HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megbírságolták Romániában a romák sterilizálását javasoló önkormányzati képviselőt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Október 24    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 8000 lejes (530 ezer forint) bírsággal sújtott szerdán egy Fehér megyei liberális önkormányzati képviselőt, aki egy Facebook-bejegyzésben a gyermekük nevelésére méltó körülményeket teremteni képtelen roma nők sterilizálását javasolta.

Hirdetmény

Rares Buglea, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) önkormányzati képviselője egy tavalyi eszmefuttatásában kifejtette, nem tartja alkalmasnak a gyermekvállalásra azokat a roma nőket, akik esetében egy szociális vizsgálat kimutatja, hogy az első gyermekük számára sem tudtak emberhez méltó körülményeket biztosítani.
    

 

"Miért engedjük, hogy megszülje a második..., az ötödik gyermekét is, hogy aztán az állam fizesse a szociális segélyt" - tette fel a kérdést a fiatal politikus, hozzátéve, hogy a jelenlegi demográfiai tendenciák alapján az országot az "elcigányosodás" veszélye fenyegeti. Buglea később egy újabb bejegyzésben azt közölte, hogy nemzetiségtől függetlenül megvonná a szülés jogát azoktól, akik nem tudják felnevelni gyermekeiket.
    

 

Teodor Athanasiu, a Nemzeti Liberális Párt Fehér megyei szervezetének elnöke megbocsáthatatlan hibának minősítette Rares Buglea állásfoglalását, és közölte, a fiatal politikus lemondott a párt megyei ifjúsági szervezetének elnöki tisztségéről.
    

 

A CNCD azt követően hozta meg határozatát, hogy a Fehér megyei táblabíróság melletti ügyészség október 14-én úgy döntött: bűncselekmény hiányában nem indít eljárást.
    

 

A diszkriminációellenes hatóság tavaly a magyarságot sértő internetes bejegyzések miatt is bírságolt, egyértelművé téve, hogy álláspontja szerint a közösségi portálok is nyilvános térnek minősülnek, és az ezeken közzétett uszítások is büntetetők, amennyiben valaki panaszt tesz ellenük.
    

 

Rares Buglea esetében - a bejegyzés jelentős média visszhangja nyomán - a CNCD hivatalból indított eljárást.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt