HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A franciák 77 százaléka támogatja a belügyminiszter romákkal kapcsolatos kijelentéseit

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Szeptember 28    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A franciák 77 százaléka egyetért Manuel Valls belügyminiszterrel, akinek a romákkal kapcsolatos kijelentései nagy megrökönyödést váltottak ki a saját táborában és a kormánytagok részéről is - derül ki a BVA közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet szombaton ismertetett a Le Parisien című fővárosi napilap.

Hirdetmény

Az illegális cigánytelepek felszámolása kapcsán a francia belügyminiszter a héten többször megismételte, hogy szerinte a romáknak haza kell térniük Romániába és Bulgáriába, mert többségük nem akar beilleszkedni a francia társadalomba, miután "az életmódjuk nagyon különbözik a miénktől".  

Kép:Báder Csaba / RomNet

A kelet-európai romák táborhelyei elleni rendőri fellépés az elmúlt hetekben fokozódott a francia nagyvárosokban, Lille-ben, Lyonban, Marseille-ben és Párizs északi elővárosaiban, miután 2014. január 1-jén a román és bolgár állampolgárok számára minden munkajogi korlátozás megszűnik Franciaországban. 

    

 

A koalícióban szerepet vállaló Zöldek részéről Cécile Duflot lakhatás-ügyi miniszter különösen élesen támadta kollegáját, s Francois Hollande államfőtől kérte Valls rendreutasítását.  
    

 

A felmérés szerint a franciák 93 százaléka egyetért azzal, hogy a romák nem tudnak beilleszkedni a francia társadalomba, s csak 5 százalék gondolja azt, hogy jól beilleszkednek. A megkérdezettek 77 százaléka úgy véli, hogy Vallsnak igaza van, amikor ezt kimondja.  
    

 

A mondottakkal leginkább egyébként a konzervatív szavazók (98 százalék) értenek egyet, a baloldali szavazóknak a 84 százaléka osztja Valls véleményét. A megkérdezetteknek alig 21 százaléka gondolja azt, hogy nincs igaza a belügyminiszternek, amikor így beszél, mert "nem kellene az emberek egy részét megbélyegeznie". 
    

 

A franciák többsége nem gondolja, hogy a kormány jelenleg legnépszerűbb tagja jobbra sodródik: 67 százaléka úgy véli, hogy a belügyminiszter politikája összességében "olyan, amilyennek lennie kell, se nem túl baloldali, se nem túl jobboldali". 
    

 

A reprezentatív felmérés szeptember 27-én, interneten, 1064 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült.   
    

 

A Franciaországban tartózkodó román és bolgár romák száma egyébként évek óta nem változik, 15-20 ezer között mozog. A többségük több mint öt éve él a mintegy 400 illegális telepen, s a kiutasítás után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza. 
    

 

Az illegális cigánytelepek helyzete a választások közeledtével rendszeresen kampánytémává válik. Negyven százalékuk a párizsi körgyűrű körül található, mintegy 7 ezren laknak az autópályák mentén összeeszkábált viskókban. A hivatalos adatok szerint a tavaly kiutasított 37 ezer külföldi állampolgár közül 13 ezer volt román és bolgár.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt