tervezett módosítása jövőre léphet életbe.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt