HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Viviane Reding bírálta a francia belügyminiszter romákkal kapcsolatos kijelentését

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Szeptember 25    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Viviane Reding uniós alapjogi biztos szerint a romák integrációjáról Franciaországban kialakult polémia, beleértve Manuel Valls belügyminiszter kijelentését, választási célokat szolgál.

Hirdetmény

"Ha nem tévedek, választások következnek Franciaországban. Amikor nem akarunk olyan fontos dolgokról beszélni, mint a költségvetés vagy az államadósság, akkor mindig megtaláljuk a romákat" - fogalmazott az Európai Bizottság alelnöke szerdán a France Info francia hírrádiónak adott interjúban a fél év múlva esedékes önkormányzati választásokra utalva. 
    

 

Az ügy előzménye, hogy a francia belügyminiszter kedden megerősítette, hogy szerinte a romáknak haza kell térniük Romániába és Bulgáriába, mert többségük nem akar beilleszkedni a francia társadalomba, miután "az életmódjuk nagyon különbözik a miénktől". A kijelentés nagy megrökönyödést váltott ki a baloldali táborban, még a kormánytagok részéről is, Valls ennek ellenére egy szerda reggeli televíziós interjúban megismételte a véleményét.
    

 

Az illegális cigánytelepek felszámolása az elmúlt hetekben fokozódott a francia nagyvárosokban, Lille-ben, Lyonban, Marseille-ben és Párizsi északi elővárosaiban, miután 2014. január 1-jén a román és bolgár állampolgárok számára minden munkajogi korlátozás megszűnik Franciaországban. 
    

 

A luxemburgi uniós biztos szerint "a kérdés már évek óta megoldható lett volna". Arra is emlékeztetett, hogy Franciaország is aláírta az európai állampolgárok szabad áramlásáról szóló szabályokat. "Ők nem romák, hanem egyének. Csak bírói döntés alapján rakhatók ki, ha valami olyat tettek, amely az adott állam törvényeibe ütközik" - hívta fel a figyelmet Reding. 
    

 

Hozzátette: "50 milliárd euró áll rendelkezésre és nem használják fel. Fogalmam sincs, hogy miért nem. A lehetetlenségig hagyjuk elfajulni a dolgokat és nem történik integrációs munka. Letettük a pénzt az asztalra. A polgármestereknek fel kéne ezt használniuk, és azt látom, hogy ezt a pénzt nem használják fel ... A pénz nem érkezik meg oda, ahova kéne, a településekre, a polgármesterekhez, oda, ahol a problémák vannak". 
    

 

Viviane Reding nem először bírálta a francia kormánynak a kelet-európai romákkal szembeni fellépését: 2010-ben Nicolas Sarkozy előző konzervatív államfő kormányzása idején a romák kitoloncolását második világháborús epizódokhoz hasonlította. Az Európai Bizottság akkor szankciókkal fenyegette meg Franciaországot a szabad áramlásról szól irányelv megsértése miatt. Párizs utóbb módosította a bevándorlási törvényét és harmonizálta az uniós jogszabályokkal. 
    

 

A szerdai francia lapok arra emlékeztettek, hogy a Franciaországban tartózkodó román és bolgár romák száma évek óta nem változik, 15-20 ezer között mozog, a kiutasítás után többségében ugyanazok jönnek vissza. Az illegális cigánytelepek helyzete a választások közeledtével viszont rendszeresen kampánytémává válik. A hivatalos adatok szerint a tavaly kiutasított 37 ezer külföldi állampolgár közül 13 ezer volt román és bolgár.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János Pál

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnökeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt