HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Andor: nemcsak gondnak, lehetőségnek is kell tekinteni a romaintegrációt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Október 04    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Nemcsak megoldandó problémának kell tekinteni a romák integrációját, hanem a társadalmi és gazdasági fejlődést szolgáló lehetőségnek is - mondta Andor László, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa pénteken Budapesten.

Hirdetmény

Az Európa Tanács (ET) Romact programjának indító eseményén a biztos kiemelte: a romák integrációja választási ciklusokon túlnyúló munka, és az EU elkötelezett partnere azoknak, akik valóban tenni akarnak e cél eléréséért. 

 

Meglátása szerint az utóbbi időben nagyobb figyelem jut a közép-európai és a nyugat-balkáni cigányság helyzetére. Magyarországon a rendszerváltozás óta romlott a cigányok helyzete, eddig mintegy száz település vált "végérvényesen szegény cigány gettóvá" az országban - mondta. Hozzátette: mindenesetre nem magyar problémáról van szó, európai átlagban is csak minden harmadik munkaképes korú roma dolgozik. 

 

Andor László felidézte a 2011-es magyar uniós elnökség kezdeményezését a romastratégia kidolgozására, mint mondta, ez alapozta meg, hogy az EU szerepe markánsabbá vált a kérdés megoldásában. Az unió fő feladata az iránymutatás, emellett pénzügyi forrásokkal támogathat helyi projekteket és diszkriminációellenes tevékenységével is segíti a romák helyzetének javítását - magyarázta.

 

A biztos szerint a fő felelősség azonban továbbra is a tagállamoké. Ki kellett dolgozniuk nemzeti romastratégiájukat, amelyeket az Európai Bizottság értékelt - közölte. Elmondta: a cél a romák és a többségi társadalom közötti különbségek áthidalása, összpontosítva az oktatásra, a foglalkoztatásra, a lakhatásra és az egészségügyi ellátásra.

 

Hangsúlyozta: a tagállami stratégiákból a bizottság értékelése szerint leggyakrabban az átfogó megközelítés hiányzott, és többször előfordult az is, hogy nem vonták be a helyi szereplőket, önkormányzatokat, a roma szervezeteket a programok tervezésébe és végrehajtásába.

 

Andor László kiemelte: a romák integrációja egész Európában kihívást jelent, és érdemi változás csak a nemzeti és helyi szint összekapcsolásával érhető el, a sikeres projektekhez pedig be kell vonni a romákat is.

 

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az eseményen azt mondta: még rengeteg a teendő a romaintegráció megvalósításáért, de sok munka van abban, hogy európai szintre emelték a romaügyet, elkészült a keretstratégia. 

 

Az államtitkár szerint a helyzet megoldása valószínűleg "évtizedekben mérhető", ezért üdvözöl minden kezdeményezést, amely a már elindított folyamatokat segíti. Fontos figyelni arra, hogy a helyi közösségek megfelelő erőforráshoz jussanak a projektek kivitelezésében, és megfelelő együttműködést kell kialakítani a szereplők között - közölte.

 

Kiemelte: Magyarország célja, hogy helyben, átfogó módon adjon választ a romák problémáira.

 

Jeroen Schokkenbroek, az ET főtitkárának romaügyi különképviselője a megnyitón ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy helyben szükséges a fellépés, ez a romáknak és az önkormányzatoknak is előnyös megoldás. Az utóbbi időben több helyi polgármester, önkormányzat úgy érezte, hogy magára maradt a gondok megoldásában, ezért támogatni kell őket - mondta.

 

A különképviselő kiemelte, sokat kell még dolgozni, hogy a romák teljes integrációja megvalósuljon az országokban, ez nem könnyű feladat, és nem is lehet gyorsan a megoldani. Az önkormányzatoknak és romáknak is tenniük kell érte, és ehhez minden támogatást meg kell kapniuk, erre az ET is törekszik - mondta. 

 

A Romact az ET és az Európai Bizottság közös projektje, amelynek célja helyi romaintegrációs programok kidolgozása, hangsúlyt helyezve a lakhatásra, a foglalkoztatásra, az oktatásra és az egészségügyi ellátásra. A projekt öt uniós tagállamot - Bulgáriát, Magyarországot, Olaszországot, Romániát és Szlovákiát - érint.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Fütyülő szökőkutakat csinálnak, miközben 200 méterrel arrébb nincs víz a cigánytelepen

  • Fütyülő szökőkutakat csinálnak, miközben 200 méterrel arrébb nincs víz a cigánytelepen

  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Ferenc pápa a balázsfalvi romáknak: Az egyházban mindenkinek van helye

  • Ferenc pápa az egyház nevében bocsánatot kért a roma közösségtőlCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt