HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A romák állampolgári jogaiért tartottak felvonulást Budapesten

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Október 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A romák emberi méltóságáért és állampolgári jogaiért tartottak felvonulást mintegy 800 ember részvételével szombat délután Budapesten.

Hirdetmény

Az Ide Tartozunk! roma közösségi hálózat által szervezett, Roma büszkeség napja elnevezésű rendezvény keretében tartott felvonulás a VIII. kerületi Mátyás térről indult. A felvonulás, a Roma March résztvevői érintették a II. János Pál pápa teret, majd rendőri felvezetéssel a Rákóczi úton a Blaha Lujza térre mentek.

 

Felvonulás

A felvonulók közül többen cigány, magyar és uniós zászlót tartottak a kezükben. A tömeg többször a nemzetközi cigányság jelmondatát skandálta: “Opre Roma!” (Fel cigányok!)

 

A felvonulást követően a felszólalók a roma összefogás szükségességét hangsúlyozták.

 

Setét Jenő, az Ide Tartozunk! roma közösségi hálózat aktivistája, a rendezvény főszervezője arról beszélt, hogy többi között azért szervezték meg a Roma büszkeség napját, mert az elmúlt években negatív közhangulat alakult ki a cigányokkal szemben, és ez – mint mondta – megbélyegezte a cigány embereket, és “kordonok közé szorította” őket.

 

Setét Jenő

 

“Ez a negatív közvélekedés hazug és álnok” – jelentette ki Setét Jenő.

 

A tavaly augusztusi romaellenes devecseri tüntetés ügyében megszüntetett nyomozással kapcsolatban azt mondta: úgy tűnik, hogy az igazságszolgáltatásban nem egyenlőek az állampolgári jogok.

 

Setét Jenő hangsúlyozta: a romáknak együtt kell működniük, össze kell fogniuk. Össze kell fogniuk az emberi méltóságukért, de a szélsőjobb és “a politikai kizsákmányolásuk” ellen is – mondta.

 

Szalay István (független), a Pest megyei Kakucs polgármestere arról beszélt, hogy változtatni kellene a többségi társadalomban megfigyelhető kirekesztő magatartáson. Azt mondta, az együttélésben a többségi társadalomnak van a legnagyobb felelőssége.

 

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom alapítója arról beszélt, hogy az elmúlt három évben, a jelenlegi kormányzás ideje alatt tovább romlott a magyarországi cigányság helyzete.

 

Azt mondta, 25 évig elutasította az etnikai alapú politizálást, de mára új helyzet alakult ki. Magyarországon “faji és szociális alapon” a cigányságot “leválasztották a többségi nemzetről”. Horváth Aladár bejelentette: mindezek miatt belép a Magyarországi Cigány Pártba.

 

A rendezvényhez később csatlakozott a Város Mindenkié Csoport szervezésében mintegy száz ember részvételével megtartott Üres lakások menete. Az idén harmadik alkalommal megtartott menet célja, hogy felhívja a figyelmet tömegesen üresen álló lakásokra, és arra, hogy a hajléktalanság megoldása nem a büntetés, hanem a lakásvesztés megelőzése és az érdemi lakáspolitika.

 

A Roma March néven tartott felvonuláson részt vett Varju László és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció politikusa, valamint Juhász Péter, az Együtt-PM szövetség társelnöke.

 

-MTI-

 

A Népszava képgalériája az eseményről: http://www.nepszava.hu/galeria/327/Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt