2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romániába tartó szurkolók álltak meg cigány diákokat fenyegetni
2013. 09. 06. 00:00

Minden jel szerint a román-magyar meccsre tartó magyar "szurkolók" egy csoportja letért buszával az autópályáról, hogy Konyár általános iskolájának főleg cigány diákjait fenyegethessék.

Információink szerint csütörtök délelőtt ért a busznyi szurkoló a településre, a szemtanúk beszámolója szerint meglehetősen ittasan, és hangosan cigányozni kezdtek, valamint fenyegették az iskola diákjait. Az épületben dolgozó tanárok bezárták az ajtókat, a legkisebb diákoknak azt javasolták, bújjanak az asztalok alá. Erről már Gyöngyösi Jenő, a helyi cigányönkormányzat elnöke beszélt nekünk. Gyöngyösivel és egy szülővel folytatott telefonbeszélgetés az esetről már a Youtube-a is felkerült.

 

 

Úgy tudjuk, személyi sérülés nem történt, a szurkolók cigányozás mellett sörösüvegeket dobáltak, és volt, aki levizelte az épületet.

 

Arról, hogy pontosan mi történt Konyáron, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság későbbre ígért beszámolót, elmondásuk szerint jelenleg ők is tájékozódnak. Hívtuk az önkormányzatot is, de sem a polgármester, sem a jegyző nem volt benn, másnak meg nincs felhatalmazása nyilatkozni.

 

Az iskola igazgatója viszont elismerte, hogy történt valami, bár szerinte támadás nem, hiszen nem jutottak be az épületbe, sőt, még a “kilincseket sem feszegették”. Az igazgató szerint annyi történt, hogy jött egy busznyi ember, akik rendőri intézkedés után továbbálltak.

 

Hogy miért volt szükség az intézkedésre, azt az igazgató azzal indokolta, hogy mert hirtelen ilyen sok ember jelent meg az iskolánál. Hogy pontosan mi és hogy történt, azt nem tudta megmondani, mert épp az iskolát igazgatta.

 

A konyári iskola legutóbb télen került be a hírekbe, amikor előkerült egy felvétel, amin az iskola egyik tanára Érpatakon beszélt a gyerekek fenyítéséről, és arról hogy a roma tanulok primitívek, mocskosak és büdösek, akik csak a testi fenyítésből értenek. A videó előkerülése után a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vizsgálatot indított, és végül elbocsátották a tanárt, Vígh Szilárdot.

 

Gyöngyösi szemtanúktól úgy értesült, hogy Víg most is felbukkant az iskolát meglátogató szurkolók között.

A tanár elbocsátása után a faluba szervezett rendezvényt a Jobbik, hogy kiálljanak Vígh mellett.