HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

AI: diszkriminálják a roma gyerekeket a szlovák iskolákban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Szeptember 05    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A szlovák hatóságok semmit sem tesznek azért, hogy felszámolják a roma gyerekekkel szembeni megkülönböztetést az iskolákban - közölte szerdai jelentésében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

Hirdetmény

Az ENSZ 2012-es jelentésének adatai alapján a szlovák állami iskolákba járó cigány gyerekek 43 százalékát külön osztályokban tanítják. Az AI közölte, hogy az új tanévben is hasonló gyakorlatot alkalmaznak Szlovákiában.

 

Jezerca Tigani, az Amnesty International európai programigazgatójának helyettese elmondta: itt az ideje, hogy a szlovák hatóságok véget vessenek a szegregáció gyakorlatának az oktatásban, s biztosítsák a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférést az ország összes tanulója számára.

 

Tavaly októberben az eperjesi kerületi bíróság kimondta: a többségében cigány gyerekek által látogatott szentmihályfalvai (Sarisské Michalany) általános iskola megsértette a diákok egyenlő bánásmódhoz való jogát, és hátrányos megkülönböztetést alkalmazott, amikor a szülők kérése alapján a tanintézetbe járó roma tanulók számára külön osztályokat hozott létre. 

 

Az intézménynek fel kellett számolnia az elkülönített roma osztályokat az idei tanév kezdetéig. A jogvédő szervezet közölte, hogy a hatóságoknak segíteniük kellene a cigány diákok beilleszkedését a vegyes osztályokba az elkülönítés megszűnése után. Tigani elmondta, hogy ez más iskolákat is bátorítana arra, hogy megszüntessék a tanulók etnikai alapú különválasztását, és jelezné a társadalom számára, hogy nem folytatható a szegregáció.

 

Az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Bizottsága májusi jelentésében szintén bírálta Szlovákiát, amiért nem számolta fel a romák elleni diszkriminációt az oktatás területén.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt