2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az európai cigányok elárasztják Ukrajnát
2013. 10. 05. 00:00

Ukrajna az Európai Unió több százezer roma lakosa számára válhat menedékké. Az ország magára vállalta a befogadásukat az EU-hoz való csatlakozás keretén belül.

Az erről szóló rendeletet Viktor Janukovics ukrán elnök még áprilisban írta alá, most pedig lejár a hat hónapos határidő, amelyet az államfő tűzött ki a romák áttelepítéséről és az Ukrajnában való társadalmi alkalmazkodásukról szóló speciális koncepció kidolgozására.

A romák áttelepítésének részleteit a felek várhatóan novemberben vitatják meg, a keleti partnerségi csúcstalálkozón Vilniusban. Ezen a találkozón kerülhet sor Ukrajna EU-val való társulási megállapodásának az aláírására.

 

A ”cigány kérdés” mindig is kihívást jelentett Európa számára, különösen azt követően, hogy Románia és Bulgária 2007 januárjában az EU-hoz csatlakozott. Ezt az eseményt akkor a ”berlini fal végső leomlásának” nevezték. Most azonban úgy tűnik, hogy se Németországban, se Franciaországban nem örülnek ennek a ”leomlásnak”. A romák, főleg Romániából és Koszovóból nem integrálódtak az európai társadalomba. A cigányok továbbra is vándorolnak és abból a szociális segélyből élnek, amit az adófizetők ”pénztárcájából” fizetnek.

 

Az ukrán hatóságok biztosak abban, hogy a probléma a romák diszkriminációjában rejlik és készek egy saját programot nyújtani, amely biztosítaná a cigányok esélyegyenlőségét az állam társadalmi, gazdasági és kulturális életében való részvételhez.

 

Az Európai Unióban nincs konszenzus a romakérdésben. Franciaországban például a napokban botránnyal zárult e téma megvitatása a kormány miniszteri szintjén. A belügyminiszter azt javasolta, hogy zárják ki a romákat az országból, amiért élesen kritizálta őt néhány kollégája. Ugyanakkor a belügyminiszter mellett kiállt a franciák többsége. Az európaiak hajlandóak milliárdokat költeni a költségvetésből a romák áttelepítésére. Hasonló programot már sikeresen valósít meg Németország, Ausztria, Svájc és Dánia. Ukrajna viszont miért fogadja be ezeket a bevándorlókat? Oleg Bondarenko, az Orosz-ukrán Információs Központ igazgatója a következőket felelte a kérdésre:

 

Mit gondolnak, ki kap ebből osztalékot? Nyilvánvalóan a Szvoboda rasszista párt támogatói, akik azt fogják mondani, hogy Ukrajna átjáró ház lett mindenki számára. Egész stratégia létezik arra nézve, hogy Oleg Tjagnyibok Viktor Janukovics legfőbb vetélytársává váljon a 2015 márciusában tartandó elnökválasztáson. Ezt a technológiát Janukovics hivatala dolgozza ki, és világos, hogy mindenképpen Janukovics nyeri meg ezeket a választásokat Tjagnyibokkal szemben.

 

Tjagnyibok radikális nacionalista pártja, a Szvoboda, már 37 helyet szerzett az ukrán parlamentben a legutóbbi választások alkalmával. Úgy látszódik, Ukrajnának szüksége van a cigányokra. Legalábbis az elnöknek van szüksége rájuk.