2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"A felzárkózás elengedhetetlen kelléke a munka"
2013. 09. 24. 00:00

A tartósan munkanélküli, hátrányos helyzetű romák foglalkoztatásának elősegítéséről kötött együttműködési megállapodást Farkas Flórián.

Magyarországon újító megoldásként írta elő az állam egy kivitelezési közbeszerzésen feltételként, hogy a magáncég kivitelező egy állami építkezésen hátrányos helyzetű munkavállalókat alkalmazzon. E feltétel teljesítése értékelési szempont volt az ajánlatok elbírálásában – emelte ki Fürjes Balázs. Így az állami beruházás megvalósítása munkalehetőséget és felzárkózási esélyt teremt tartósan munkanélküli emberek számára – fűzte hozzá.

Fotó: fidesz.hu

A munkák során, az Országos Roma Önkormányzat és a munkaügyi központok közreműködése révén, jelentős hányadban kapnak munkát munkanélküli cigány emberek – tájékoztatott a kormánybiztos. Megfogalmazása szerint a felzárkózás elengedhetetlen kelléke a munka és a tanulás, amit „csak a partnerség jegyében lehet elérni”.

Fürjes Balázs irányítása mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a Ludovika Campusának építéséhez kötődő helyszínrendezési munkálatok közbeszerzését úgy írta ki, hogy a bontási munka elvégzésében hangsúlyos szerepet kapjanak a kézi munkaerővel elvégezhető munkanemek, a kivitelezéshez pedig a munkaügyi központok adatszolgáltatása, az ORÖ közreműködése segíti a hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek, köztük jelentős részben romák alkalmazását.


Ennek kapcsán a kormánybiztos elmondta, hogy a megkötött megállapodás értelmében a Ludovika bontási munkálatai során hatvan roma munkavállalót alkalmaznak, nőket és férfiakat egyaránt. Összességében 2013 második felében a kiemelt budapesti beruházások legalább 100 munkanélküli romának kínálnak munkalehetőséget – közölte a kormánybiztos.

Fürjes Balázs szólt arról is, hogy mintaprojektnek szánják e tekintetben a Campus bontását, és a későbbikben modellként kívánják használni a többi nagyberuházásnál. Ha ezt a megoldást általában alkalmazzuk a jövőben az állami beruházásoknál, akkor évente több ezer munkahelyet teremthet munkanélküli cigány emberek számára az állam – vélekedett.

Cél, hogy minél több tartósan munkanélküli kerüljön vissza a munka világába

Farkas Flórián bejelentette, hogy a foglalkoztatási cél teljesülése érdekében a kormánybiztossal közösen kezdeményezik, hogy a Cigányügyi Egyeztető Tanács – melynek az ORÖ vezetője mellett a miniszterelnök a társelnöke -, az illetékes kormányzati szervek és az építőipar képviselőinek bevonásával haladéktalanul vizsgálja meg, milyen jellegű munkanemek esetén alkalmazhatóak leginkább hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok.

Bejárás a munkaterületen.

Továbbá azt is szeretnék, tekintse át a testület, hogy a tervezés-előkészítés és a közbeszerzések, illetve a munkafolyamatok szervezése során milyen szempontrendszer érvényesítése szükséges a kormányzati cél eléréséhez. A sajtótájékoztatón felvetődött, hogy a közbeszerzési törvény módosítását is elképzelhetőnek tartják annak érdekében, hogy minél több tartósan munkanélkülit tudjanak bevonni a munkaerőpiacra.

A roma önkormányzat elnöke ugyanakkor kitért arra is, hogy bár több tízezer cigány embert foglalkoztatnak a közmunkaprogramban, de „az nem lehet, hogy a közmunka az egyetlen és kizárólagos munkalehetősége legyen a cigányságnak”. Farkas Flórián ezért örvendetesnek tartja azt a tényt, hogy a cigányság több szinten be van vonva a folyamatokba, hiszen mint mondta: „a cigány ember tudja, hogy ki az, aki a leginkább rászoruló, és ő az, aki meg tudja oldani a roma munkavállaló utaztatását is”.


A fideszes képviselő egyúttal szólt arról is, hogy ebben a kérdésben a roma önkormányzat minden tisztességesen gondolkodó és működő cég felé nyitott. Mindezek kapcsán a roma önkormányzat vezetője felidézte, hogy 2011 májusában – az akkor aláírt keretmegállapodással -, nem kevesebbet váltak a felek, mint azt, hogy 100 ezer cigány embert vezetnek vissza a munkaerőpiacra, amiben a kormánybiztos most nagy segítséget nyújt.