2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Felszámolták az egyik legnagyobb francia cigánytelepet
2013. 09. 18. 00:00

Befejezte szerdán az egyik legnagyobb illegális cigánytelep felszámolását a francia rendőrség az országi északi részén található Lille-ben - közölte a helyi prefektúra.

A rendőrség „teljesen bezárta” a Lille déli részén található romatábort – fogalmazott a hatóság. Az illegális telephelyen mintegy 750-en éltek, többségükben romániai cigányok, mielőtt a rendőrség július 25-étől kezdve fokozatosan kiürítette a területet. Az utolsó tucatnyi bódé ledózerolása és a lakókocsik felszámolása a „legnagyobb nyugalomban” történt szerda reggel.

A kiürítést a lille-i önkormányzat kérésére a lille-i bíróság rendelte el. A prefektúra közleményében arra emlékeztetett, hogy a telepen nem megfelelőek a higiéniai körülmények, és a táborlakóknak közbiztonsági kockázatokkal is kellett számolniuk.

A segélyszervezetek és az önkormányzat képviselői július 11-én egyeztetettek az ott élő romákkal. Három család már beköltözött a lille-i önkormányzat által felajánlott szociális lakásokba. A polgármesteri hivatal tucatnyi hasonló szálláslehetőséget kínál fel további családoknak. Negyven romát a hatóságok már hazatoloncoltak, hetvenen pedig a prefektúra szerint elfogadták, hogy önként távozzanak. Ennek érdekében október első hetében a rendőrség egy charterjáratot indít Romániába.

A városszéli területen a közeljövőben Lillenium néven egy nagy bevásárlóközpont és a Decathlon sportszergyártó cég 150 főt foglalkoztató üzeme épül.