2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Osztolykán Ágnes: A cigány holokauszt világnapja emlékezésre szólít minden magyart
2013. 08. 02. 00:00

A Cigány Világszövetség kezdeményezésére immár 41 éve ezen a napon emlékezünk meg a közel félmillió embertársunkról, akik áldozatául estek a XX. század egyik legsötétebb mozzanatának.

1944. augusztus 2-án, az auschwitz-birkenaui táborban, a hitleri rendszer hű szolgálói több ezer fogvatartott romát végeztek ki, csupán származásuk miatt. A cigány holokauszt során több százezer embert pusztítottak el, köztük magyarokat is.
A LMP az emléknap kapcsán hangsúlyozza, hogy az ember élethez való joga megkérdőjelezhetetlen, semmilyen rendszerben és semmilyen körülmények között nem rendelkezhetünk társaink életéről, nem jelenthetjük ki senkiről, hogy többet vagy kevesebbet ér bárkinél.

A XX. század borzalmainak mindenkit rá kell ébresztenie, hogy az alapvető emberi jogokat óvni kell. Soha sem szabad a szőnyeg alá söpörni a történelem tanulságait, még ha azt is gondoljuk, hogy egy jogállamban nem aktuális probléma például a kisebbségek jogairól társadalmi párbeszédet folytatni!

Az emberi méltóságot nem csupán a fizikai erőszaktól kell megvédeni, hanem az írásban, élőszóban, vagy akár kicsinyes politikai propaganda során elkövetett inzultusoktól is. Sajnos 2013-ban még mindig fel kell hívni a figyelmet arra, hogy egyenjogú polgárok vagyunk, ugyanannak a közösségnek a tagjai, és mindannyiunk közös felelőssége, hogyan alakítjuk sorsunkat, hogyan tesszük élhetővé országunkat.


Osztolykán Ágnes
az LMP parlamenti képviselője