2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ózdi Jobbiknak sem kell a cigány kultúra
2013. 08. 16. 00:00

Eredményes az az aláírásgyűjtés, amit az Ózdra tervezett Nemzetiségi és Roma Kulturális Központ megvalósítása ellen folytatott Kisgergely András független önkormányzati képviselő.

A törvényi szabályozás értelmében a választásra jogosult ózdiak legalább 20 százalékának kellett ellátnia kézjegyével az aláírásgyűjtő ívet. Ezt a kezdeményezők bőven túlteljesítették, mivel kilencezer aláírást – az előírtnál ezerrel többet - gyűjtöttek össze a központ ellen. Az elmúlt 45 napban a helyi választási bizottság vizsgálta az aláírások hitelességét, és kedden hozta nyilvánosságra, hogy a kezdeményezés eredményes.

 

Mustos Lajos, a helyi választási bizottság elnöke az erről szóló határozatot péntekig fogja átadni Fürjes Pál polgármesternek, akinek a következő munkaterv szerinti testületi ülésig meg kell jelölnie azt a napot, amikor a helyiek döntenek a kérdésben.

 

A népszavazás sikeréhez arra van szükség, hogy a választásra jogosult állampolgárok ötven százaléka plusz egy fő járuljon az urnához. Ez Ózdon nagyjából 15 ezer szavazót jelent.

 

Persze ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy mi baja lehet egy kulturális központtal a „tisztességes cigány emberek” pártján álló Jobbiknak. A városi szervezet honlapjára feltett indoklás azonban érvek helyett kimerül egy jobbikos mércével is sötét és aljas cigányozásban. Felhívásában a Jobbik még a saját programjában szereplő civilizatorikus lózungokat is félredobja, és ehelyett inkább kijelenti, a városvezetők "nem arra lettek felhatalmazva, hogy Ózd városát minél jobban elcigányosítsák és a szegény szerencsétlen BMW-vel, Mercédesszel, és Audival járó hátrányos helyzetű késelő és brutális kegyetlenséggel gyilkoló családokat támogassák!"

Három város ellenállt

 

Az 1.7 milliárd forintos kulturális beruházást korábban elutasította Sárospatak, Miskolc és Székesfehérvár városvezetése is, a hvg.hu cikke szerint többek között azért is, mert a Jobbik helyi szervezetei „cigányok betelepüléséről” kezdtek beszélni, hírverést csaptak a médiában, és tiltakozó megmozdulásokat szerveztek.

 

Ózdon is tüntettek, 600-700 ember demonstrált az ózdi városháza előtt a központ ellen, amelyet az Unesco is támogat.

 

A kultúrgyár néven is emlegetett központ a MANDA térségfejlesztési program keretein belül a tervek szerint az egykori ózdi kohó területén kezdené meg működését. A központ Magyarország EU-s roma stratégiájának részeként jönne létre a cigány tehetségek felkarolására, gondozására, oktatási projektek megvalósítására, illetve a roma művészet patronálására. Májusban a Parlamentben is szó volt a központról, akkor Egyed Zsolt jobbikos képviselő „Cigány kulturális világsátor projekt, avagy Ózdból lesz a cigányváros?” címmel szólalt fel, amire Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt reagálta, hogy a feltett kérdés méltatlan a parlament szellemiségéhez.

 

Az ózdi képviselőtestület idén májusban zárt ülésen 13 igen és két nem szavazattal úgy döntött, hogy befogadja a Nemzetiségi és Roma Kulturális és Módszertani Központot. Ezt hiúsíthatja meg, ha sikeres a népszavazási kezdeményezés.