HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Rómába zarándokol a magyar cigányság

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Október 12    Forrás: magyarkurir.hu


Ez a cikk archív

Tíz évvel ezelőtt a magyarországi romák egy közel 200 fős csoportja elment Rómába az azóta boldoggáavatott II. János Pál pápához. A Szentatya kitüntetett szeretettel fogadta a magyar cigányok csoportját, énekét, és megáldotta az általuk erre az alkalomra készített keresztet. Azóta ez a kereszt Csatkán, az erre a célra épített kis kápolnában található. A fontos cigánybúcsúkra, például Mátraverebély-Szentkútra, innen viszik el.

Hirdetmény

Most, tíz évvel az emlékezetes találkozás után a magyarországi cigányság képviselői újra elzarándokolnak Szent Péter sírjához és a Szentatyához. Megköszönik a tíz évvel ezelőtti találkozást, kifejezik hűségüket Krisztus és az Ő Egyháza iránt, és kifejezik örömüket, hogy 2016-ban reményeink szerint Magyarországon is üdvözölhetjük a Szentatyát.

 

 

 

Farkas Flórián szentáldozása

 

A zarándoklat fő védnökei Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Roma Pasztorációs Bizottságának elnöke. A zarándoklat november 3-án, 19:30-kor kezdődik a budapesti Szent István-bazilikában tartandó ünnepi szentmisével. 

 

Erre a szentmisére nagy szeretettel várják mindazokat, akik nem tudnak részt venni a zarándoklaton, de szeretnének imádkozni annak sikeréért és azért, hogy Isten áldása segítse a zarándokokat, romákat és nem romákat, hogy testvérként, egymást tisztelve és segítve élhessünk közös hazánkban – fogalmazott Székely János püspök.

 

Magyar KurírHirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   deloro  | 2013 Október 14 09:30:29 like(0) dislike(0)

Hála Istennek!

Rendkívül dícséretes, hogy a hazai roma reprezentánsi kör hisz az Istenben! Hisz abban, hogy mindennemű földi boldogulás és előremenetel csak az egy Igaz Istenbe vetett hit által valósuhat meg!Jó tudni, hogy ideológiai beállítódottságtól függetlenül mindegyik roma vezető fontosnak tartja azt, hogy a Katolikus egyház főpüspökétől áldást kérjen munkájára és az általa képviselt népre! Mindennek azért örülök ennyire, mert én magam is megtapasztalhattam, miyen roma emberként a Pápa áldásában részesülni, hiszen Kb. 2 évvel ezelőtt a Tolna megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat egy 20 fős delegációval egy hetet töltött a Vatikánban és XVI. Benedek Pápa személyesen fogadott minket! Magyarul mondott áldást ránk és az általunk képviselt Tolna megyei cigányságra. Vittünk egy fakeresztet amit Benedek Pápa megáldott! Ez a Kereszt jelenleg a Tolna megyei Lengyel település templomában van, ahol bárki megnézheti. A Pápának vittünk ajándékot, de mi mégnagyobb ajándékkal jöttünk el, méghozzá azzal, hogy eljuthattunk a Pápához úgy, hogy a delegációban voltak szegények és gazdagok, voltak beások, lováriak, rumungrók, magyarok, voltak jobb és bal oldaliak, voltak nők, férfiak, voltak idősek és nagyon fiatalok....stb. és ami a legfontosabb, köztünk volta a béke és a szeretet és az a vágy, hogy a Pápa áldásában részesüljünk. Akkor azt néztük, hogy mi az ami összeköt minket és nem azt ami szétválaszt! Állami támogatás és püspöki kíséret nélkül, saját forrásból leszerveztük és elmentünk! Ott voltunk, jelen voltunk és bár egyikünk sem volt ORÖ elnök, meg pap, püspök, államtitkár, egyéb közméltóság .... XVI. Benendek a Tolna megyei roma delegációt mégis mosolygós arccal, könnyes szemmel fogadta és áldotta meg és abban a pillanatban nem volt nálunk nagyobb és boldogabb ember a világon!!!!!!!!!!!!!!!!

Szívből kívánom az Állam és az Egyház által támogatott mostani ZARÁNDOKOKNAK, hogy Ferenc Pápánál hasonló érzésekben és élményekben legyen részük!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt