HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem rasszizmusból támadtak a miskolci romák

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Október 08    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Felmentették a miskolci romákat a közösség elleni erőszak vádja alól. Korábban "közösség tagja elleni erőszakért" összesen 40 évre ítélték azokat a miskolci cigányokat, akik Jobbik szimpatizánsok egy, az utcájukban éjszaka cirkáló autóját csoportosan megtámadták. A Miskolci Városi Bíróság most másodfokon megváltoztatta az ítéletet, és garázdasággá minősítette a négy évvel ezelőtti incidenst.

Hirdetmény

Felmentették a miskolci romákat a közösség elleni erőszak vádja alól. Korábban közösség tagja elleni erőszakért összesen negyven évre ítélték azokat a miskolci cigányokat, akik Jobbik-szimpatizánsok egy, az utcájukban éjszaka cirkáló autóját csoportosan megtámadták. A Miskolci Városi Bíróság most másodfokon megváltoztatta az ítéletet, és garázdasággá minősítette a  négy évvel ezelőtti incidenst. Így sokkal enyhébb büntetést, 1-2 év börtönt szab ki a vádlottakra, amit a vádlottak előzetesben részben már letöltöttek.

 

A 2009 márciusi eset nem sokkal a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság után történt. A romák a persorozat folyamán azzal védekeztek, hogy attól féltek: a következő rasszista támadás náluk lesz. Virrasztottak, őrtüzet gyújtottak, majd hajnalban rátámadtak egy többször lassan arra cirkáló, idegen autóra: betörték a szélvédőjét, és kövekkel dobálták meg. Az autóban százezer forintos kár keletkezett, a benne ülők könnyebb hámsérüléseket szenvedtek.

 

A vád közösség tagja elleni erőszak volt, vagyis az, hogy a támadások motivációja a cigányok magyargyűlölete. Erre a bizonyíték egy „halál a magyarokra” feliratú bot volt, amelyet a támadás közelében találtak. A másik bizonyíték az egyik vádlott vallomása volt, aki szerint a támadás közben a romák magyarellenes kijelentéseket tettek.

 

A gyanúsított elmondása szerint azonban ez a vallomás kényszer hatására született. A tárgyalássorozat korábbi szakaszában már szóba került, hogy a férfit kihallgatása során megverték a rendőrök, és így vették rá a terhelő vallomásra – ezt azonban az eljáró bíróságok sokáig nem vették figyelembe.

 

Első fokon a tizenegy vádlott összesen 41 év börtönbüntetést kapott, de ezt eljárási hibák miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bíróság visszadobta. A megismételt eljárásban a bíróság 2012. júliusában összesen 34 évre csökkentette a börtönbüntetést, de fenntartotta, hogy közösség elleni erőszak történt. Ez ellen a döntés ellen nyújtottak be akkor fellebbezést a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei.

 

A bíró a keddi ítélethirdetésben többek között azzal indokolta a döntést, hogy az első fokon kulcsbizonyítékként kezelt vallomás felvételénél nem volt jelen kirendelt védőügyvéd, ezért az ott elhangzottakat nem lehet bizonyítékként elfogadni. Hiába próbált korábban a kihallgató rendőr a vallomástétel szabályossága mellett érvelni, a bíró strasbourgi példákra és az Alkotmánybíróság korábbi határozataira hivatkozva megerősítette, hogy az szabálytalan volt.

 

A mostani az első eset, amikor a rasszizmussal vádolt cigány vádlottakat felmenti a bíróság a közösség elleni erőszak vádja alól. A közösség tagja elleni erőszak büntetőjogi kategóriája a kisebbség tagjainak védelmében született meg, ám több esetben is előfordult, hogy éppen cigányokat ítéltek el ezen a címen.

 

Alig egy hete egy, a miskolcihoz egészen hasonló ügyben másodfokon még súlyosbították is az ítéletet. Ott sajóbábonyi romákat vádoltak azzal, hogy egy Magyar Gárda-gyűlés után "magyargyűlöletből támadtak" a gárdistának tartott személyek autójára. Emiatt a bíróság összesen majdnem negyven évet szabott ki, de elképzelhető, hogy az az ügy Strasbourgban fog folytatódni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt