2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ózdon kánikulában korlátozták a vízfogyasztást
2013. 08. 04. 00:00

A Facebook közösségi portálon terjed egy segítségkérő felhívás, amely szerint Ózdon a zömében cigányok lakta városrészben az önkormányzat a napokban a közkutak egy részét lezáratta,.

A Facebook közösségi portálon terjed egy segítségkérő felhívás, amely szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon a zömében cigányok lakta városrészben az önkormányzat a napokban a közkutak egy részét lezáratta, egy részében pedig olyannyira korlátozta a nyomást, hogy jelenleg csak minimális mennyiségű víz csordogál. A felhívás szerint a kánikulában a vízhiány miatt embertelen állapotok alakultak ki, a közkutaknál hosszú sorokban várakoznak az emberek, köztük sokan gyerekek. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy rosszullét miatt riasztották volna a mentőket.

 

A Népszabadság információi szerint az eset nagy valószínűséggel annak a júniusi képviselő-testületi ülésnek  a következménye, amelyen a városatyák meglepő döntést hoztak a közkifolyók használatát illetően. Az ülésen a fideszes Vitális István képviselő, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke azt mondta: "a közkutak helytelen használata több mint 10 millió forintos kárt okoz évente a városnak, ezért egy munkacsoport most felülbírálta azok szükségességét".

 

Vitális István szerint a lezárás 27 közkifolyót érint a 123-ból, majd hozzátette: "van továbbá javaslat 61 kút nyomáscsökkentésére vonatkozóan, ez azt jelenti, hogy a vízvételezési lehetőség megmarad, de olyan mértékben, hogy 10 liter víz kinyerése percekbe fog telni, így szeretnénk elérni, hogy ipari mennyiségű vízkivétel ezeken a közkifolyókon ne legyen".

Nyakó István: Ha hétfőn nem lesz változás, a katasztrófavédelemhez fordulok

 

A helyszínen tájékozódott ma Nyakó István szocialista parlamenti képviselő, aki érdeklődésünkre azt mondta: emberiességi minimum, hogy télvíz idején senkit nem lakoltatunk ki, kánikulában pedig nem korlátozzuk a vízfogyasztást. A politikus úgy fogalmazott: az ózdi önkormányzat embertelen döntést hozott.

 

Nyakó István elmondta: hosszú sorok alaultak ki a kutaknál, és gyerekek állnak a tűző napon, hogy vízhez jussanak. Úgy fogalmazott: megérti, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája miatt Ózd város költségvetése a "majdnem-reménytelen" kategóriába tartozik, de egy ilyen problémát nem embertelen lépéssel kell kezelni. Mint mondta, az olyanok miatt, akik a saját kertjük locsolásához a vizet esetlegesen a közkutakból szállítják, nem azokat kellene büntetni vízmegvonással, akiknek amúgy sincsen semmijük.

 

A szocialista képviselő hozzátette: hétfőn fölkeresi az ózdi városházát, s ha nem jut eredményre annak érdekében, hogy az emberek elegendő vízhez jussanak, akkor a katasztrófavédelemhez fordul, hogy kezdjenek el vizet osztani.