2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Együttműködési és stratégiai megállapodást kötött a VM és az ORÖ
2013. 10. 08. 00:00

Együttműködési és stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Országos Roma Önkormányzat, elősegítendő a magyarországi cigányok társadalmi felzárkózását.

Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára kedden az ORÖ budapesti székházában nyújtotta át Farkas Flóriánnak a két megállapodást, amelyet Fazekas Sándor miniszter és az ORÖ elnöke korábban írtak alá.
    

 

Budai Gyula elmondta, a dokumentumok beleillenek a tárca azon stratégiai elképzelésébe, hogy a vidéken élő embereknek segítséget nyújtsanak életminőségük javítására, valamint foglalkoztatási lehetőséget biztosítsanak a vidéken élő romáknak.
    

 

A tartósan munkanélküli embereket például szociális földprogramok segítségével szeretnék visszavezetni a munka világába - jegyezte meg.
    

 

Budai Gyula hangsúlyozta, a megállapodásoknak hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy a 6-7 hónapos idényszerű foglalkoztatást legalább 10-11 hónapra bővítsék, akár a szociális szövetkezetekben, akár az erdőgazdaságokban történő foglalkoztatással.
    

 

Farkas Flórián elmondta, a vidékfejlesztési tárcával kötött megállapodás a 2011 májusában a felzárkóztatás érdekében a kormány és az ORÖ által kötött keretmegállapodás szakterületre történő lebontása.
    

 

Az ORÖ elnöke a minisztériumokkal kötött megállapodások közül az egyik legfontosabbnak nevezte a VM-mel megkötöttet, mivel a magyarországi cigányság kilencven százaléka vidéken él - tette hozzá.
    

 

Farkas Flórián elmondta, lehetőséget lát arra, hogy a cigányság körében "mikrovállalkozások indulhatnak el". Fontosnak nevezte, hogy a cigányság beléphessen az erdőgazdaságba, mert - mint mondta - a foglalkoztatás mellett nem elhanyagolható szempont a tüzelőhöz való jutásuk sem.