HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem táncolhatnak cigány tanulók a battonyai magyar iskolában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Október 20    Forrás: hir6.hu


Ez a cikk archív

Vigasztalanul zuhogott az eső azon a szeptemberi kedd délutánon, de nem azért volt vigasztalhatatlan a battonyai roma tanulók egy része. Nem mehettek be táncórára a Mikes Kelemen katolikus gimnáziumhoz tartozó magyar iskolába, a Szent István általános iskola modern épületébe.

Hirdetmény

Dr. Karsai József polgármester (független) nem véletlenül Rostás-Farkas György újkígyósi származású József Attila-díjas roma költő – október 10-én, csütörtökön a helyi könyvtárban megrendezett – író-olvasótalálkozóján tette szóvá keserűen a történteket. Rögvest hozzátéve, hogy a négynemzetiségű (magyar, szerb, román, roma) Battonyán soha nem alakult ki jelentősebb konfliktus a magyar többség, valamint a roma etnikai kisebbség és a nemzetiségek között. Horváth Sándorné, a Battonyai Roma Önkormányzat elnöke időközben ebben az ügyben is felkereste a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvodát fenntartó Szeged-Csanádi Római Katolikus Püspökséget, jelesül dr. Kiss-Rigó Lászlómegyéspüspököt.


- Mit mondott a püspök úrnak Szegeden?


- Elpanaszoltam neki azt a nagy sérelmünket is, hogy most már két éve nem pályázik a gimnázium a roma tanulók fejlődése érdekében. Szinte levegőnek néznek bennünket, még a levelünkre sem reagálnak. Sajnos a roma kisebbségi önkormányzatoktól elvették a pályázás lehetőségét.


- Pontosan mi is történt a Szent István általános iskolában?


- Nagyot mertem álmodni, és a fejembe vettem, hogy fiatal, táncos lábú roma lányokkal megmentjük Battonyán a cigány tánckultúrát, megőrizzük a hagyományt. Házról-házra jártam, hogy meggyőzzem a roma családokat a kezdeményezés értelméről, végül összejött húsznál is több fiatal. Azon a szeptember közepi napon az általános iskola igazgatója,Komlódiné Vidiczki Magdolna azt mondta, hogy nem rajta múlik a táncóra megléte, mindenesetre a maga részéről nem talál kivetnivalót benne. Ott álltunk az esőben a Hősök terén a gyermekeiket elkísérő anyukákkal, majd délután két óra tájban felhívott mobiltelefonon az igazgatónő, hogy mégsem mehetünk be az iskolába. Azt megengedték, hogy azon a napon még táncoljanak a cigány kislányok az épületben, de érthetően nem tartottunk rá igényt. Büszke, önérzetes ember lévén hazaküldtem a gyerekeket és a szüleiket. Ahol nem látják szívesen a tánccsoportunkat, oda mi sem örömtől repdesve megyünk be.


- Mivel indokolták a meglehetősen különös döntést?


- Azzal, hogy benti cipő szükséges a laminált parketta miatt, amire megjegyeztem, hogy rossz kifogás, hiszen a táncosaink éppen abban az iskolában tanulnak. Rendelkeznek benti cipőkkel, a cigány táncot egyébként is meztelen talppal járják. Az is problémaként merült fel, hogy cigány felnőttek is megjelennének az iskolában, holott a magyar táncegyüttes tagjai teljes mértékben felnőtt emberek. Arra is hivatkoztak, hogy nem lehet élőzene az alsó fokú oktatási-nevelési intézményben, csak hát a magyarokat tangóharmonika kíséri. Nálunk mindössze egy hegedű szólt volna. Ki is jelentettem, hogy mindezek csupán olcsó kifogások.

 

- Előfordult már hasonló eset Battonyán?


- Soha, itt mindig békesség volt. Elmondhatom, meg tudja erősíteni a polgármester úr is, hogy nem volt még olyan roma önkormányzata Battonyának, amelyik ennyire kiállt volna, ennyit tesz a helyi cigányságért. Augusztusban például hatvan legrászorultabb cigány tanulónak vásároltuk meg az iskolai füzetcsomagot. A Rostás-Farkas György író-olvasótalálkozóját követő napon, pénteken mi is főztünk a könyvtárban lebonyolított nemzetiségi gasztronómiai rendezvényen.

 

Szerettük volna megtudni a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda igazgatónőjének,Molnár Mihálynénak a véleményét, aki mindössze annyit mondott: „Köszönöm a megkeresését, de egyelőre nem nyilatkozom ebben az ügyben."Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Március   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kedden kísérik utolsó útjára Szentandrássy István festőművészt

  • Setét Jenő: Mi a többséget védjük saját magától

  • Perújítást akar a romagyilkosságok ügyében elítélt egyik elkövető

  • Elbúcsúztatták Szentandrássy István festőművészt

  • Gyurcsányék szerepét vizsgáltatná a romagyilkosCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt