HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az ózdi Jobbiknak sem kell a cigány kultúra

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Augusztus 16    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Eredményes az az aláírásgyűjtés, amit az Ózdra tervezett Nemzetiségi és Roma Kulturális Központ megvalósítása ellen folytatott Kisgergely András független önkormányzati képviselő és a Jobbik helyi szervezete. Ezért a helyi választási bizottságnak ki kell írnia a népszavazást – írja a Borsod online.

Hirdetmény

A törvényi szabályozás értelmében a választásra jogosult ózdiak legalább 20 százalékának kellett ellátnia kézjegyével az aláírásgyűjtő ívet. Ezt a kezdeményezők bőven túlteljesítették, mivel kilencezer aláírást – az előírtnál ezerrel többet - gyűjtöttek össze a központ ellen. Az elmúlt 45 napban a helyi választási bizottság vizsgálta az aláírások hitelességét, és kedden hozta nyilvánosságra, hogy a kezdeményezés eredményes.

 

Mustos Lajos, a helyi választási bizottság elnöke az erről szóló határozatot péntekig fogja átadni Fürjes Pál polgármesternek, akinek a következő munkaterv szerinti testületi ülésig meg kell jelölnie azt a napot, amikor a helyiek döntenek a kérdésben.

 

A népszavazás sikeréhez arra van szükség, hogy a választásra jogosult állampolgárok ötven százaléka plusz egy fő járuljon az urnához. Ez Ózdon nagyjából 15 ezer szavazót jelent.

 

Persze ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy mi baja lehet egy kulturális központtal a „tisztességes cigány emberek” pártján álló Jobbiknak. A városi szervezet honlapjára feltett indoklás azonban érvek helyett kimerül egy jobbikos mércével is sötét és aljas cigányozásban. Felhívásában a Jobbik még a saját programjában szereplő civilizatorikus lózungokat is félredobja, és ehelyett inkább kijelenti, a városvezetők "nem arra lettek felhatalmazva, hogy Ózd városát minél jobban elcigányosítsák és a szegény szerencsétlen BMW-vel, Mercédesszel, és Audival járó hátrányos helyzetű késelő és brutális kegyetlenséggel gyilkoló családokat támogassák!"

Három város ellenállt

 

Az 1.7 milliárd forintos kulturális beruházást korábban elutasította Sárospatak, Miskolc és Székesfehérvár városvezetése is, a hvg.hu cikke szerint többek között azért is, mert a Jobbik helyi szervezetei „cigányok betelepüléséről” kezdtek beszélni, hírverést csaptak a médiában, és tiltakozó megmozdulásokat szerveztek.

 

Ózdon is tüntettek, 600-700 ember demonstrált az ózdi városháza előtt a központ ellen, amelyet az Unesco is támogat.

 

A kultúrgyár néven is emlegetett központ a MANDA térségfejlesztési program keretein belül a tervek szerint az egykori ózdi kohó területén kezdené meg működését. A központ Magyarország EU-s roma stratégiájának részeként jönne létre a cigány tehetségek felkarolására, gondozására, oktatási projektek megvalósítására, illetve a roma művészet patronálására. Májusban a Parlamentben is szó volt a központról, akkor Egyed Zsolt jobbikos képviselő „Cigány kulturális világsátor projekt, avagy Ózdból lesz a cigányváros?” címmel szólalt fel, amire Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt reagálta, hogy a feltett kérdés méltatlan a parlament szellemiségéhez.

 

Az ózdi képviselőtestület idén májusban zárt ülésen 13 igen és két nem szavazattal úgy döntött, hogy befogadja a Nemzetiségi és Roma Kulturális és Módszertani Központot. Ezt hiúsíthatja meg, ha sikeres a népszavazási kezdeményezés.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   3698741  | 2013 Augusztus 17 09:15:49 like(0) dislike(0)

Akkor mit kell azon csodálkozni,hogy roma diplomások csupán közfoglalkoztatottak 49.450-Ft/hó fizetésért napi 8 órában.

Állítólag 3.441fő főiskolai végzettséggel keres a 2013.évben 49.450-Ft-ot közfoglalkoztatottként .


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt