HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"A felzárkózás elengedhetetlen kelléke a munka"

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Szeptember 24    Forrás: fidesz.hu


Ez a cikk archív

A tartósan munkanélküli, hátrányos helyzetű romák foglalkoztatásának elősegítéséről kötött együttműködési megállapodást Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, kedden Budapesten. Képgalériánkat itt tekintheti meg.
Hirdetmény

Magyarországon újító megoldásként írta elő az állam egy kivitelezési közbeszerzésen feltételként, hogy a magáncég kivitelező egy állami építkezésen hátrányos helyzetű munkavállalókat alkalmazzon. E feltétel teljesítése értékelési szempont volt az ajánlatok elbírálásában – emelte ki Fürjes Balázs. Így az állami beruházás megvalósítása munkalehetőséget és felzárkózási esélyt teremt tartósan munkanélküli emberek számára – fűzte hozzá.

Fotó: fidesz.hu

A munkák során, az Országos Roma Önkormányzat és a munkaügyi központok közreműködése révén, jelentős hányadban kapnak munkát munkanélküli cigány emberek – tájékoztatott a kormánybiztos. Megfogalmazása szerint a felzárkózás elengedhetetlen kelléke a munka és a tanulás, amit „csak a partnerség jegyében lehet elérni”.

Fürjes Balázs irányítása mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a Ludovika Campusának építéséhez kötődő helyszínrendezési munkálatok közbeszerzését úgy írta ki, hogy a bontási munka elvégzésében hangsúlyos szerepet kapjanak a kézi munkaerővel elvégezhető munkanemek, a kivitelezéshez pedig a munkaügyi központok adatszolgáltatása, az ORÖ közreműködése segíti a hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek, köztük jelentős részben romák alkalmazását.


Ennek kapcsán a kormánybiztos elmondta, hogy a megkötött megállapodás értelmében a Ludovika bontási munkálatai során hatvan roma munkavállalót alkalmaznak, nőket és férfiakat egyaránt. Összességében 2013 második felében a kiemelt budapesti beruházások legalább 100 munkanélküli romának kínálnak munkalehetőséget – közölte a kormánybiztos.

Fürjes Balázs szólt arról is, hogy mintaprojektnek szánják e tekintetben a Campus bontását, és a későbbikben modellként kívánják használni a többi nagyberuházásnál. Ha ezt a megoldást általában alkalmazzuk a jövőben az állami beruházásoknál, akkor évente több ezer munkahelyet teremthet munkanélküli cigány emberek számára az állam – vélekedett.

Cél, hogy minél több tartósan munkanélküli kerüljön vissza a munka világába

Farkas Flórián bejelentette, hogy a foglalkoztatási cél teljesülése érdekében a kormánybiztossal közösen kezdeményezik, hogy a Cigányügyi Egyeztető Tanács – melynek az ORÖ vezetője mellett a miniszterelnök a társelnöke -, az illetékes kormányzati szervek és az építőipar képviselőinek bevonásával haladéktalanul vizsgálja meg, milyen jellegű munkanemek esetén alkalmazhatóak leginkább hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok.

Bejárás a munkaterületen.

Továbbá azt is szeretnék, tekintse át a testület, hogy a tervezés-előkészítés és a közbeszerzések, illetve a munkafolyamatok szervezése során milyen szempontrendszer érvényesítése szükséges a kormányzati cél eléréséhez. A sajtótájékoztatón felvetődött, hogy a közbeszerzési törvény módosítását is elképzelhetőnek tartják annak érdekében, hogy minél több tartósan munkanélkülit tudjanak bevonni a munkaerőpiacra.

A roma önkormányzat elnöke ugyanakkor kitért arra is, hogy bár több tízezer cigány embert foglalkoztatnak a közmunkaprogramban, de „az nem lehet, hogy a közmunka az egyetlen és kizárólagos munkalehetősége legyen a cigányságnak”. Farkas Flórián ezért örvendetesnek tartja azt a tényt, hogy a cigányság több szinten be van vonva a folyamatokba, hiszen mint mondta: „a cigány ember tudja, hogy ki az, aki a leginkább rászoruló, és ő az, aki meg tudja oldani a roma munkavállaló utaztatását is”.


A fideszes képviselő egyúttal szólt arról is, hogy ebben a kérdésben a roma önkormányzat minden tisztességesen gondolkodó és működő cég felé nyitott. Mindezek kapcsán a roma önkormányzat vezetője felidézte, hogy 2011 májusában – az akkor aláírt keretmegállapodással -, nem kevesebbet váltak a felek, mint azt, hogy 100 ezer cigány embert vezetnek vissza a munkaerőpiacra, amiben a kormánybiztos most nagy segítséget nyújt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt