HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Félezernyi hátrányos helyzetű, munkanélkülit vont be az RPT a Mentor Programjába

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Augusztus 29    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Több mint 4500 családot ért el  és vont be a Roma Polgári Tömörülés (RPT) a két évvel ezelőtt indított, a romák társadalmi felzárkóztatását gyakorlatilag is megvalósító program keretében zajlott mentor programjába.  A roma felzárkózás európai modellje című projekt keretében a hátrányos helyzetű, tartós munkanélküliségben élő családok munkaerő-piaci mentorálásban részesültek, hogy ezzel is segítsék őket visszavezetni a nyílt munkaerőpiacra.

Hirdetmény

Makai István, az RPT vezetője még 2011 májusában mutatta be a három pilléren álló, a romák társadalmi felzárkózását gyakorlatban is megvalósító foglalkoztatási programját. A már elindult projekt részleteit néhány hónappal később Tarlós István főpolgármester és Balog Zoltán, akkor még a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként ismertette. Az azóta emberi erőforrások miniszterének kinevezett politikus a legfontosabbnak akkor is azt tartotta, hogy a hátrányos helyzetű embereket olyanok szólítsák meg, akik valóban értenek a nyelvükön, a romák esetében különösen.  

 


Az alulról jövő, állami forrást, segélyt vagy támogatást nem igénylő kezdeményezéshez több mint félszáz, különböző szolgáltatói területeken tevékenykedő hazai és multinacionális cég, illetve állami vállalat csatlakozott.

 

A projekt egyik pillére egy komplex felzárkóztató és állásközvetítő szolgáltatás, amely a valós piaci, munkahelyi igények és az egyéni felkészültség összhangjára törekedve próbálja a hátrányos helyzetű, sok esetben tartósan munkanélküli embereket - egyenlő esélyeket biztosítva - visszavezetni a nyílt munkaerőpiacra.

 

Az RPT az elmúlt négy hónapban félezernyi családot ért el a fővárosban. A programba bevonni kívánt hátrányos helyzetű, munkanélküli családok konyhai háztartási gépeket és eszközöket, például mikrohullámú sütőt, vízforralót, vasalót, porszívót kaptak, és felajánlották számukra a mentor program által kínált lehetőségeket. A rendszer adatbázisába regisztrált tagok a munkaerő-piaci mentorálás során olyan készségfejlesztési tréningeken vehettek részt, amelyek a munkaerő-piaci elhelyezkedés alapfeltételei. Elsajátíthatták a szakmai önéletrajzírást, az elhelyezkedéshez szükséges kommunikációs foglakozásokat hallgathattak, de volt, akinek e-mail címet regisztráltak, vagy számítógépes alapismeretet oktattak.

 

Makai István, az RPT vezetője - aki a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöki tisztségét is ellátja, és akit Tarlós István főpolgármester fővárosi romaügyi biztosnak is kinevezett, elmondta: a már évek óta zajló felnőttképzési és foglalkoztatási projektükhöz kapcsolódó mentorációs programban négy hónap alatt regisztráltak elhelyezkedési aránya 30 százalékos arányt mutat. Hozzátette: bízik abban, hogy még ebben az évben a már korábban együttműködési megállapodást kötött cégekkel és vállalatokkal további több száz hátrányos helyzetű embernek sikerült tartós munkahelyet biztosítaniuk.

 

 

HBAHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt