2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

AI: diszkriminálják a roma gyerekeket a szlovák iskolákban
2013. 09. 05. 00:00

A szlovák hatóságok semmit sem tesznek azért, hogy felszámolják a roma gyerekekkel szembeni megkülönböztetést az iskolákban - közölte szerdai jelentésében az Amnesty International.

Az ENSZ 2012-es jelentésének adatai alapján a szlovák állami iskolákba járó cigány gyerekek 43 százalékát külön osztályokban tanítják. Az AI közölte, hogy az új tanévben is hasonló gyakorlatot alkalmaznak Szlovákiában.

 

Jezerca Tigani, az Amnesty International európai programigazgatójának helyettese elmondta: itt az ideje, hogy a szlovák hatóságok véget vessenek a szegregáció gyakorlatának az oktatásban, s biztosítsák a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférést az ország összes tanulója számára.

 

Tavaly októberben az eperjesi kerületi bíróság kimondta: a többségében cigány gyerekek által látogatott szentmihályfalvai (Sarisské Michalany) általános iskola megsértette a diákok egyenlő bánásmódhoz való jogát, és hátrányos megkülönböztetést alkalmazott, amikor a szülők kérése alapján a tanintézetbe járó roma tanulók számára külön osztályokat hozott létre. 

 

Az intézménynek fel kellett számolnia az elkülönített roma osztályokat az idei tanév kezdetéig. A jogvédő szervezet közölte, hogy a hatóságoknak segíteniük kellene a cigány diákok beilleszkedését a vegyes osztályokba az elkülönítés megszűnése után. Tigani elmondta, hogy ez más iskolákat is bátorítana arra, hogy megszüntessék a tanulók etnikai alapú különválasztását, és jelezné a társadalom számára, hogy nem folytatható a szegregáció.

 

Az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Bizottsága májusi jelentésében szintén bírálta Szlovákiát, amiért nem számolta fel a romák elleni diszkriminációt az oktatás területén.