2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyert a Jobbik Ózdon is: lemondott a város a roma kulturális központról
2013. 09. 20. 00:00

Ózd város képviselő-testülete visszavonta a 2013. május 8.-i határozatát, amiben a Nemzetiségi és Roma Kulturális és Módszertani Központ befogadásáról döntöttek.

Május 8-án a képviselő-testület megvitatta a romaközponttal kapcsolatos lehetőségeket, ám mindezt zárt ülés keretében tették. Ekkorra már Székesfehérvár, Miskolc és Sárospatak sem vállalta annak létrehozását, amit Riz Gábor országgyűlési képviselő kommunikációs hiányossággal magyarázott. A határozat elfogadása után Márton Ferenc és Kisgergely András korábbi jobbikos képviselők bejelentették, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek azért, hogy ne Ózdra kerüljön az általuk cigánysátornak mondott beruházás. Később a Jobbik is csatlakozott az akcióhoz.


Céljukat elérték, mert összegyűlt a népszavazás kiírásához szükséges aláírásszám, ezért a napokban kellett volna meghatározni annak időpontját.

 

A pénteki rendkívüli képviselő-testületi ülésen viszont Fürjes Pál polgármester bejelentette: akiéleződött politikai ellentétek és az ellenzék szempontjából nézve eredményes aláírásgyűjtés után visszavonják a május 8-ai határozatot. Így Ózdon sem épül meg az 1,7 milliárd forintra tervezett romaközpont. Fürjes ennek felelősségét azokra hárította, akik a tiltakozást kezdeményezték. Kifejtette, ezzel a döntéssel elejét akarják venni a társadalmi feszültségek kiéleződésének.

 

Kisgergely András ellenzéki képviselő emlékeztette a polgármestert, hogy Márton képviselővel kezdeményezték a határozat visszavonását, vagyis az nem a kormánypárti képviselők ötlete volt. Hozzáfűzte, szerinte kifutottak a határidőből, ezért a törvények szerint a döntés ellenére mégis ki kell írni a népszavazást, még ha az így tárgytalanná is vált. A polgármester szerint utóbbi még nem egyértelmű, folynak az azzal kapcsolatos jogi egyeztetések.